Ευρυδίκη Αμανατίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευρυδίκη Αμανατίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά.
Συμμετείχε στην έκδοση νομικού περιοδικού με αντικείμενο την Εγκληματολογία και τη Σωφρονιστική. Τον Δεκέμβριο του 1991 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το παιδικό θεατρικό της έργο “Ένα καπέλο για τον καθηγητή”. Το 2005 έλαβε τιμητική διάκριση στον Λασκαρίδειο Διαγωνισμό Διηγήματος. Έργα της που έχουν εκδοθεί: “Ένα καπέλο για τον καθηγητή”, (1993, παιδικό θεατρικό), τα μυθιστορήματα “Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι θεοί”, (2006), “Σιωπηλή πέτρα”, (2007), “Η ακριβή ανάσα του νερού”, (2009) και “Ο φύλακας στο φάρο”, (2011). Έχουν κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή οι ιστορίες για παιδιά: “Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα”, “Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του”, “Το αεράκι και η καμινάδα” το 2012 και “Το συναχωμένο ηφαίστειο” το 2013. Μικροδιήγημά της υπάρχει στην ψηφιακή συλλογή “Tweet Stories – Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες”. Διηγήματα της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά “αντί χ λόγου”, “Fresh Magazine” και στην online ανθολογία διηγημάτων Onestory.gr. Παιδικά θεατρικά της έργα έχουν ανέβει κατά καιρούς από σχολεία και συλλόγους.
Έχει το όμορφο ιστολόγιο: Ευρυδίκη Αμανατίδου
Μυθιστορήματα
Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι θεοί (2006), Βασιλείου Γεώργιος
Σιωπηλή πέτρα (2007), Μίνωας
Η ακριβή ανάσα του νερού (2009), Μίνωας
Η ακριβή ανάσα του νερού (2010), Μίνωας (E)
Σιωπηλή πέτρα (2010), Μίνωας (E)
Ο φύλακας στο φάρο (2011), Μίνωας
Οσα ποτέ δεν είπαμε (2013)
Σιωπηλή πέτρα (2014), Μίνωας (E)
Έρωτας στον καθρέφτη (2014), Μίνωας
Η ακριβή ανάσα του νερού (2015), Εκδόσεις Σαΐτα (E)
Αραμπέλα (2016), Εκδόσεις Σαΐτα
Ο φύλακας στον φάρο (2017), Εκδόσεις Σαΐτα (E)
Σιωπηλή πέτρα (2018), Εκδόσεις Σαΐτα (E)
Η γυναίκα του χειμώνα (2021), OpenBook.gr

Νουβέλες
Ημίφως (2016), Εκδόσεις Σαΐτα
Σώματα (2020), OpenBook.gr

Διηγήματα
Πόσο παλιό είναι το χθες;
Πού βρίσκεται επιτέλους αυτός ο τέλειος σύντροφος;
Εκείνο το δαχτυλίδι
Ενα παραμύθι για τις λέξεις
Στο δρόμο
Το τρίκυκλο
Τάξη και ηθική
Της γιαγιάς τα παραμύθια
Το ταλέντο
Tweet stories (συλλογή από 371 μικροδιηγήματα) (2012)
Μαζί (με τον Γιάννη Λαμπράκη) (2013)
Πόσο παλιό είναι το χθες (2021), OpenBook.gr

Παιδική λογοτεχνία
Ενα καπέλο για τον καθηγητή (θεατρικό) (1993)
Το αεράκι και η καμινάδα (2012), Εκδόσεις Σαΐτα
Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του (2012), Εκδόσεις Σαΐτα
Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα (2012), Εκδόσεις Σαΐτα
Το συναχωμένο ηφαίστειο (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
The Volcano who Got the Sniffles (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
The Sun who Lost his Way (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
The Breeze and the Chimney (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
Ένα καπέλο για τον καθηγητή (2014), Εκδόσεις Σαΐτα (E)
Ο δράκος και οι σκορδοφάγοι ιππότες (2015), Εκδόσεις Σαΐτα
The Dragon and the Garlic Eater Knights (2015), Εκδόσεις Σαΐτα
Οι νότες που ξέφευγαν (2018), Εκδόσεις Σαΐτα

Συλλογικά έργα
Ένα ταξίδι… αλλιώς (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
Μαζί (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
Όσα ποτέ δεν είπαμε (2013), Ωκεανός

Μεταφράσεις
Deledda, Grazia Μετά το διαζύγιο (2017), Εκδόσεις Σαΐτα
Zangwill, Israel, Το μεγάλο μυστήριο του Μπόου (2018), Εκδόσεις Σαΐτα
Collodi, Carlo, Οι περιπέτειες του Πινόκιο (2018), Εκδόσεις Σαΐτα

Η γυναίκα του χειμώνα – Ευρυδίκη Αμανατίδου

Η γυναίκα του χειμώνα


Ούτε ο Μαθιός ούτε ο Σταύρος πρόσεξαν τη γυναίκα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος την είδαν να κατηφορίζει την πλαγιά μέσα στο χιόνι. Μόνο κάτι αλεπούδες είχαν την περιέργεια να σταθούν για λίγο και να παρακολουθήσουν την παράξενη φιγούρα, ίσως προσπαθώντας να την κατατάξουν σε κάποιο γνωστό τους είδος. Φίλος ή εχθρός; Μη μπορώντας να πάρουν μιαν απόφαση καθώς τα ρουθούνια τους οσφραίνονταν τον αέρα, το ένστικτό τους τελικά υπερίσχυσε, κι αθόρυβα χάθηκαν βιαστικά στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σε έναν απομονωμένο τόπο, μια γυναίκα εμφανίζεται μέσα στον χειμώνα, τυλιγμένη σε ένα πέπλο μυστηρίου. Ποια είναι; Από πού έρχεται; Τι ψάχνει; Τι σχέση έχει με τη μυθική Γοργώ;
Ένας σταυρός, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία και πέντε άνδρες που ποζάρουν στον φακό. Πόσο σκοτάδι μπορεί να σπιλώσει ακόμη και τη λευκότητα του χιονιού; Πόσες εκδοχές μπορεί να έχει η αλήθεια;

Μυθιστόρημα, e-Bοοk, OpenBook.gr, 2021, 142 σελ.

Πόσο παλιό είναι το χθες – Ευρυδίκη Αμανατίδου

Πόσο παλιό είναι


Τις λέξεις τις κόβουμε και τις ράβουμε ανάλογα με το ρούχο που θέλουμε να φτιάξουμε κάθε φορά. Τις αγαπάω τις λέξεις, θέλω να πιστεύω πως με αγαπάνε κι αυτές, γι’ αυτό και με συντροφεύουν χρόνια στα ταξίδια μου. Αυτή η συλλογή είναι ένα συμπύκνωμα όλων των διαδρομών μου που άλλες με οδήγησαν από τη μικρή στη μεγάλη φόρμα του πεζού λόγου και άλλες άφησαν το στίγμα τους σηματοδοτώντας μια αλλαγή πορείας καθώς γύρευα κι εγώ μιαν απάντηση για το πόσο παλιό είναι το χθες.

Διηγήματα, e-Bοοk, OpenBook.gr, 2021, 78 σελ.

Σώματα – Ευρυδίκη Αμανατίδου
Μάριος και Λένη, δυο νέα παιδιά που φιλοδοξούν να γίνουν χορευτές. Η συνύπαρξή τους στην Ακαδημία Χορού όπου φοιτούν δεν είναι και η πλέον ιδανική. Πόσο μάλλον όταν καλούνται να συνδημιουργήσουν και να εκτελέσουν μία κρίσιμη για τη βαθμολογία τους χορογραφία. Και από εκεί και πέρα η κατάσταση ξεφεύγει..

Νουβέλα, e-book, OpenBook.gr, 2020, 71 σελ.

Οι νότες που ξέφευγαν – Ευρυδίκη Αμανατίδου
Τι μπορεί να συμβεί όταν οι μουσικές νότες κάνουν την επανάστασή τους; Το σίγουρο είναι ότι θα βάλουν σε μπελάδες τον Μελωδένιο, έναν διάσημο μουσικό.
Ας τρέξουμε κι εμείς πίσω από τον Μελωδένιο, που τρέχει να προλάβει τις νότες του, γιατί ποιος ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια.
Ένα αλληγορικό παραμύθι για την τάξη των πραγμάτων, την εξουσία και την κάθε είδους καταπίεση.

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Σαΐτα, 2018, 22 σελ.

Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι θεοί

Η Μάνθια φορτωμένη ένα πτυχίο στην πλάτη βαλτώνει στα νερά της επαγγελματικής αποκατάστασης. Σε ένα πλοίο για τις Κυκλάδες αναπάντεχα γνωρίζει το Στέφανο και τον ερωτεύεται, ώσπου αυτός εξαφανίζεται το ίδιο αναπάντεχα. Οι συμπτώσεις θα την οδηγήσουν στο να βρει δουλειά σε έναν εκδοτικό οίκο και να γνωρίσει το Μάσσιμο, που θα της δώσει τη σιγουριά που της λείπει. Η μοίρα, έχοντας τη δική της άποψη για την ευτυχία των ανθρώπων, επεμβαίνει για να αναποδογυρίσει τη ζωή της και να φέρει για μία ακόμη φορά το παρελθόν στο προσκήνιο.
Το μπλε του Αιγαίου, το πράσινο της Τοσκάνης, το γκρι του Λονδίνου, ψηφίδες στο μωσαϊκό που οι ήρωες φέρνουν μαζί τους στην καρδιά της Αθήνας, μιας Αθήνας ελάχιστα μακρινής από το σήμερα. Μνήμες ανασύρονται και μυστικά αποκαλύπτονται, καθώς η ισορροπία έρωτα και λογικής αλλάζει συνεχώς. Και το τίμημα, αποτέλεσμα επιλογής ή συγκυριών, φέρνει την κάθαρση; Ή τους αφήνει εκτεθειμένους υπόλογους στις πράξεις τους;

 

Σιωπηλή πέτρα

Αρχές καλοκαιριού 1981. Το πλοίο της άγονης γραμμής αποβιβάζει μια ετερόκλητη ομάδα σε ένα λησμονημένο νησί του Αιγαίου. Αποσκευές τους, τα εργαλεία για μια ανασκαφή. Είναι όμως μόνο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που τους συνδέει ή κάτι βαθύτερο;
Μια χειμωνιάτικη νύχτα του 2002, ένα ελικόπτερο αποβιβάζει τη μοναδική επιβάτιδα σε μια μικροσκοπική γωνιά του Αιγαίου. Αποσκευές της, ο φωτογραφικός της εξοπλισμός, ένα νεανικό ημερολόγιο και η δίψα για εκδίκηση. Είναι ο λόγος της επίσκεψής της αυτός που υποστηρίζει ή μήπως γνωρίζει περισσότερα από όσα αποκαλύπτει;
Σε ένα μικρό νησί της Ελλάδας, τα καλοκαίρια διαδέχονται το χειμώνα αφήνοντας τη γλυκόπικρη γεύση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Το μόνο που φαίνεται να συνδέει το παρελθόν με το παρόν είναι σιωπηλή πέτρα, η γη που με φειδώ αποκαλύπτει τα μυστικά της.

 

Η ακριβή ανάσα του νερού

1983. Η Μαρίτα εγκαταλείπει τις σπουδές της στη Νομική, μια κίνηση που εξοργίζει τον πατέρα της. Στο όνειρό της να γίνει ηθοποιός, ο αινιγματικός Γερμανός σκηνοθέτης Μίρο Κραφτ θα αναλάβει το ρόλο του μέντορά της. Τρελά ερωτευμένη μαζί του, ελπίζει πως εκείνος θα ανταποκριθεί στα αισθήματά της, διαψεύδεται όμως.
Επτά χρόνια αργότερα, θα συναντηθούν στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο. Η παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους λύνεται και τίποτα δεν τους εμποδίζει να γίνουν ζευγάρι. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν, ώσπου ένα μυστικό από τα χρόνια της Κατοχής αλλάζει και πάλι τα δεδομένα. Η Μαρίτα Στράτου και ο Μίρο Κραφτ δεν μπορούν να είναι μαζί.
Οι ήρωες θα κάνουν ένα ταξίδι χαμένων ευκαιριών με αφετηρία την Ελλάδα, ενδιάμεσους σταθμούς τη Γερμανία και την Τσεχία, για να καταλήξουν σε ένα ξεχασμένο χωριό της Αρκαδίας, όπου ο κύκλος του μίσους και της αγάπης θα κλείσει, με αφορμή την αναζήτηση ενός κρυμμένου θησαυρού.

 

Ο φύλακας στο φάρο

Ελένα Στολτς: εκτιμήτρια κοσμημάτων, τυχοδιώκτρια και ελαφρώς ανεπιθύμητη στη χώρα που τη μεγάλωσε, την Ελβετία. Περιμένοντας το διαζύγιό της, βάζει στοίχημα με μια ηλικιωμένη κοντέσα ότι θα ανακαλύψει που βρίσκεται ο κακότυχος Σφραγιδόλιθος της Γένουας.
Δήμος Μπελιές: η ωριμότητά του είναι αντιστρόφως ανάλογη της νεαρής ηλικίας του. Η Ελένα θα εισβάλει σαν σίφουνας στη ζωή του και θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα.
Αρης Μαρδάς: ιδιοκτήτης της ομώνυμης φάρμας, γνωστός για τη γοητεία που ασκεί στο γυναικείο φύλο. Θα πέσει στα δίχτυα της Ελένα ή τα φαινόμενα απατούν;
Αρχές καλοκαιριού, κάποια χιλιόμετρα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο φάρος δεσπόζει αδιάφορος στα ανθρώπινα δράματα, ανεπηρέαστος από ένα τραγικό έγκλημα. Υπομένει απλώς τη φθορά του χρόνου ή περιμένει την επιστροφή του φύλακά του;
Τρεις εβδομάδες γεμάτες πάθη και μυστήριο, καθώς αλλεπάληλα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και τέσσερις οικογένειες οδηγούνται σε μια θανάσιμη σύγκρουση. Ποιος είναι τελικά ο θύτης και ποιο το θύμα; Τα γεγονότα διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο και η Ελένα αναρωτιέται αν το στοίχημα που έβαλε ήταν τελικά με τον ίδιο το διάβολο.

 

Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα

Πώς είναι να ζεις σε μία γκρίζα και σιωπηλή πολιτεία;
Πώς γίνεται οι μόνες παιδικές φωνές που ακούγονται
να βγαίνουν μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης;
Μουντά χρώματα, κουρασμένα βήματα.
Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;
Ποιος θα τα φέρει πίσω;
Μια παρέα παιδιών αρνείται να δεχτεί το μέλλον που της έχουν ορίσει. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσετε τους τρομοκράτες των Χριστουγέννων. Ελάτε να τραγουδήσουμε τα κάλαντα φορώντας κόκκινα κασκόλ, να κρεμάσουμε κάλτσες στο τζάκι, να φτιάξουμε τσουρέκια και χριστόψωμα, να στολίσουμε καραβάκια, να φέρουμε το φως στην Πολιτεία που δεν είχε τίποτα από όλα αυτά…

 

Οσα ποτέ δεν είπαμε

(συλλογικό μυθιστόρημα από τους Δημήτρη Νίκου, Ευρυδίκη Αμανατίδου, Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο, Χρύσα Λουλοπούλου με το ψευδώνυμο Νία Μαγγέλου)
Σε έναν ξενώνα-ησυχαστήριο, συναντιούνται τρεις φίλοι. Ο Τάσος Καλαβρυνός, δημοσιογράφος, η Ευρυδίκη Ζησίμου, δικηγόρος και η Χρύσα Παπαστάμου, μεταφράστρια. Με αφορμή τα γενέθλια της Χρύσας, οι τρεις παιδικοί φίλοι θα κληθούν να αναμετρηθούν με πληγές, απωθημένα και καταστάσεις του παρελθόντος που απλώνουν απειλητικά τον ιστό τους στο σήμερα.
Eνα βαρύ, ένοχο μυστικό έρχεται στην επιφάνεια και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα. Ένα νέο πρόσωπο, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δελής, εμφανίζεται ξαφνικά στο προσκήνιο, ανατρέποντας τις ισορροπίες και δημιουργώντας νέες. Φιλία και έρωτας, πάθη και μίση θα μπλεχτούν σε ένα ανεξέλεγκτο γαϊτανάκι καταιγιστικών αποκαλύψεων το οποίο παρασέρνει τα πάντα.
Τέσσερεις άνθρωποι, που καλούνται από τη μοίρα να επαναδιαμορφώσουν ο καθένας το δικό του σήμερα. Τί θα είναι ίδιο στο τέλος;

 

Έρωτας στον καθρέφτη

Κρύος ιδρώτας έτρεξε σε όλο της το σώμα, η αναπνοή της κόπηκε, κι αν κοίταζε σ’ έναν καθρέφτη μπροστά της ήταν σίγουρη πως η επιδερμίδα της θα είχε την ίδια απόχρωση με τα τριαντάφυλλα. Αυτά τα ίδια λουλούδια που προορίζονταν για εκείνη.
Η 40χρονη Αριάδνη Αργυρού, καταξιωμένη θεατρική συγγραφέας, δέχεται τα κείμενα ενός αγνώστου που συνοδεύονται πάντα από ένα λευκό τριαντάφυλλο. Η γραφή τη συναρπάζει καθώς αποκαλύπτει σε συνέχειες τη σχέση που γεννιέται ανάμεσα στον ερημίτη ζωγράφο Ιάσονα Σοφιανό και την ένοικο του “πύργου με τα κυκλάμινα”.
Η Αριάδνη αρχίζει να κάνει εικασίες σχετικά με τον μυστηριώδη συγγραφέα. Μια ιδιοτροπία της μοίρας θα ικανοποιήσει την περιέργειά της και θα γίνει η αφορμή να γνωρίσει τον 23χρονο Πέτρο, τον φοιτητή Θεολογίας που κρύβεται πίσω από τα γοητευτικά κείμενα. Κάπως έτσι ο Πέτρος μπαίνει σαν κλέφτης στη ζωή της Αριάδνης, μέσα από μια ιδιότυπη συνύπαρξη πραγματικών και χάρτινων ηρώων.
Τελικά τι καθρεφτίζει ο έρωτας; Την υπαρκτή ή την επιθυμητή προβολή του εαυτού μας;

