Ευαγγελία Λιοτσάκη

Ευαγγελία Λιοτσάκη

Ελληνες λογοτέχνες
H Ευαγγελία Λιοτσάκη γεννήθηκε στα Τοπόλια Χανίων. Έζησε τα εφηβικά της χρόνια στον Πειραιά. Είναι κάτοχος διπλώματος ραδιοτηλεγραφήτριας, Α΄ Τάξεως (το πρώτο δίπλωμα που δόθηκε σε Ελληνίδα). Εκτός από την υπηρεσία στη θάλασσα δίδαξε επί δεκαοκτώ χρόνια στο “Δημόσιο Ναυτικό Λύκειο Πειραιά” απ’ όπου της δόθηκε η αιτία να γράψει το πρώτο της βιβλίο “Πενθήμερη σχολική εκδρομή”. Επίσης έχει ορισμένες αρθρογραφήσεις σε περιοδικό τύπο με θέματα ταξιδιωτικά και ιστορικά.
Διηγήματα
Γνωριμία με τον Αμαζόνιο (2014), Οσελότος
Αξέχαστες και αξιοσημείωτες επισκέψεις (2014), Οσελότος
Η Καλλή στην πεζούλα (2015), Οσελότος
Ο θείος Νίκος και άλλα διηγήματα (2018), Οσελότος

Θεατρικά έργα
Δύσκολο να γίνω ανέμελος (2014), Οσελότος

Ποίηση
Αγαπημένε άνθρωπε (2020), Οσελότος

Αγαπημένε άνθρωπε – Ευαγγελία Λιοτσάκη

Αγαπημένε άνθρωπε


«Μαράζι»
Σκληρό μαράζι έγινες
μέσα εις την ψυχή μου,
με μερικές αναλαμπές
στην άκρη της ζωής μου.

Τέτοιο μαράζι άντεξα
και έζησα μακριά σου
κι ας είχα βασανιστικά
την έγνοια τη δικιά σου.

Εμείς αν είμαστε μαζί,
δεν θα ‘χα το μαράζι.
Και πάλι, όπως ζήσαμε
καρδιά μου, δεν πειράζει.

Ήθελα να συγχρονιστώ
με το δικό σου βήμα,
όμως δεν το κατάφερα
και ξέρω, είναι κρίμα.

Είπες μου λόγια αξέχαστα,
κι αν δεν είναι αλήθεια,
άσε να τα πιστεύω εγώ
κι ας είναι παραμύθια.

Ποίηση, Οσελότος, 2020, 42 σελ.

Ο θείος Νίκος και άλλα διηγήματα – Ευαγγελία Λιοτσάκη

Ο θείος Νίκος


“Ο θείος Νίκος” (απόσπασμα)
Την αρχή του Σεπτέμβρη, ο θείος Νίκος, σύμφωνα με τη γνώμη όλων, βρέθηκε με τη σύζυγο, την Ιουλία και την εγγονή της αδελφής του σε ένα ζαχαροπλαστείο στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Όλοι έδειχναν χαρούμενοι να απολαμβάνουν το πλούσιο παγωτό τους και τους δροσερούς χυμούς.
Κάποια στιγμή ο θείος Νίκος βρήκε την ευκαιρία να στραφεί προς το κορίτσι και να πει χαμηλόφωνα: “Το μυαλό, η λογική θέτει όρια, η ψυχή όμως πολύ δυνατότερη δεν περιορίζεται, και όταν μια γνωριμία, έστω και μικρού διαστήματος, μένει και δεν έχει τέλος, αυτή την είχε αποφασίσει το αστέρι σου και εσύ δεν είχες την αξιοσύνη να κρατήσεις. Νιώθεις συνεχώς να χρειάζεσαι συγχώρηση”.

“Γιατί χαρήκατε τόσο πολύ” (απόσπασμα)
Θαρρείς και δεν έφτανε ο ίσκιος τού δέντρου και το απαράδεκτα μικρό πλάτος του ακάλυπτου χώρου, επιπλέον ένας αδιαμόρφωτος βράχος προεξοχή-εξόγκωμα, έκοβε το μήκος του ακάλυπτου κάθετα στα δύο και σκόρπιζε ένα είδος ψυχοπλάκωσης. Αν έβλεπες αυτόν τον βράχο από χαμηλά, όπου βρισκόταν και το διαμέρισμα της Ρηνιώς, φάνταζε πανύψηλος και απειλητικός. Όταν κάποιος πρωτοέβλεπε αυτόν τον βράχο, ακουγόταν η φράση: Αχ, τι είναι αυτό;

Διηγήματα, Οσελότος, 2018, 128 σελ.

Η Καλλή στην πεζούλα – Ευαγγελία Λιοτσάκη

Η Καλλή στην πεζούλα


Η αναφορά στα δύο κύρια πρόσωπα του βιβλίου, στην Καλλή και στην Κατερίνη έχει την αξία του ντοκουμέντου και αυτό διότι η ζωή της Καλλής συντηρήθηκε από τις διηγήσεις των παιδιών της στους απογόνους τους και από την εξιστόρηση του βίου της Κατερίνης που δίδεται από την ίδια, σε μορφή εξομολόγησης στην κόρη τής αδελφή της.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου βρίσκονται εντυπωσιακά, πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που φυσικά παραπέμπουν σε σύγκριση με τον σημερινό τρόπο σκέψης και διαβίωσης.

Διηγήματα, Οσελότος, 2015, 56 σελ.

Γνωριμία με τον Αμαζόνιο – Ευαγγελία Λιοτσάκη

Γνωριμία με τον


Είκοσι λεπτά με ταξί από το λιμάνι του Μακαπά συναντάμε το 0 πλάτος της Γης. Έχει χαραχθεί στο έδαφος με άσπρη μπογιά συμβολική λωρίδα του Ισημερινού. Φθάσαμε στον προορισμό μας από στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο και κάτω από διαδοχικές αψίδες που δημιουργούσαν τα πανύψηλα δένδρα. Ένιωσα περίεργα όμορφα, πατώντας την άσπρη γραμμή και τις 0 μοίρες του γεωγραφικού πλάτους της Γης.

Διηγήματα, Οσελότος, 2014, 70 σελ.

Δύσκολο να γίνω ανέμελος – Ευαγγελία Λιοτσάκη

Δύσκολο να γίνω


Το κείμενο του «Δύσκολο να γίνω ανέμελος» γεννήθηκε από πραγματικά περιστατικά τόπου και χρόνου. Είναι βαθειά επηρεασμένο από όσα άκουσε, είδε και έζησε η συγγραφέας κατά το πρώτο διάστημα, της εισβολής στο νησί της Κύπρου. Είναι ένα μικρό δείγμα αγάπης, ενδιαφέροντος, συμπαράστασης και θαυμασμού στην Κύπρο διότι έχει βρει μπροστά της πολλές αδικίες που αγωνίζεται και τις αντιμετωπίζει και έτσι καταφέρνει να στέκεται όρθια.

Θεατρικό, Οσελότος, 2014, 46 σελ.

Αξέχαστες και αξιοσημείωτες επισκέψεις – Ευαγγελία Λιοτσάκη

Αξέχαστες


Το βιβλίο “Αξέχαστες και αξιοσημείωτες επισκέψεις” βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, σε ταξιδιωτικές εμπειρίες που είχαν κάτι να πουν και το είπαν.

Το έργο μας ταξιδεύει και μας πληροφορεί.

Διηγήματα, Οσελότος, 2014, 68 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος