Ευάγγελος Ρούσσος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ευάγγελος Ρούσσος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη.
Σπούδασε και δίδαξε τη στρατιωτική τέχνη. Ζει με την οικογένεια του στα Χανιά όπου ερμηνεύει τους καιρούς του πλάθοντας λέξεις και εικόνες.
Ποίηση
Δεκατρία φιστίκια (2016), Ιδιωτική Έκδοση
Αντιγόνη Μ. (2016), Ιδιωτική Έκδοση
49+10 χαϊκού (2018), Ραδάμανθυς
Χρονογράφημα (2019), Ραδάμανθυς
Σημεία φωτός (2019), Ιδιωτική Έκδοση
12 Άγγελος (2020), Ραδάμανθυς

12 Άγγελος – Ευάγγελος Κ. Ρούσσος

12 Άγγελος


Σπαράγματα συνομιλίας μ’ έναν Άγγελο, τους μήνες της καραντίνας και λίγο μετά

Ποίηση, Ραδάμανθυς, 2020, 38 σελ.

Χρονογράφημα – Ευάγγελος Κ. Ρούσσος
Γεμάτος πληγές
Ακολουθώ τις γραμμές
Που με ορίζουν

Μετά από τα «49 + 10 ΧΑΪΚΟΥ», που κυκλοφόρησαν το 2018 από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, ο Ευάγγελος Ρούσσος«επιστρέφει» με το «Χρονογράφημα,». Η λέξη «επιστρέφει» μπήκε σε εισαγωγικά σκόπιμα, καθώς ο ποιητής δεν αποσπάστηκε ούτε στιγμή από το δημιουργικό του έργο. Συλλέκτης στιγμών και συναισθημάτων, απεικονίζει, εφευρίσκει, ανακαλύπτει, πειραματίζεται και γράφει, συγκεντρώνοντας υλικό.
Είχα διαβάσει κάπου πως ο σπουδαίος ζωγράφος, ο Παναγιώτης Τέτσης, για να ολοκληρώσει το μεγάλων διαστάσεων έργο του «Λαϊκή Αγορά» περνούσε ώρες, μέρες, χρόνια, παρατηρώντας τους ανθρώπους. Ο Ευάγγελος Ρούσσος μοιάζει σε αυτό με τον μεγάλο ζωγράφο. Παρατηρεί υπομονετικά, πασχίζει για τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, και πότε με τη Γεωμετρία – με την Ποιητική του Χώρου – πότε με έναν ιδιαίτερο λυρισμό, φέρνει στο προσκήνιο της ποιητικής του δημιουργίας το δικό του προσωπικό στίγμα.
Θα μου πείτε: δεν είναι αυτονόητο; Δεν είναι αυτονόητο το γεγονός πως κάθε δημιουργός θα φέρει το ξεκάθαρα δικό του προσωπικό στίγμα; Όχι. Δεν είναι αυτονόητο. Διαβάζοντας, εύκολα θα διαπιστώσει κανείς πως είναι μεγάλη η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσει κάποιος, ξεπερνώντας την μίμηση που – συνήθως – ασυνείδητα βαστά της πένας το χέρι. Άλλοτε, ντυμένη η έμπνευση στα αποκριάτικα ρούχα της φιλοδοξίας, προσπαθεί να μεταμφιεστεί παριστάνοντας κάτι που δεν είναι. Οι φίλοι θα πουν «μπράβο» και όλα θα κρυφτούν πίσω από τα φώτα. Πόσες φορές δεν έχουμε συναντήσει κάτι ανάλογο;
Το «Χρονογράφημα», δεν είναι λοιπόν μία ακόμα ποιητική συλλογή, μήτε και πειραματισμός. Τα πειράματα του Ε. Ρούσσου, έχω την αίσθηση ότι ολοκληρώθηκαν και πως από δω και εμπρός θα μας καταθέσει διαλεχτά έργα. Το «Χρονογράφημα,» θεωρώ πως είναι η έναρξη ενός καινούργιου κύκλου της ποιητικής του δημιουργίας, ενός κύκλου ανοιχτού…
Χρήστος Τσαντής

Ποίηση, Ραδάμανθυς, 2019, 58 σελ.

49+10 χαϊκού – Ευάγγελος Ρούσσος
“Αυτό το λίγο που το καθιστά περισσότερο…”.
Αυτή η φράση του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ συμπυκνώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφική διάσταση που αποπνέουν τα ποιήματα του Ευάγγελου Ρούσσου. Τα “49+10 χαϊκού” είναι ένας κήπος ανθισμένος που περιμένει τον αναγνώστη τους για να τον ταξιδέψει. Μπορεί ο ποιητής να πατά αυστηρά πάνω στα χνάρια της ιαπωνικής ποιητικής παράδοσης, έχει κάνει κτήμα του όμως τη ρήση του Μάτσουο Μπασό: “Μάθε τους κανόνες και μετά ξέχασέ τους”.

Καταπράσινο
Επιπλέει στο κιούπι
Νούφαρο ξένο

Κάμποσοι γλάροι
Σεντόνι λευκό στρώνουν
Στη θάλασσα μου

Μετρώ τα λόγια
Αντίδωρο χθεσινής
Λογομαχίας

Ό,τι κι αν γράφω
Σε μια μόλις λέξη
Κλείνω τον κόσμο

Τριμμένο παλτό
Κρεμασμένο στον κάδο
Ψάχνει για σώμα

Ποίηση, Ραδάμανθυς, 2018, 40 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ραδάμανθυς