Έρη Ρίτσου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έρη Ρίτσου γεννήθηκε στο Βαθύ και μεγάλωσε στο Καρλόβασι της Σάμου.
Κόρη της γιατρού Γαρυφαλιώς Γεωργιάδου Ρίτσου και του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Όταν η Έρη γεννήθηκε, ο ποιητής της αφιέρωσε το ποίημα “το τρυφερό Πρωινό άστρο” με τον υπότιτλο: Μικρή εγκυκλοπαίδεια υποκοριστικών για την κορούλα μου. Η ίδια αναφέρει για τον πατέρα της ότι δεν έζησε αρκετά κοντά του και ότι τον έβλεπε μόνο σε γιορτές. Πιο πολύ τον έζησε επί Χούντας, όταν τον έστειλαν κατ’ οίκον περιορισμό, στη Σάμο και τη Λέρο και, επίσης, αναφέρει ότι άργησε να καταλάβει ότι ο πατέρας της ήταν διάσημος. Η Ρίτσου είπε για τη δημοσιότητα/δημοτικότητα του πατέρα της: «Δεν είχα ποτέ κόμπλεξ ότι ζω κάτω από τη σκιά του πατέρα μου». Σπούδασε αγγλική φιλολογία. Ζει στην Αθήνα και εργαζόταν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη συγγραφή ασχολήθηκε από το 2001, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Οι τρεις βασιλοπούλες”, το οποίο το προόριζε για την κόρη της. Εν συνεχεία το άφησε περισσότερο, από περιέργεια στον εκδοτικό οίκο Κέδρος, άλλα όταν το αναζήτησε την πληροφόρησαν ότι πρόκειται να το εκδώσουν, έκτοτε έχει κυκλοφορήσει άλλα 4 βιβλία, όλα από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος. Τα βιβλία της ανήκουν στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας κυρίως, αλλά και του μυθιστορήματος και του διηγήματος. Αφότου κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο κι ενώ δεν είχε τέτοιο σκοπό είπε: «Μετά το πρώτο βιβλίο, κακά τα ψέματα, γλυκαίνεσαι και λες ας δοκιμάσω να γράψω και κάτι άλλο.» Μπορεί η πρώτη της συμμετοχή στα πολιτικά να ήρθε με την ένταξή της στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, το 2014, ωστόσο, και παλαιότερα, έχει δηλώσει φίλος του ΚΚΕ και της πολιτικής του.
Μυθιστορήματα
Γιατρός επαρχίας (2004), Κέδρος
Μυστικά και αποκαλύψεις (2006), Κέδρος
Ο νεκρός δολοφονήθηκε (2016), Κέδρος
Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά (2017), Κέδρος

Παιδική λογοτεχνία
Οι τρεις βασιλοπούλες (2001), Κέδρος
Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία (2002), Κέδρος
Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της (2010), Κέδρος
Η μαύρη πεταλούδα (2015), Κέδρος
Μπαλού, Γκαλού, Νταλού (2016), Κέδρος
Η μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία (2017), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Οι γυναίκες μιλούν (2018), Καπόν

Οι τρεις βασιλοπούλες – Έρη Ρίτσου
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα πλούσιο βασίλειο, ζούσε ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα που είχαν τρεις κόρες. Οι τρεις βασιλοπούλες ήταν τόσο κακομαθημένες που κανένας δεν ήθελε να τις παντρευτεί. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν, και καμιά φορά τα λάθη και οι τιμωρίες που ακολουθούν, τα βάσανα κι οι δυσκολίες της ζωής αλλάζουν ακόμα και τις κακομαθημένες βασιλοπούλες. Όταν λοιπόν οι βασιλοπούλες παύουν να σκέφτονται τόσο πολύ τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους κι αρχίσουν να σκέφτονται πώς να ευχαριστήσουν και να βοηθήσουν τους άλλους, τότε όλα τελειώνουν ωραία, και ζούμε εμείς καλά κι αυτές καλύτερα…

Eικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος, 2001, 48 σελ.

Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία – Έρη Ρίτσου
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα καταπράσινο δάσος ζούσε μια καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα.
Είχε όλα τα καλά του κόσμου κι έναν αρκούδο να την αγαπάει και να τη φροντίζει. Όμως, παρ’ όλα τα καλά της, δεν ήταν ευτυχισμένη, γιατί, περισσότερο απ’ οτιδήποτε στον κόσμο, ήθελε να έχει ένα αρκουδάκι.
Μια καλή αρκούδα όμως σαν κι αυτή δε θα μπορούσε να μείνει με ένα τέτοιο παράπονο. Και πράγματι, με τη βοήθεια της κυρα-Μαριώς, της αλεπούς, η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα και ο αγαπημένος της αρκούδος θα αποκτήσουν ένα μωρό αρκουδάκι, που θα γεμίσει τη σπηλιά τους με τις χαρούμενες φωνές του. Έτσι, θα γίνουν επιτέλους μια ευτυχισμένη οικογένεια και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Eικονογράφηση: Δημήτρης Κάσδαγλης

Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος, 2002, 40 σελ.

Γιατρός επαρχίας – Έρη Ρίτσου
Ένα μοναχικός εργένης, η αναπόληση μιας κόρης διάσημου ζωγράφου, ένας τεμπέλης με μεγάλες φιλοδοξίες, ένα ταξίδι που ποτέ δε θα πραγματοποιηθεί, η εικόνα μιας τυριέρας σ’ ένα ιλουστρέ περιοδικό, ένας κιθαρίστας που εξάπτει τη φαντασία μιας μικροαστής κυρίας, οι θλιβερές ιστορίες ενός κοσμογυρισμένου ταξιτζή, το φάντασμα ενός έρωτα που γεμίζει τη ζωή της Ηλιάννας, ένας γιατρός που επιστρέφει για να ασκήσει το επάγγελμα, στη γενέθλια γη της μικρής επαρχίας και να ερωτευτεί.
Διαδρομές ανθρώπων μικρές ή μεγάλες. Δικές μας διαδρομές. Συναντήσεις αδιάφορες ή καθοριστικές. Τις προσπερνάμε ή μας αλλάζουν τη ζωή. Και διαψεύσεις. Πάντα διαψεύσεις. Και πάλι απ’ την αρχή καινούργιες διαδρομές, γιατί τίποτα ποτέ δε σταματά κι ούτε που θα το θέλαμε. Συνηθισμένα περιστατικά. Καθημερινά. Της διπλανής πόρτας. Του σήμερα και του άλλοτε· κυρίως του άλλοτε. Σαν τις ιστορίες που έχουμε ακούσει ή που μας έχουν συμβεί.
Κι εκεί που νομίζεις πως όλα είναι γνωστά, κάτι συμβαίνει, το τοπίο αλλάζει, το τέλος διαψεύδει ή ανατρέπει καταστάσεις και προσδοκίες. Δυστυχώς η ζωή έχει εκπλήξεις. Ευτυχώς η ζωή έχει εκπλήξεις.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2004, 224 σελ.

Μυστικά και αποκαλύψεις – Έρη Ρίτσου
Σάμος, Καρλόβασι, αρχές του 20ού αιώνα. Το νησί ανθεί στα χρόνια της Ηγεμονίας, πριν από την Ένωση με την Ελλάδα. Τα καλά όμως δεν κρατούν πολύ. Η τύχη της οικογένειας του μεγαλοβυρσοδέψη Νικόλα Αγησιλάου, στενά δεμένη με τον τόπο, θα παρακολουθήσει την ακμή και την παρακμή του. Στο πέρασμα των χρόνων, τα μέλη της, όσα δεν παραμείνουν στο νησί, θα σκορπίσουν σε Ευρώπη, Αφρική και Αμερική, και θα γίνουν μάρτυρες γεγονότων που σημάδεψαν τον αιώνα τους.
Μέσα από τα γράμματα και τα ημερολόγιά τους θα γνωρίσουμε την ιστορία της οικογένειας, του τόπου, της εποχής.
Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, δυο νεαρές κοπέλες θα επισκεφθούν τη Σάμο αναζητώντας τις ρίζες και την ταυτότητά τους. Η αναζήτηση θα φέρει στο φως κρυμμένα μυστικά. Οι αποκαλύψεις θα επηρεάσουν ή και θα αλλάξουν τη ζωή τους. Η πτώση της δικτατορίας θα κλείσει ένα ακόμα κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου και των ηρώων που θα αφεθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους έξω από τις σελίδες του βιβλίου…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006, 329 σελ.

Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της – Έρη Ρίτσου
Ξέρετε εσείς κανένα παιδάκι που να μην τρώει το φαγητό του;
Εγώ ξέρω. Καμηλοπαρδαλάκι όμως ξέρετε;
Ε, λοιπόν, αυτή είναι η Νεφέλη.
Μια μικρούλα καμηλοπάρδαλη που δεν μπορεί να κατεβάσει μπουκιά απ’ τα δροσερά, τρυφερά φυλλαράκια που με τόση φροντίδα εξασφαλίζει η μαμά της.
Πόσο στεναχωριέται αυτή η καημένη μαμά, πόσο ανησυχεί!
Αλλά η Νεφέλη το βιολί της.
Ώσπου μια μέρα ένας μεγάλος κίνδυνος θα κάνει τη Νεφέλη να καταλάβει πολλά πράγματα και ν’ αλλάξει …βιολί.

Eικονογράφηση: Δημήτρης Κάσδαγλης

Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος, 2010, 36 σελ.

Η μαύρη πεταλούδα – Έρη Ρίτσου
Όταν στον τόπο της πέφτει ξηρασία, η μικρή μαύρη πεταλούδα μεταναστεύει σ’ ένα λιβάδι γεμάτο πολύχρωμες πεταλούδες. Μακριά από τους δικούς της, σ’ ένα νέο περιβάλλον, η μαύρη πεταλούδα προσπαθεί να επιβιώσει. Κάποιοι θα την αντιμετωπίσουν με καχυποψία, ενώ κάποιοι άλλοι θα την αγκαλιάσουν με αγάπη. Κι όταν η ξηρασία χτυπήσει και αυτό το λιβάδι, ίσως η μικρή μαύρη πεταλούδα να είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τις άλλες πεταλούδες να αντιμετωπίσουν τη συμφορά.

Eικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος, 2015, 36 σελ.

Ο νεκρός δολοφονήθηκε – Έρη Ρίτσου
Το πτώμα ενός άντρα με το πρόσωπο και τα χέρια καταφαγωμένα από τσακάλια βρίσκεται σε δύσβατη δασική περιοχή ενός νησιού.
Στη μια του τσέπη ένα σημείωμα: ΕΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Στην άλλη ένα τυπωμένο μέιλ: “Αν δεν έρθεις να με δεις, θα σκοτωθώ”. Στο στέρνο του χαραγμένος ένας αγκυλωτός σταυρός.
Ποιος είναι αυτός ο άντρας; Πώς βρέθηκε εκεί; Ποια ήταν η αιτία του θανάτου του και ποια τα κίνητρα του δράστη; Προσωπικά ή πολιτικά; Όλα τα σενάρια μοιάζουν εξίσου πιθανά. Τα ερωτήματα είναι πολλά για τις τοπικές αρχές, που δεν είναι συνηθισμένες να αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις στο μάλλον ήσυχο νησί.
Στον απόηχο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, στην καρδιά της κρίσης, η νεαρή αστυνομικός Μαρία Γεωργίου, που κατάγεται από το νησί, θα επιστρέψει εκεί με μετάθεση από την Αθήνα και θα αναλάβει να βοηθήσει τις αρχές να λύσουν το μυστήριο. Ένα μυστήριο που περιπλέκεται όσο προχωρούν οι έρευνες…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2016, 184 σελ.

