Ευα Πετροπούλου-Λιανού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Εύα Πετροπούλου-Λιανού γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο, όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές.
Αγαπούσε τη δημοσιογραφία από μικρή οπότε αποφασίζει να κάνει επάγγελμα τη μεγάλη της αγάπη και παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στη σχολή του ΑΝΤ1. Τελειώνοντας με τις σπουδές της κάνει την πρακτική της, ως ελεύθερη ρεπόρτερ σε διάφορες δημοσιογραφικές εκπομπές. Το 1994 φεύγει για τη Γαλλία όπου κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη γαλλική εφημερίδα Le Libre Journal. Η αγάπη για την Ελλάδα όμως την κέρδισε, επέστρεψε στην ηλιόλουστη πατρίδα, κι από το 2002 ζει στην Αθήνα. Κύρια ενασχόλησή της είναι η διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε πολιτιστικούς φορείς όπως το Ash n’ art, πραγματοποιεί σεμινάρια γαλλικής γλώσσας σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ ασχολείται και με μεταφράσεις. Παράλληλα σπουδάζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Lettres Modernes, γιατί ποτέ δεν είναι αργά να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας. Εκανε την εμφάνιση της στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου, με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της στα Γαλλικά “Geraldine et le lutin du lac”, το Μάιο του 2007, από τις εκδόσεις Amalthee. Είναι μέλος του Ομίλου Unesco Λόγου και Τέχνης, των Κορινθίων Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Επίσης του Ελληνικού Παραρτήματος ΙΒΒΥ Ελλάδα. Συνεντεύξεις και παραμύθια της φιλοξενούνται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η κόρη της Σελήνης (2010), Οσελότος
Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης (2011), Έναστρον
Τα παραμυθοταξιδεύματα της Εύας (2012), Εκδόσεις Βακχικόν
Εγώ και ο άλλος μου εαυτός, η σκιά μου (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
Ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το μαγικό μολύβι (2014), Όστρια Βιβλίο
Οι περιπέτειες του Σαμουράι Νογκασίκα-Σαν (2017), Οσελότος
Ο Άγιος Βλάσιος (2021), Καμπύλη

Ποίηση
Στον έρωτα που έρχεται… (2015), Οσελότος

Συλλογικά έργα
Ανθολογία ποίησης και γραπτού λόγου (2012), Παππά, Βασιλική Β.
Ιστορίες της θάλασσας (2018), Κύμα

Ο Άγιος Βλάσιος – Εύα Πετροπούλου-Λιανού

Ο Άγιος Βλάσιος«Η ζωή και το έργο του»


Αυτό το βιβλίο «Η ιστορία του Αγίου Βλασίου» γράφτηκε από την διακεκριµένη συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας Εύα Πετροπούλου-Λιανού για παιδιά και όχι µόνο και το περιεχόµενό του φαίνεται σαν παραµύθι, παρ’ όλα αυτά διαφέρει πολύ από τ’ άλλα κείµενα των παραµυθιών, αφού αναφέρεται σε µια πραγµατική ιστορία.
Περιγράφει έναν αγνό, ιερό, ταπεινό Άνθρωπο, έναν Άγιο-Όσιο που έζησε στο µακρινό παρελθόν µε το όνοµα «Άγιος Βλάσιος» και που είχε ορίσει σκοπό της ζωής του να υπηρετήσει την αγάπη, το καλό, τις εντολές του Πανάγαθου Θεού.
Μέσα από την πολυτάραχη ζωή και τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο Άγιος Βλάσιος µπορούν όχι µόνο τα παιδιά αλλά και όλοι µας να συλλάβουµε τις έννοιες του καλού και του κακού, την δύναµη της ψυχής που κρύβουµε µέσα µας και την βοήθεια που µπορούµε να αντλήσουµε όλοι από την πίστη στον Ύψιστο, στον Δηµιουργό µας, στον ένα και µοναδικό Θεό.
Η περιγραφή των θαυµάτων και ο τρόπος ζωής του ιεροµάρτυρα Αγίου Βλασίου ενεργοποιούν την σκέψη µας και µας βοηθούν να συνειδητοποιήσουµε γιατί ο Άγιος Βλάσιος επέλεξε αυτόν τον τρόπο ζωής. Αν συλλάβουµε την αξία της πίστης και του αγώνα τότε µπορούµε να µεταφράσουµε ασυνείδητες σκέψεις και φόβους µας και να τ’ αντιµετωπίσουµε αποτελεσµατικότερα.
Δεν είναι ανάγκη να επικαλούµεθα την βοήθεια του Αγίου Βλασίου, την ευσπλαχνία του Κυρίου, µόνο όταν έχουµε ανάγκη, όταν αρρωσταίνουµε για να ζητήσουµε να γιατρέψουµε το σώµα και την ψυχή µας, αλλά αντίθετα µπορούµε κάθε µέρα µε γαλήνη, σεβασµό και αγάπη για την ζωή και τον συνάνθρωπό µας, να ξεπερνούµε τις δυσκολίες, να παραµένουµε υγιείς αναλογιζόµενοι την προσφορά Των και την αγάπη Των που τόσο απλόχερα µας προσφέρουν ανιδιοτελώς, χωρίς κανένα αντάλλαγµα. Μόνο αν καταφέρουµε να εντάξουµε, κάθε ένας τον εαυτό του, στις διδαχές των σοφών Αγίων, στα λόγια των Ευαγγελίων θα καταφέρουµε να γνωρίσουµε τις αξίες και τον σκοπό για τον οποίο ήρθαµε στην γη και θα έχουµε την δύναµη να ακολουθήσουµε τον δρόµο προς την αιωνιότητα.
Μακάρι όλοι οι γράφοντες αυτό το δύσκολο είδος του λόγου, το παραµύθι, να επιτύχαιναν να δώσουν την αληθινή διδαχή που χρειάζονται τα παιδιά και που η δηµιουργός µας, κα Εύα Πετροπούλου-Λιανού, µε κάθε της γραπτό πόνηµα, επιτυγχάνει να καλλιεργήσει τα οράµατα του καλού, της ανθρωπιάς, της αγάπης.
Είθε ο Άγιος Βλάσιος να συντροφεύει την ζωή σας.

