Μετά τις σπουδές της στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόνη και την απόκτηση διπλώματος καθηγήτριας κλασικού χορού, ακολούθησε χορευτική καριέρα χορεύοντας, διδάσκοντας και χορογραφώντας. Έχει γράψει τα βιβλία: “Μικρές ανάγκες” (Δελφίνι, 1992), “Αν ήθελε να πει την αλήθεια” (Εξάντας, 1994), “Η αμηχανία του ισορροπιστή” (Απόπειρα, 1998), “Επιζήμιο εύρημα” (Γαβριηλίδης, 2003), “Νέοι άνδρες”, (Μεταίχμιο, 2008), “Γράμμα στον εχθρό μου” (Απόπειρα, 2013), “Ρέκβιεμ” (Απόπειρα, 2014).
Γκρίζος κύκνος (2020), Σμίλη
Νουβέλα
Επιζήμιο εύρημα (2003), Γαβριηλίδης
Διηγήματα
Νέοι άντρες (2008), Μεταίχμιο
Πεζά
Γράμμα στον εχθρό μου (2013), Απόπειρα
Αφηγήσεις
Μικρές ανάγκες (1992)
Αν ήθελε να πει την αλήθεια (1994), Εξάντας
Η αμηχανία του ισορροπιστή (1998), Απόπειρα
Ρέκβιεμ (2016), Απόπειρα
Γκρίζος κύκνος – Έρση Σεϊρλή
«Τόσα χρόνια θεωρούσα τον χορό φυσική ικανότητα, όπως την ομιλία ή το βάδισμα. Ποτέ δεν τον αντιμετώπισα σαν κάτι ξεχωριστό με τη δική του αξία. Κατά καιρούς υπήρχαν ανακατατάξεις, αλλά έπειτα από τη σύντομη ερωτική έκλαμψη, εγώ και ο χορός επιστρέφαμε στη ρουτίνα της υπερβολικής οικειότητας.
Πρόκειται εξάλλου για ιστορία έρωτα και μίσους, ταλέντου και αδεξιότητας, εύνοιας και απαξίας. Που δεν της λείπουν οι ίντριγκες και οι παραξενιές της τύχης. Για μία σχέση αλλόκοτη, που κράτησε πάνω από έξι δεκαετίες.
Όχι πως δεν διείδα τους κινδύνους. Η ρουφήχτρα του βιώματος καιροφυλακτούσε. Τα προσωπικά πάθη, χωρίς ειδικούς χειρισμούς, συνήθως καταλήγουν σε μιαν αδιάφορη κοινοτοπία…»
Μυθιστόρημα, Σμίλη, 2020, 200 σελ.
Ρέκβιεμ – Ερση Σεϊρλή
Η τριλογία της Αθήνας
Τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, τρία αφηγήματα για την Αθήνα του 21ου αιώνα.
Η Έρση Σεϊρλή με το ιδιαίτερο, εντελώς προσωπικό της ύφος ρίχνει για άλλη μια φορά το φακό της στην πόλη που της προξενεί πόνο διαχρονικό και δυστυχώς αθεράπευτο.
Ο σαρκασμός, το χιούμορ, οι ανατροπές, η ειρωνεία και η υπονόμευση των κωδίκων στις δύο πρώτες ιστορίες, “Ο Μάρκος των Εξαρχείων” και “Περίληψη καταστροφής” συμπληρώνονται με τη δραματική αλληγορία του “Ρέκβιεμ”.
Επειδή ενίοτε τα γεγονότα μάς ξεπερνούν και η ζωή διαψεύδει τις καλές μας προθέσεις.
“Ο Μάρκος των Εξαρχείων” άρχισε να παίρνει μορφή το 2003 και το “Περίληψη καταστροφής” το 2008, μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Το “Ρέκβιεμ” γράφτηκε το καλοκαίρι του 2015 στην Πλατεία Βικτωρίας.
Αφηγήσεις, Απόπειρα, 2016, 208 σελ.
Γράμμα στον εχθρό μου – Ερση Σεϊρλή
Μοναχικοί περίπατοι στην Αθήνα της κρίσης. Παρατηρήσεις, σχόλια, επικρίσεις, παρανοήσεις, ατυχίες, τρικλοποδιές αλλά και ευσεβείς πόθοι…
Πόσες παγίδες να αποφύγει κανείς; Όλο και κάτι αναπάντεχο θα ανατρέψει τα σχέδιά του. Μια αδέσποτη φτυσιά, ένα αδικαιολόγητο βρισίδι, μια τρύπα που ξεφυτρώνει από το πουθενά…
Υπάρχουν, βέβαια, και οι αισιόδοξοι.
