Ευαγγελία Κανταρτζή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευαγγελία Κανταρτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή (παιδαγωγικό τμήμα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατόπιν πήρε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Το 1990 πήρε το δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Παιδαγωγικού Τμήματος. Η μεταπτυχιακή της εργασία είχε τον τίτλο “Η εικόνα της γυναίκας. Διαχρονική έρευνα των αναγνωστικών βιβλίων του Δημοτικού Σχολείου”, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Το 2001 αναγορεύτηκε διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Hull της Αγγλίας με θέμα της διδακτορικής διατριβής “Τα στερεότυπα για το ρόλο των δύο φύλων στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου”. Υπηρέτησε με απόσπαση τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Άρθρα της με παιδαγωγικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα παιδαγωγικά περιοδικά. Eίναι Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει το πολύ όμορφο blog: Kantartzi E.
Δοκίμια-Μελέτες-Παιδαγωγική-Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση-Φύλο
Η εικόνα της γυναίκας (1991), Κυριακίδη Αφοί
Ιστορική αναδρομή της εικονογράφησης των παιδικών και σχολικών βιβλίων (2002), Κυριακίδη Αφοί
Τα στερεότυπα του ρόλου των φύλων στα σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου (2003), Κυριακίδη Αφοί

Συλλογικά έργα
Διδακτική της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης (2006), University Studio Press
Φύλο και εκπαίδευση (2007), Καλειδοσκόπιο
Η προσχολική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα (2008), Επίκεντρο
Καλλιτέχνες και λογοτέχνες στα αναγνωστικά 1860-1960 (2010), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Ερευνα και εκπαιδευτική πράξη στην ειδική αγωγή (2011), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας του δημοτικού σχολείου (1917-2017) (2019), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Τα στερεότυπα του ρόλου των φύλων στα σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου – Ευαγγελία Κανταρτζή




Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται το θέμα της ισότητας των φύλων. Η ισότητα των φύλων και ειδικότερα η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση αποτελεί θέμα προβληματισμού και οξείας κριτικής τα τελευταία χρόνια. Σε μια κοινωνία όπου η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβάλλεται ως ένας από τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής, πόσο τα σχολικά βιβλία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνικής πραγματικότητας;
Το δημοσίευμα αυτό έρχεται να θέσει προβληματισμούς και ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης των δύο φύλων στα σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου καθώς και στην ισότιμη ή μη εκπροσώπησή τους σε επαγγέλματα, δραστηριότητες, χαρακτηριστικά συμπεριφοράς.
Το βιβλίο αφορά άμεσα τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν καθημερινά τα βιβλία αλλά το θέμα γενικότερα αφορά ένα ευρύτερο κοινό που προβληματίζεται για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και τις αντικρουόμενες απαιτήσεις που θέτει η κοινωνία στα παιδιά μας.

Εκπαίδευση, Κυριακίδη Αφοί, 2003, 381 σελ.

Ιστορική αναδρομή της εικονογράφησης των παιδικών και σχολικών βιβλίων – Ευαγγελία Κανταρτζή




Η εικονογράφηση ενός βιβλίου ασκεί αποφασιστική σημασία στην επιτυχία ή μη ενός βιβλίου. Οι εικόνες εντείνουν την αισθητική απόλαυση και δυναμώνουν, ξεδιαλύνουν, ενισχύουν το νόημα του κειμένου. Το βιβλίο αυτό στόχο έχει να μας σκιαγραφήσει την ιστορία που ακολούθησε η εξέλιξη της εικονογράφησης των βιβλίων και πιο ειδικά των βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και των σχολικών βιβλίων. Επιχειρεί ακόμα να διαπραγματευθεί θέματα σχετικά με τις τεχνικές της εικονογράφησης, τα κριτήρια που πρέπει να ακολουθεί και το ρόλο που ασκεί η εικονογράφηση.
Πιστεύουμε ότι το βιβλίο ενδιαφέρει όχι μόνο τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μελέτη και εμπλέκονται στην παραγωγή του, αλλά ακόμα και τους απλούς αναγνώστες που θα χαρούν να διαβάσουν αλλά και να δουν εικόνες που θα τους θυμίσουν παλιές μνήμες από τις εικόνες των παιδικών και αγαπημένων τους βιβλίων.

Εικονογράφηση, Κυριακίδη Αφοί, 2002, 384 σελ.

Η εικόνα της γυναίκας – Ε. Κανταρτζή




Διαχρονική έρευνα των αναγνωστικών βιβλίων του δημοτικού σχολείου
Η ισότητα των δύο φύλων απασχολεί έντονα, προβληματίζει και πυροδοτεί συζητήσιες και σχόλια. Η έρευνα αυτή εξετάζει μια πτυχή του θέματος αυτού, την ισότητα των δύο φύλων στο εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα στα αναγνωστικά βιβλία του δημοτικού σχολείου.

Παιδαγωγική, Κυριακίδη Αφοί, 1991, 178 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κυριακίδη Αφοί