 

Ο δράκος και οι σκορδοφάγοι ιππότες

Ο Μάρκος είναι ένας Δράκος που ούτε να πετάξει μπορεί ούτε να βγάλει φωτιά από το στόμα του. Ζει ειρηνικά στην Παμφουκία μέχρι τη στιγμή που η μακρινή ανάμνηση των Ιπποτών της Σκορδοφαγίας θα τον οδηγήσει στον Τρομερό Βάλτο. Μαζί του ο Φίλανδρος, ο Σπίγκος και η Σπιθαμή έχουν ένα μεγάλο ταξίδι να κάνουν και πολλούς γρίφους να λύσουν: Ποια είναι η Πράσινη και πού βρίσκεται τώρα; Ποιος πήρε το αμίλητο νερό και τι θέλει να το κάνει; Γιατί για κάποιους η μυρωδιά του σκόρδου παραείναι αποπνικτική;
Θα φτάσουν άραγε ο Δράκος και οι φίλοι του πάνω στην ώρα για να πολεμήσουν το κακό που έρχεται από τον Τρομερό Βάλτο;
Η σύγκρουση δύο ακραίων κόσμων, η μάχη, το αποτέλεσμα. Μια αλληγορία για την πάλη του καλού και του κακού, την αγάπη, τη φιλία, την ανθρωπιά.

 

Αραμπέλα

Τα όρια της πίστης
Τον Μάιο του 1859, ο Άγγελος Κράλης καταφεύγει στις Κυκλάδες, στο απομονωμένο νησί της Κατένας, έναν αντιφατικό τόπο όπου συνυπάρχουν ορθόδοξοι και καθολικοί, γαιοκτήμονες και δουλευτές της γης, στην Ελλάδα του Βαυαρού Όθωνα. Εκεί θα αναλάβει την επιστασία των κτημάτων του ισχυρού Στέφανο Καστίγιο, ενώ ο έρωτάς του για την Αραμπέλα, ανιψιά του Καστίγιο, θα τορπιλίσει την εύθραυστη ισορροπία στο χωριό της Βέργας ώσπου το μίσος θα γίνει ανεξέλεγκτο.
Τον Μάρτιο του 2002, οι δρόμοι τριών, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, ανθρώπων συναντιούνται σε μια δημοπρασία. Ο Λουκάς Αργέντης, δισέγγονος του Άγγελου Κράλη και κληρονόμος ενός πύργου στην άκρη του πουθενά, ο Σέργιος Παλαζίνι, ευγενής της Κατένας και τελευταίος απόγονος του Καστίγιο, και η Κύνθια Καστελάνου που η ομοιότητά της με την Αραμπέλα θα δώσει αφορμή για κάθε είδους εικασίες, θα γίνουν σύμμαχοι και αντίπαλοι για να αποδείξουν ότι η αγάπη νικάει τη φθορά και τον θάνατο.
Ένα μυθιστόρημα για τα όρια της πίστης, ρευστά όσο και οι εποχές που διατρέχει.

 

Ημίφως

Ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ένας ερημίτης με σημαδεμένο πρόσωπο. Ένας πύργος και η τυφλή του πυργοδέσποινα. Κι έτσι στήνεται το σκηνικό όπου κινούνται η αντρική και η γυναικεία φιγούρα προσπαθώντας να παραμερίσουν το ημίφως που τυλίγεται γύρω τους.
Το μυαλό του ανθρώπου πλάθει τα δικά του όνειρα. Κάποια γίνονται αληθινά. Κάποια πάλι όχι, γιατί απλά δεν υπήρξαν ποτέ όνειρα.

 

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Μίνωας, Εκδόσεις Σαΐτα, OpenBook.gr