Μπαλού, Γκαλού, Νταλού – Έρη Ρίτσου
Τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί
Τρεις καλοί φίλοι, λίγο τεμπελούληδες, διασκεδάζουν τρώγοντας και χαλαρώνοντας στο νερό. Φυσικά, τρώγοντας γίνονται πιο παχουλοί και χαλαρώνοντας δεν έχουν όρεξη να κάνουν τίποτε άλλο. Έτσι αρνούνται να κουνηθούν ακόμα και για να παίξουν, μέχρι που ξεμένουν από φίλους και αυτό δεν τους αρέσει. Αποφασίζουν λοιπόν να ζήσουν την περιπέτεια! Παχουλοί και αγύμναστοι καθώς είναι θα τα βρουν σκούρα. Η περιπέτεια θα τελειώσει άδοξα, αλλά θα τους κάνει ν’ αλλάξουν βιολί και ν’ αφήσουν κατά μέρος το μασούλημα και την τεμπελιά;

Eικονογράφηση: Δημήτρης Κάσδαγλης

Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος, 2016, 48 σελ.

Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά – Έρη Ρίτσου
Μια κρύα μέρα του Γενάρη, στο νησί, ένας πατέρας με τον μικρό του γιο βλέπουν κάτι να ανεμίζει στην κορυφή του λόφου. Ένα γυναικείο σώμα κρέμεται απ’ τις μεγάλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Μια νέα κοπέλα έχασε τη ζωή της. Αυτοκτονία ή φόνος; Το σημείωμα που βρίσκεται στο σπίτι της παραπέμπει σε αυτοκτονία. Είναι όμως; Για κάποιους το σημείωμα δεν φτάνει για να αποδεχτούν αυτή την εκδοχή. Αλλά οι υποψίες τους δεν αρκούν ώστε να την αμφισβητήσουν. Τα στοιχεία, ανύπαρκτα. Οι εμπλεκόμενοι, πολλοί. Η υπόθεση, σκοτεινή, περιπλέκεται όλο και περισσότερο καθώς σκηνές ζηλοτυπίας, ενδείξεις εκβιασμού και πληροφορίες για ναρκωτικά και περίεργες δοσοληψίες με τις απέναντι τουρκικές ακτές έρχονται στο φως.
Η αστυνομική έρευνα που ξεκινά μέσα στο σκοτάδι διεξάγεται παράλληλα με κάποιες σπουδαίες αλλαγές στη ζωή της Μαρίας Γεωργίου, της νεαρής αστυνόμου που γνωρίσαμε στο μυθιστόρημα Ο νεκρός δολοφονήθηκε. Η έρευνα θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι αρχικά φαινόταν, και στην προσπάθειά της να λύσει τον γρίφο η Μαρία Γεωργίου θα ανακαλύψει πως κατά κάποιον τρόπο εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2017, 192 σελ.

Η μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία – Έρη Ρίτσου
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα καταπράσινο δάσος ζούσε μια καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα.
Είχε όλα τα καλά του κόσμου κι έναν αρκούδο να την αγαπάει και να τη φροντίζει. Όμως, παρ’ όλα τα καλά της, δεν ήταν ευτυχισμένη, γιατί, περισσότερο απ’ οτιδήποτε στον κόσμο, ήθελε να έχει ένα αρκουδάκι.
Μια καλή αρκούδα όμως σαν κι αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει με ένα τέτοιο παράπονο. Και πράγματι, με τη βοήθεια της κυρα-Μαριώς, της αλεπούς, η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα και ο αγαπημένος της αρκούδος θα αποκτήσουν ένα μωρό αρκουδάκι, που θα γεμίσει τη σπηλιά τους με τις χαρούμενες φωνές του. Έτσι, θα γίνουν επιτέλους μια ευτυχισμένη οικογένεια και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Ένα τρυφερό παραμύθι για την υιοθεσία.

Eικονογράφηση: Έρση Σπαθοπούλου

Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος, 2017, 40 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, wikipedia.org