Ευλαμπία Τσιρέλη

Ελληνες λογοτέχνες
H Eυλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας, θεολόγος με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, και δασκάλα συγγραφής.
Ειδικεύεται στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και το πολιτιστικό περιβάλλον του Ισραήλ. Έχει εργαστεί στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση, έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία και έχει διδάξει δημιουργική γραφή ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε διδακτικά πλάνα του ΜτΘ σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Μεταφράζει και επιμελείται λογοτεχνικά και ακαδημαϊκά κείμενα. Διδάσκει από το 2014 συγγραφή και επιμέλεια κειμένου στο εργαστήρι της -Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium- στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες μαθητές της έχουν εκδώσει βιβλία φαντασίας, μαγικού ρεαλισμού και παιδικά. Πραγματοποιεί ομιλίες και σεμινάρια σε συνέδρια αλλά και μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις κάθε χρόνο (Tedxauth, ΔΕΒΘ, ComiCon, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης), ενώ έχει συμβάλει τα μέγιστα στη γνωριμία του σύγχρονου αναγνωστικού κοινού με τη λογοτεχνία φαντασίας. Μεγάλος σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία της αποτέλεσε η γνωριμία της με τον βιογράφο του J.R.R.Tolkien, Colin Duriez, ο οποίος προλογίζει και τη μελέτη της Δέντρα και Δάση της Μέσης Γης.
Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, είναι ιδρυτικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συντονίζει τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Ο θάνατος στην κελτική μυθολογία και παράδοση – Ευλαμπία Τσιρέλη
Οι Κέλτες είχαν μια εκλεπτυσμένη αντίληψη για τον θάνατο. Η βασική τους πεποίθηση ήταν ότι, στην ουσία, δεν υπάρχει παρά μια μετάβαση σε έναν υπέροχο, χαρούμενο τόπο όπου το πνεύμα ξαναζωντανεύει το σώμα και ο άνθρωπος ζει όπως και πριν αλλά πιο ευτυχισμένος. Οι μεγαλόψυχοι και ατρόμητοι Κέλτες έκαναν φίλο ακόμα και τον θάνατο.
Ποιοι ήταν οι δρυίδες και τι πρέσβευαν; Τι ήταν οι Μούμιες των Βάλτων; Τι γνωρίζουμε για τους μεγαλιθικούς τάφους και τι ήταν τα σιντ; Ποια ήταν η γιορτή του Θανάτου που επιβιώνει μέχρι σήμερα; Που βρισκόταν το Νησί της Χαράς, το Νησί των Γυναικών και ποιες ήταν οι ιδιότητες της Χύτρας της Αναγέννησης;
Πού βρισκόταν το μυθικό Νησί της Άβαλον; Ας ταξιδέψουμε μαζί πίσω στον χρόνο να γνωρίσουμε τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τις παραδόσεις αυτού του λαού και την εικόνα που είχαν για το τέλος της ζωής και τον Άλλο Κόσμο; Ας ανακαλύψουμε μαζί εκείνη τη μαγική πύλη στον κόσμο μας που θα μας βγάλει στην άλλη μεριά. Στους ζωντανούς θρύλους, στα παραμύθια, στα χρώματα, στην αιώνια ζωή.

Μυθολογία-Ερμηνεία και κριτική, Συμπαντικές Διαδρομές, 2013, 97 σελ.

Το ιερό δέντρο – Ευλαμπία Τσιρέλη

Οι μύθοι και οι συμβολισμοί του


Το δέντρο είναι η τελειότερη έκφραση της ζωής, της δύναμης και της ομορφιάς της φύσης. Αποτελεί σύμβολο της πορείας και του σκοπού του ανθρώπου, που είναι από κάτω προς τα πάνω. Είναι εικόνα της πνευματικότητας και της αστείρευτης ανάγκης του ανθρώπου να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του πνευματικού, να ικανοποιεί την ανάγκη του να ψάχνει το θείο, έτσι ώστε να βεβαιώνεται ότι υπάρχει κάτι πέραν της θνητής σωματικής του ύπαρξης.

Από τον σπόρο στη μήτρα, σαν το δέντρο, έτσι και ο άνθρωπος έρχεται στη γη, μεγαλώνει και απλώνει τα κλαδιά του κάνοντας τις επιλογές στη ζωή του, ωστόσο ο δρόμος του είναι πάντα ένας και ανοδικός. Είναι ο κεντρικός κορμός του δέντρου της ζωής του που θα τον οδηγήσει όλο και ψηλότερα, στην κορυφή και στην ένωσή του με το θείο και το υπερβατικό, στο “καθ’ομοίωσιν”.

