Ευαγγελία Πέτα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευαγγελία Πέτα γεννήθηκε στη Ρόδο και µεγάλωσε σ’ ένα χωριό της, τα Μάσαρη.
Το 1986 πήρε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδηµίας και αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Το 2005 πήρε το δίπλωµα µετεκπαίδευσης, Γενικής Αγωγής, από το Διδασκαλείο “Αλέξανδρος Δελµούζος”, στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου. Από το 1987, µέχρι σήµερα, εργάζεται ως δασκάλα στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση. Γράφει, κυρίως για παιδιά, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιστορίες, τραγούδια και θεατρικά δρώµενα. Κάποια διηγήµατά της έχουν συµπεριληφθεί σε ανθολόγια συλλογικών εκδόσεων, µε θέµα τη Ρόδο, όπως οι “Ιστορίες του τόπου µας – Ρόδος” από τις εκδόσεις iWrite και άλλα.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Κάστρα, πύργοι και υπόγειες στοές της Ρόδου (2020), Εκδόσεις Πηγή

Συλλογικά έργα
Ρόδος (2018), Εκδόσεις iWrite

Κάστρα, πύργοι και υπόγειες στοές της Ρόδου – Ευαγγελία Πέτα
Ο Αλέξανδρος, ο Λάµπης, η Χριστίνα και ο Χόρχε, είναι µαθητές της Β΄ Γυµνασίου και αναλαµβάνουν εργασία στο µάθηµα της Ιστορίας µε θέµα τα Τείχη και την Τάφρο της Μεσαιωνικής Πόλης στη Ρόδο. Διαβάζουν βιβλία, αντλούν πληροφορίες από το Διαδίκτυο και βιντεοσκοπούν τα αξιοθέατα της περιοχής. Μέσα από την εργασία, γνωρίζονται καλύτερα µεταξύ τους και εκτιµούν την αξία της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης.

Σε µια επίσκεψή τους στην Τάφρο αποφασίζουν να εξερευνήσουν τις υπόγειες στοές. Εκεί, εντελώς συµπτωµατικά, βρίσκουν έναν χάρτη µε γρίφους και σχέδια. Τι είναι αυτός ο χάρτης και πού θα τους οδηγήσει; Το τελευταίο σχέδιο δείχνει έναν “Ήλιο”. Επιστρατεύουν τις γνώσεις τους και όλοι µαζί αρχίζουν να αποκρυπτογραφούν έναν έναν τους γρίφους, προχωρώντας έτσι, όλο και πιο βαθιά, στις υγρές και σκοτεινές σήραγγες. Ο αέρας λιγοστεύει, το νερό τελειώνει και κάποιοι τραυµατίζονται. Όµως, θέλουν να φτάσουν µέχρι το τέλος. Πιστεύουν ότι θα βρουν κρυµµένους θησαυρούς… Τι θα ανακαλύψουν τελικά και πώς θα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από τις στοές;

Ένα παιδικό µυθιστόρηµα για τη Ρόδο, βασισµένο στην ιστορία της.

Ένα λογοτεχνικό- εκπαιδευτικό εγχειρίδιο µε πλούσιο φωτογραφικό υλικό των ιστορικών µνηµείων.

Ένα σύγχρονο παραµύθι για το νησί του Ήλιου, που απευθύνεται σε παιδιά, από 9 έως …99 ετών.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 396 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή