Εύα Μαζοκοπάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Εύα Μαζοκοπάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης.
Σπούδασε με υποτροφία στο τμήμα Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ζει και εργάζεται στα Χανιά. Ασκεί το επάγγελμα της φιλολόγου στο ιδιόκτητο φροντιστήριο θεωρητικών σπουδών «Πρωτοπορία», στη γενέτειρα πόλη της. Ασχολείται παράλληλα με τη συγγραφή σχολικών βιβλίων, βιβλίων ποίησης και λογοτεχνίας. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο ποίησης στον Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Κρητών Λόγος» 2019, για το ποίημα Άλωση ψυχής. Παράλληλα, έχει διακριθεί στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της βιβλιοθήκης Σπάρτου 2019, με το ποίημα Σκοτεινές Σκεπές. Επιπλέον, έχει διακριθεί με Α ́ βραβείο διηγήματος από το pigi.paideias.gr το 2020 και με τρίτο έπαινο διηγήματος από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΚΕΦΑΛΟΣ» το 2020. Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στις ποιητικές της συλλογές είναι ΕΎΕΛΙΑ.
Μυθιστορήματα
Η οργή του τυφλού ποταμού (2020), Εκδόσεις Πηγή
Οι σκιές των Μουσών (2021), Υδροπλάνο

Διηγήματα
Το μυστικό μήλο της Εύας (2021), Bookguru.gr

Ποίηση
Τα ρο της καρδιάς (2021), Εκδόσεις Πηγή

Το μυστικό μήλο της Εύας – Εύα Μαζοκοπάκη

Το μυστικό


Μια σειρά διηγημάτων που βάζουν στον πειρασμό της ανθρώπινης αναζήτησης για τον χαμένο παράδεισο των αγνών συναισθημάτων του κήπου της ψυχής. Διηγήματα που κρύβουν μέσα τους είτε πάθη και λάθη, φόβους και ενοχές, είτε πόθους και οράματα, αλήθειες και όνειρα. Το μήλο της Εύας οδήγησε τον άνθρωπο έκπτωτο από το τοπίο του παράδεισου. Τί είναι άραγε ο παράδεισος; Παράδεισος είναι η ίδια μας η ψυχή. Εκείνη μας καθοδηγεί στους διάφανους πόθους και στα παραδείσια χρώματα ή μας απομακρύνει από θεϊκά συναισθήματα και μας ωθεί σε κολασμένα αδιέξοδα.
Δε φταίει το μήλο της Εύας για την παρακμή των αξιών της ψυχής μας. Ένα κλεμμένο μήλο δεν φέρνει την καταστροφή, μιά κλεμμένη όμως συνείδηση υπογράφει την κόλαση της γήινης μας ταυτότητας.
Δώδεκα διηγήματα θυμού, ενοχών, παθών, πόθων, ονείρων, ευχών. Ένας διηγηματικός περίπατος με…το μήλο της Εύας.

Διηγήματα, Bookguru.gr, 2021, 98 σελ.

Τα ρο της καρδιάς – Εύα Μαζοκοπάκη

Τα ρο


Η καρδιά σαν λέξη διαθέτει ένα ρο, μάτια μου!
Μα… λέξη δεν είναι μόνο η προφορά, δεν είναι η γραφή, είναι η σημασία της.
Οι λέξεις έχουν να κάνουν με το υλικό που αποτελούνται, με την αύρα που εκπέμπουν, με τα συναισθήματα που προκαλούν.
Συνεπώς και η καρδιά ακουμπά στα πιο βαθιά υγρά σύμφωνα της γλώσσας μας και γράφεται με πέντε… ρο!
Αφεθείτε στα ρο που τη σκιαγραφούν. Στα ρο της δικής σας καρδιάς.

Ποίηση, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 78 σελ.

Οι σκιές των Μουσών – Εύα Μαζοκοπάκη

Οι σκιές των Μουσών


Εννέα Μούσες σε παράλληλους αλλά όχι ταυτόσημους βίους, σε κοινό χωροχρόνο, με ανόμοια εξελικτική πορεία αλλά με ταυτόχρονη σφραγίδα επιλόγου. Και μια… Ελένη που κινεί τις ζωές των Μουσών ως αναντίρρητη ηγέτιδα της συντροφιάς τους. Οικογενειακά μυστικά, ρημαγμένοι πόθοι, πτώσεις κι αναβάσεις σε ένα μονοπάτι ζωής με κοινό παρανομαστή πάντα μία Ελένη. Εκείνη, άραγε, την Ελένη… του φωτός ή του ολέθρου; Οι σκιές των Μουσών είναι εννέα. Θα διεκδικήσουν μήπως και τη δέκατη, τη δική τους… Ελένη, για να συμπληρωθεί με ζυγό αριθμό ο κύκλος τους; Και ποια είναι τα κοινά μυστικά των μυθικών Μουσών με τις σύγχρονες Μούσες και η αληθινή ερμηνεία του ονόματος μιας μοντέρνας Ελένης; Μάης του 1960. Η γέννηση των σύγχρονων Μουσών και της Ελένης σε ένα πεδινό χωριό της Κρήτης. Μάης του 1980. Η διάσπαση των Μουσών από τη δική τους Ελένη. Μάης του 1990. Η επανένωση του κύκλου των δέκα. Μάης του 2000. Η ιστορία άραγε επαναλαμβάνεται;

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2021, 528 σελ.

Η οργή του τυφλού ποταμού – Εύα Μαζοκοπάκη
Σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, κοντά στα νερά του Τυφλού ποταμού, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας κλειστής, συντηρητικής ανθρώπινης κοινωνίας, πλασμένης από ένα συνονθύλευμα αγγέλων και δαιμόνων επί γης. Κρίματα, ενοχές, ψέματα, πάθη, αναμεμειγμένα με πόθους, όνειρα, ελπίδες, αγάπη… Οι ανθρώπινες ύβρεις αμέτρητες, το σκοτάδι των ψυχών απύθμενο. Η νέμεση καραδοκεί και η κάθαρση πλησιάζει.

Ο ποταμός του χωριού είναι Τυφλός ή η τυφλότητα ανήκει στη σφαίρα της ανθρώπινης εσωτερικότητας; Ένας οργισμένος “Τυφλός ποταμός” μπορεί να ξεπλύνει τα κρίματα και να οδηγήσει στην κάθαρση; Να φέρει την όραση στις απαίδευτες ψυχές και να χαρίσει το φως στις λεηλατημένες ζωές; θεραπεύεται άραγε η τυφλότητα της ψυχής;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 510 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Υδροπλάνο, Bookguru.gr