Το βιβλίο αυτό πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον αρχαίο κόσμο και πραγματεύεται το Ιερό Δέντρο στους πολιτισμούς των Σουμερίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων, Χαναναίων και Εβραίων. Τι ποιότητες απέδωσαν στο σύμβολο του δέντρου όλοι αυτοί οι λαοί; Με ποιο τρόπο οι μυθολογικές παραστάσεις της Εγγύς Ανατολής αποδόθηκαν στο βιβλικό κείμενο; Ποιες είναι οι ρίζες των δύο δέντρων της ιστορίας του βιβλικού Παραδείσου; Τι ακριβώς ήταν το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού και τί το δέντρο της ζωής στον κήπο της Εδέμ; Ποια η σχέση τους με το φυτό του Γκιλγκαμές, το ασσυριακό δέντρο της ζωής και τα υπόλοιπα ιερά δέντρα;

Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στους μύθους του παρελθόντος, στην αναζήτηση της αθανασίας, της γνώσης και του χαμένου Παραδείσου.

Μύθοι-Συμβολισμοί, Δαιδάλεος, 2014, 142 σελ.

Χρόνειρα – Ευλαμπία Τσιρέλη
Ένα επικίνδυνο βιβλίο, ιπτάμενοι άνθρωποι, ένα μαύρο κουτί, σκοτεινά δάση κι αλλόκοτα πλάσματα, φονικές παραισθήσεις, αδίστακτες γυναίκες, ψυχασθενείς και ήρωες, ηλεκτρονική ονειροπόληση, στοιχειώματα, εφιάλτες, σκοτάδι και φως, θάνατος κι αναγέννηση, πόθοι, φόβοι, δυνάμεις, αποδράσεις, οργή, ελπίδα, δίδαγμα. Δέκα παράξενες ιστορίες που βασίζονται σε όνειρα και ξεφεύγουν από το “κούρδισμα” του κόσμου. Εικοσιένα αλλιώτικα ποιήματα που το καθένα τους κρύβει και μια ιστορία, μια φλόγα, μια φυγή. Όνειρα της νύχτας και όνειρα της μέρας ενώνονται σε ένα βιβλίο που δραπετεύει απ’ τον χρόνο, για να ταξιδέψει αδέσποτο στις βιβλιοθήκες, στις αγκαλιές, στις βαλίτσες. Πέντε σκέψεις στο τέλος, γίνονται οι ίδιες τροφή για σκέψη για τον χρόνο που τρέχει και για εμάς που δεν σταματάμε. Καλή ανάγνωση. Καλό ταξίδι.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2015, 172 σελ.

Δέντρα και δάση της μέσης-Γης – Ευλαμπία Τσιρέλη

Μυθολογία-συμβολισμός-αναφορικότητα


Η Ευλαμπία Τσιρέλη σε αυτή τη μελέτη της, όχι μόνο περιγράφει με ακρίβεια τη σημασία των δέντρων στη ζωή και το έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, αλλά ανοίγει και ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας και ανακάλυψης νέων πτυχών του έργου του, συνδέοντας το πλούσιο ερευνητικό της πεδίο των αρχαίων μυθολογιών -ευρωπαϊκών και μεσοποτάμιων- αλλά και το βιβλικό, που αμφότερα ήταν οικεία και αγαπητά στον καθηγητή.

Το βιβλίο της, μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο συμβόλων, εικόνων, μύθων, μοτίβων και αρχετύπων, βαθιά ριζωμένων στην ανθρώπινη σκέψη και φαντασία. Το δέντρο, όπως η ίδια ανακαλύπτει και αποκαλύπτει στους αναγνώστες, έχει έναν καθόλα ζωτικό ρόλο σε αυτό το γοητευτικό μωσαϊκό”.

Μυθολογία-Ερμηνεία και κριτική, Δαιδάλεος, 2018, 120 σελ.

Διηγήματα
Χρόνειρα (2015), Εκδόσεις Πηγή

Δοκίμια-Μελέτες-Μυθολογία
Ο θάνατος στην κελτική μυθολογία και παράδοση (2013), Συμπαντικές Διαδρομές
Το ιερό δέντρο (2014), Δαιδάλεος
Δέντρα και δάση της μέσης-Γης (2018), Δαιδάλεος

Συλλογικά έργα
Όνειρα των μύθων (2013), Συμπαντικές Διαδρομές

Πηγές: Bibliont, Συμπαντικές Διαδρομές, Εκδόσεις Δαιδάλεος, Εκδόσεις Πηγή