Εκείνοι που στο ζόφο της πόλης αντιτάσσουν την ομορφιά της ελληνικής φύσης, στην παρακμή των καιρών, το ένδοξο παρελθόν μας.
Και συν τοις άλλοις, ερωτεύονται.
Χαρά στο κουράγιο τους, αφού του έρωτα τα καμώματα, τα βλέπει η Αθήνα και γελά.
Χιούμορ, υπαινιγμοί, ειρωνεία, παραδοξότητες και άλλα δεινά.
Στην πρόζα της Έρσης Σεϊρλή μόνον η γλώσσα -με ό,τι έχει περισώσει από το ρυθμό και τη μουσικότητά της- δίνει κάποια αξιοπρέπεια στα πάθη των ανθρώπων.
Πεζογραφία, Απόπειρα, 2013, 111 σελ.
Νέοι άντρες – Ερση Σεϊρλή
Στην Αθήνα -μια εξωπραγματική πόλη, όπου μερικά πράγματα τρέχουν ιλιγγιωδώς και άλλα βουλιάζουν στην ακινησία- οι ηρωίδες αυτών των ιστοριών συναντούν νέους άντρες. Δεν είναι ό,τι ακριβώς ονειρεύονται, αλλά μήπως δεν έχουν γίνει σοφότερες με τα χρόνια; Τώρα αρκούνται στα ελάχιστα. Το κάλλος των νεαρών φωτίζει το μελαγχολικό αστικό τοπίο, διασκεδάζοντας κατά κάποιον τρόπο τη μοναξιά τους.
Μια εκρηκτική συλλογή ιστοριών, με κοινό θεματικό πυρήνα ώριμες γυναίκες που είναι επιρρεπείς στους νέους άντρες. Δεν είναι ακριβώς ό,τι ονειρεύονται, αλλά η ρώμη και το κάλλος των νεαρών φωτίζουν το μελαγχολικό αστικό τοπίο και διασκεδάζουν τη μοναξιά τους.
Διηγήματα, Μεταίχμιο, 2008, 282 σελ.
Επιζήμιο εύρημα – Ερση Σεϊρλή
Είναι άραγε ο Γρηγόριος Γρηγορόπουλος εκείνος που ισχυρίζεται ότι είναι;
Και αν ναι, πώς επηρρεάζει η ανακάλυψή του την ελληνική λογοτεχνική πραγματικότητα;
Μόνο ένα γεγονός είναι βέβαιο: ο σπουδαίος συγγραφέας Κάσσιος Κασσίτερος είναι νεκρός. Όλα τα υπόλοιπα κινδυνεύουν να θεωρηθούν φαντασιώσεις ενός ταραγμένου εγκεφάλου.
Πολλές οι απορίες.
Παρ’ ότι η αφήγηση προσπαθεί να φωτίσει τα γεγονότα με λογική σειρά, το αποτέλεσμα παραμένει αμφίβολο.
Η αλήθεια, υπονομεύοντας το ίδιο της το όνομα, σπανίως χαρίζει όπλα στους εραστές της.
Προτιμά να μένει κρυφή.
Νουβέλα, Γαβριηλίδης, 2003, 122 σελ.
Η αμηχανία του ισορροπιστή – Έρση Σεϊρλή
Αφήγημα
Πρόσκληση σε ταξίδι και συνάμα πρόκληση. Ο αφηγητής καλείται να εγκαταλείψει το οικείο για το ανοίκειο. Η επιστροφή στο παρελθόν δεν αφορά τη νοσταλγία, αλλά την επιτακτική ανάγκη της αναγνώρισης. Μέσα από τρεις σταθμούς -τρεις τόπους, τρεις εποχές- ο αφηγητής περιπλανάται και πλανάται. Η πορεία προς την αυτογνωσία εμπεριέχει άραγε τον όλεθρο ή τον απομακρύνει; Πειθήνιος υπακούει κατά γράμμα στις οδηγίες ενός εξαφανισμένου φίλου. Είναι όμως πράγματι παλιός γνώριμος ο φίλτατος Ξ.; Μήπως εν τέλει η έκβαση του παιχνιδιού έχει κριθεί πριν καν οι παίκτες λάθουν θέση;
Αφηγήσεις, Απόπειρα, 1998, 126 σελ.
Αν ήθελε να πει την αλήθεια – Έρση Σεϊρλή
Αφηγήσεις, Εξάντας, 1994, 111 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Απόπειρα, Μεταίχμιο, Γαβριηλίδης, Εξάντας, Σμίλη