Ερμοφίλη Τσότσου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ερμοφίλη Τσότσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Σπόυδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA–Nottingham Trent University), Business Analytics, Social Media, Digital Marketing (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Καποδιστριακό). Επιπλέον, σήμερα σπουδάζει στο Ε.Α.Π., στο τμήμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Στο παρελθόν έχει διακριθεί με πανελλήνιες νίκες στο άθλημα της κωπηλασίας. Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στα τμήματα Retail & Technology και Έρευνας, αφιέρωσε χώρο και χρόνο ώστε να γράψει τη πρώτη της ποιητική συλλογή «Ώρες Ανησυχίας» (Σμίλη, 2018).
Ποίηση
Ώρες ανησυχίας (2018), Σμίλη
Ενθύμιον αυταπάτης (2021), Σμίλη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Διονύσης, η Ξανθίππη και ο τυφλός επισκέπτης (2019), Εκδόσεις Πηγή

Συλλογικά έργα
Ξύπνησα σε μια χώρα: Ελληνική ποίηση σε ενεστώτα χρόνο (2019), Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας

Ώρες ανησυχίας – Ερμοφίλη Τσότσου
«Λαβύρινθος»
Έφτιαξα τον λαβύρινθό μου.
Με ρώτησαν, τους απάντησα.
Μπλέχτηκα, ανακάτεψα, μούδιασα
έσκυψα, αλλά δεν φώναξα.

Η μοναξιά του ανθρώπου
ή η μοναχικότητα;

«Σταθμός»
Τι άχαρο να σε κοιτάζω
στα μάτια.

Ήταν τότε που με αντάμωσες και με λαχτάρησες
στης δράκαινας τα στενά.
(με τρόμαξες)

Τι άχαρο να σε κοιτάζω
στα μάτια.

Τότε που το νερό ήταν λιγοστό και
βυζαίναμε,
αλωνίζαμε τα στήθη της τα παιδικά.
(μου έγνεψες)

Τι άχαρο να σε κοιτάζω
στα μάτια.

Τότε που ο Χάρος έγινε μικρός και
οι μέλισσες σύχναζαν στα συγκαλά μας.
(μου τόνισες)

Τι άχαρο να σε διαλέγουν οι ανεμώνες.

Ποίηση, Σμίλη, 2018, 60 σελ.

Ο Διονύσης, η Ξανθίππη και ο τυφλός επισκέπτης – Ερμοφίλη Τσότσου
Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας μας καλεί να γνωρίσουμε τον εντεκάχρονο Διονύση. Με χιούμορ, ευαισθησία και φαντασία, μας αφήνει να τον ακολουθήσουμε στις περιπέτειές του και στις εσωτερικές του αναζητήσεις. Ο Διονύσης, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του, είναι γεμάτος απορίες και ανησυχίες που τον οδηγούν σε καινούργια μονοπάτια και πρωτόγνωρα ταξίδια. Με όρεξη και ανυπομονησία και χωρίς επικρίσεις για ό,τι βλέπει, αναρωτιέται και με τολμηρή κρίση επιχειρεί να μετατρέψει τις δυσκολίες που βρίσκονται εσωτερικά του σε δημιουργικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες και επιθυμίες.

Μέσα από γρήγορους διαλόγους για μουσική, ποίηση, φιλία, σχέσεις, τεχνολογία, αλλά και τη μνήμη, την κληρονομιά, την κοινωνία και τον έρωτα βλέπουμε τους προβληματισμούς του στον δρόμο προς το μεγάλωμα. Μαζί με την Ξανθίππη, τη μαγική του φίλη, που δεν την αποχωρίζεται ποτέ, την παραδιπλανή γιαγιά, την ανιψιά που αποφάσισε να μείνει στη Χώρα μας, τον κύριο Λάμπρο με το λευκό του μουστάκι, τον τυφλό επισκέπτη που αποφάσισε να εμφανιστεί προς το τέλος του βιβλίου και τέλος… εμένα, τον αφηγητή σας, ο Διονύσης μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνουμε και εμείς σε ένα βιβλίο που συνεχίζεται… και απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και άνω, καθώς και σε μεγάλους που θέλουν να θυμηθούν.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 190 σελ.

Ενθύμιον αυταπάτης – Ερμοφίλη Τσότσου

Ενθύμιον αυταπάτης


λίγο να γρατζουνίσω είπα
και έπεσα από τον γκρεμό

Η παρούσα είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Ερμοφίλης Τσότσου μετά τις Ώρες ανησυχίας (εκδ. Σμίλη, 2018).Στην ποίησή της, η θύμηση της αυταπάτης και όχι η στείρα απάτη προς τον εαυτό, στα όρια φαντασίας και πραγματικότητας, επιχειρεί να γίνει μέσο πρόσβασης στην πραγματοποίηση της επιθυμίας. Οι υπαρξιακές αναζητήσεις, ο εσωτερικός διάλογος και ο σπαραγμός για τα ανθρώπινα που αναδιπλώνονται κυριαρχούν στους στίχους της, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από σύγχρονη δομή, όψη και περιεχόμενο.Στο πρώτο μέρος της συλλογής, οι διφορούμενοι διάλογοι προσφέρονται για πολλαπλές αναγνώσεις. Τα ακαθόριστα όρια και η διαρκής πάλη με την αυταπάτη ανοίγουν τον δρόμο για το δεύτερο μέρος, το οποίο είναι πιο συγκεκριμένο, πιο κοντά στην πραγματικότητα, με την ίδια ωστόσο θεματική.

Τον χρόνο μάζευα, μάζευα
τις μνήμες άπλωνα, άπλωνα
εγώ, άραγε
με αφορούν;
ή
με αφορούσαν;

Ποίηση, Σμίλη, 2021, 104 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σμίλη, Εκδόσεις Πηγή