Παιδική λογοτεχνία, Καμπύλη, 2021, 28 σελ.

Οι περιπέτειες του Σαμουράι Νογκασίκα-Σαν – Εύα Πετροπούλου Λιανού
… “Πιστέ μου φίλε, Λάι Πι, ήμουν σίγουρος ότι μπορώ να βασιστώ σε σένα, ήσουν πάντα ο πιο έξυπνος και πιο οργανωτικός”, είπε με ευγνωμοσύνη ο Νογκασίκα-Σαν.
“Ευχαριστώ πολύ, αλλά μην ξεχνάς ότι έχω και άλλους εκατό συμβούλους, για να παίρνω τη γνώμη τους, οπότε όλοι βοήθησαν. Ας μην χάνουμε άλλο χρόνο, πρέπει να είμαστε εκεί πριν το βράδυ, για να βρούμε μια κρυψώνα και να καταστρώσουμε το σχέδιο, για τη φυλάκιση του ανέμου”. …

… Ο Νογκασίκα-Σαν μηχανικά έβαλε το χέρι του στην τσέπη του κιμονό του, κι έβγαλε την πυξίδα του.
“Η πυξίδα μου δουλεύει, δουλεύει και δείχνει ευθεία μπροστά. Νομίζω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Η Νεράιδα του Σκοτεινού Φαραγγιού δεν με κορόιδεψε” αναφώνησε χαρούμενος ο Νογκασίκα-Σαν και πήρε το μονοπάτι για την μεσαία κορυφή του βουνού Σακ Ορόρα. …

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2017, 36 σελ.

Στον έρωτα που έρχεται… – Εύα Πετροπούλου Λιανού
ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δώσε και σε μένα το φως της αυγής
Μία προσευχή
Αρχάγγελε Γαβριήλ
Σ΄ ένα δίχτυ ασφαλείας να βρεθώ
Σε μια ανάσα
να αναπνέω εγώ κι εκεί

Ποίηση, Οσελότος, 2015, 18 σελ.

Ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το μαγικό μολύβι – Εύα Πετροπούλου Λιανού
“Όταν τα χρώματα μιλούν, οι ήρωες πετάνε, κι όταν η φαντασία ζωντανεύει, κόσμοι μαγικοί γεννιούνται.” Τα παραμύθια της Εύας Πετροπούλου-Λιανού, γεμάτα από εικόνες και διδάγματα, βουτούν τους μικρούς μας ήρωες μέσα σε ζαχαρωτά ουράνια τόξα όπου όλα είναι πιθανά. Η συγγραφέας, μιλώντας με το στόμα ενός παιδιού, αγγίζει τις παιδικές ψυχούλες, κρατά τ’ αυτιά της πιτσιρικαρίας τεντωμένα, την περιέργειά τους αμείωτη και τα προσωπάκια τους λαμπερά με χαμόγελα. Αν η απλότητα της αθωότητάς και η αγνότητα της αγάπης που κουβαλά η συγγραφέας για τα παιδιά, ήταν μυστικό που μεγαλώνοντας κι εμείς δεν λησμονούσαμε, τότε ο κόσμος μας θα είχε περισσότερους σούπερ ήρωες!
Γεώργιος Ελ.Τζιτζικάκής συγγραφέας

Eικονογράφηση: Αποστόλης Μπατής

Παιδική λογοτεχνία, Όστρια Βιβλίο, 2014, 32 σελ.

