Ευαγγελία Τουτζάρη

Ευαγγελία Τουτζάρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευαγγελία Τουτζάρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε τα 16 πρώτα χρόνια της ζωής της.
Στην Αθήνα σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Θεολογία ενώ παρακολούθησε το τμήμα Βυζαντινών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών ως ακροάτρια. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Ανήσυχο πνεύμα, συνεργάστηκε κατά καιρούς με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ως εξωτερικός συνεργάτης και ως τέτοια αρθογράφησε και στο περιοδικό ΑΕΡΑΣ. Συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια. Εκπαιδεύτηκε στο Ψυχόδραμα από τον Καθηγητή Κώστα Λέτσιο. Δίδαξε και συνεχίζει να το κάνει, την γαλλική και την ελληνική ως ξένες γλώσσες και έχει οργανώσει μικρές λέσχες ανάγνωσης για παιδιά και ενήλικες και στις δύο γλώσσες.
Μυθιστορήματα
Πορφύρα, μετάξι και αίμα (2015), Γρηγόρη

Πορφύρα, μετάξι και αίμα – Ευαγγελία Τουτζάρη

Πορφύρα, μετάξι


Η Άννα Λάσκαρι, απόγονος της βασιλικής οικογένειας των Λασκάρεων, είναι γιατρός στη Νίκαια της Βηθυνίας, την περιοχή που φιλοξένησε την εξόριστη πρωτεύουσα της Ρωμανίας, μετά την καταστροφή του 1204. Ο αδελφός της Ευστάθιος Λάσκαρις, εμπλέκεται σε μια συνωμοσία εναντίον του Βασιλέως Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου.
Η Άννα μεταμφιέζεται σε ευνούχο γιατρό και εγκαθίσταται στην Πόλη προκειμένου να εξιχνιάσει την υπόθεση και να σώσει από την δια βίου εξορία τον αδελφό της.
Εκεί γνωρίζεται με την πιο ραδιούργα και την πιο ισχυρή Εταίρα της Κωνσταντινούπολης, τη Ζωή Χρυσοβέργη. Η Ζωή τη συστήνει στις πιο επιφανείς οικογένειες της Κωνσταντινούπολης αλλά και την εκμεταλλεύεται μπλέκοντάς την στις ίντριγκές της.
Η Άννα κάθε φορά γλιτώνει ως εκ θαύματος! Και ως εκ θαύματος θα συναντήσει τον αδελφό της και τον μέλλοντα σύζυγό της… Στη ζωή της εμπλέκονται πρόσωπα σαν τον Μπερνάρντο του Μόντε Κασίνο, τον Τζιρόλαμο ντ’ Ασκόλι, τον Ιωάννη Βέκκο, τον βασιλέα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο, και άλλα ιστορικά και παρα-ιστορικά πρόσωπα. Οι ίντριγκες, οι φόνοι, οι πολιτικές και θρησκευτικές διαμάχες, ο Κάρολος του Ανζού και οι Σικελικοί Εσπερινοί, αναστατώνουν την προσωπική ζωή των ηρώων και καθορίζουν την εξέλιξή τους.
Μια σκιαγράφηση της ύστατης και απεγνωσμένης προσπάθειας της Ρωμανίας να επιστρέψει στις παλιές καλές εποχές, αμετανόητη, απερίσκεπτη, έξυπνη, λαμπρή αλλά και ανίκανη να διορθώσει τις προφανείς αδυναμίες της….
Ένα σενάριο γραμμένο πάνω σε καμβά ιστορικού μυθιστορήματος με δράση και έρωτα, δυνατές φιλίες και ηρωικές αποφάσεις που χάραξαν την πορεία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας…

Μυθιστόρημα, Γρηγόρη, 2015, 704 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γρηγόρη

Please wait...