Εγώ και ο άλλος μου εαυτός, η Σκιά μου – Εύα Πετροπούλου Λιανού
Το παραμύθι “Εγώ και ο άλλος μου εαυτός, η σκιά μου” είναι μια ιστορία για ενήλικες. Μια ιστορία που καλεί τον αναγνώστη, να ανακαλύψει τον εαυτό του, να τον αγαπήσει όπως είναι και να τον αποδεχτεί. Έπειτα θα μπορέσει να αγαπήσει και τον συνάνθρωπό του. Ένα παραμύθι για ενήλικες που δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κάνει την αυτογνωσία του αλλά και να μάθει για τη δύναμη της Αγάπης.

Eικονογράφηση: Άννα Γιαννακίδου

Παιδική λογοτεχνία, e-book, Εκδόσεις Σαΐτα, 2013, 28 σελ.

Τα παραμυθοταξιδεύματα της Εύας – Εύα Πετροπούλου Λιανού
Tα παραμύθια, μια λέξη γνωστή και αγαπημένη από παιδιά και μεγάλους. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι προέρχεται από τη λέξη παρα-μυθεύω, δηλαδή παρηγορώ. Ίσως γι’ αυτό οι παππούδες και οι γιαγιάδες έλεγαν τα ομορφότερα παραμύθια, που μερικά μόνο από αυτά είχαν την τύχη να βρεθούν σε σελίδες κάποιου βιβλίου και να διαβαστούν. Έτσι, λοιπόν, απλά θα σας παρηγορήσω και εγώ με τα παραμύθια μου. Γιατι οι επτά ιστορίες που ακολουθούν, γράφονταν μετά από ένα ταξίδι ή έναν περίπατο, μια συζήτηση ή ακόμη και ένα χωρισμό. Ελπίζω να σας ταξιδέψουν και να απολαύσετε τη διαδρομή. Καλώς ήλθατε και καλή σας ανάγνωση.
Εύα Πετροπούλου-Λιανού

Eικονογράφηση: Νάντια Κοριτάροβα
Eπιμέλεια σειράς: Νέστορας Πουλάκος

Παραμύθια, e-book, Εκδόσεις Βακχικόν, 2012, 74 σελ.

Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης – Εύα Πετροπούλου Λιανού
Η μικρή Ζεραλντίν είναι κορίτσι της σύγχρονης πόλης. Μεγαλώνει με αστική πολυτέλεια, με πατέρα μεγαλοδικηγόρο και μητέρα διευθύντρια περιοδικού μόδας. Γύρω της άφθονα υλικά αγαθά και ειλικρινής οικογενειακή αγάπη, αλλά καμία προϋπόθεση για ονειρεμένα φαντασιακά πετάγματα. Ευτυχώς που υπάρχει στη ζωή της ο επαρχιώτης παππούς. Δίπλα από το εξοχικό του απλώνεται μια ωραία λίμνη, γεμάτη μύθους και μυστήρια… Έτσι οι διακοπές κοντά του μετατρέπονται σε μαγική φυγή σε έναν κόσμο παραμυθένιας ομορφιάς. Ανάμεσα ονείρου και πραγματικότητας θα παρελάσουν ολοζώντανα στοιχειά και ξωτικά και νεραϊδομορφές, βασίλισσες του ποταμού, πριγκίπισσες σειρήνες των φυκιών και χίλιες δυο νερένιες άυλες υπάρξεις, που δίνουν άμετρη ορμή στη φαντασία του παιδιού για ασυνόρευτα ταξίδια…

Eικονογράφηση: Γιάννης Κοσμάς

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Έναστρον, 2011, 89 σελ.

Η κόρη της Σελήνης – Εύα Πετροπούλου Λιανού
Μια φορά κι έναν καιρό το παραμύθι θα σας ιστορήσω για τη μικρή τη Ξακουστή μια πανέμορφη πριγκίπισσα, που εμπόδια ήρθαν στο δρόμο της αλλά με τη βοήθεια και την αγάπη της γιαγιάς σοφής Αντριάννας και των φίλων της, των ζώων τα έβγαλε πέρα …Κι έζησε αυτή καλά κι εμείς καλύτερα.

Eικονογράφηση: Hristo Mavrev

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2010, 75 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Οσελότος, Εκδόσεις Σαΐτα, Οστρια Βιβλίο, Καμπύλη