Ευρύκλεια Καραγιαννίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευρύκλεια (Εύη) Καραγιαννίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Η καταγωγή της από τη μεριά του πατέρα της είναι από την Τραπεζούντα του Πόντου και από τη μεριά της μητέρας της από την Κωνσταντινούπολη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα. Έχει παρακολουθήσει τα προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέματα: «Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή», «Μουσείο και Παιδί», «Προληπτική Συντήρηση Έργων Τέχνης», «Ανασκαφική Συντήρηση και Πρώτα Σωστικά για τους Αρχαιολόγους Πεδίου», «Το Παραμύθι στην Εκπαίδευση, δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίηση», «Κινηματογραφική Γραφή: Αφήγηση και Ύφος», «Ο Εκπαιδευτικός ως Επαγγελματίας: Παιδαγωγική και Διδακτική Καθοδήγηση», «Κοσμητολογία: Μέθοδος Παρασκευής Καλλυντικών από Φυσικές Πρώτες Ύλες και Φαρμακευτικά Φυτά», και το ξενόγλωσσο πρόγραμμα “Chemistry for Conservators” (International Academic Projects/Professional Training in Conservation of Antiquities Collections Management and Museum Studies, London). Ως χημικός ερευνήτρια, εργάζεται από το 2006 στη φαρμακευτική εταιρία Pharmathen. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη συντήρηση πινάκων ζωγραφικής και αρχαιολογικών ευρημάτων από ύφασμα, κεραμικό, γυαλί, ψηφιδωτό, τοιχογραφία, μέταλλο, χαρτί, μάρμαρο και πέτρα. Έχει δημοσιεύσει 21 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και με τη συγγραφή βιβλίων και παραμυθιών ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει παρακολουθήσει διάφορα συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του ελληνικού και αγγλικού τμήματος του Ινστιτούτου Συντήρησης (International Institute for Conservation, IIC) και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Άλλα βιβλία της συγγραφέως είναι «Το άρωμα της Μυρτώς», «Η φλογέρα που έλεγε την αλήθεια» και «Το κουνελάκι και η Τύχη», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το άρωμα της Μυρτώς (2019), Θερμαϊκός
Η φλογέρα που έλεγε την αλήθεια (2020), Θερμαϊκός
Το κουνελάκι και η τύχη (2020), Θερμαϊκός
Η Μέλια και το μέλι (2021), Θερμαϊκός
Myrto’s perfume (2021), Θερμαϊκός
Le parfum de Myrto (2021), Θερμαϊκός
Η Ιλαρά & ο Φαρμάκης (2022), Θερμαϊκός

Η Ιλαρά & ο Φαρμάκης – Ευρύκλεια Καραγιαννίδου

Η ΙλαράΜια μάχη για τη ζωή


Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει στον κόσμο της γνώσης και δίνει απαντήσεις με άμεσο, τρυφερό και σαφή τρόπο σε όλες εκείνες τις ερωτήσεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν αρρωσταίνουμε και χάνουμε τη διάθεσή μας. Ένα παιδικό βιβλίο για παιδιά από 5 ως 105 χρονών, που μας φέρνει σε επαφή με τους ιούς και τα φάρμακα, αποτελώντας έναν χρήσιμο πρώτο οδηγό για ανήσυχους αναγνώστες.

Εικονογράφηση: Ειρήνη Σκούρα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Θερμαϊκός, 2022, 72 σελ.

Η Μέλια και το μέλι – Ευρύκλεια Καραγιαννίδου

Η Μέλια και το μέλι


Στο βιβλίο αυτό οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των μελισσών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να μάθουν για την πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία τους και τη συνεισφορά τους στην ανθρωπότητα. Όπως αναφέρει και η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο, το μικροσκοπικό αυτό έντομο είναι απαραίτητο «τόσο για τη διατροφική μας επάρκεια όσο και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Είναι ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στα λουλούδια και την τροφή μας. Αξίζει, λοιπόν, τον σεβασμό μας. Το μέλι μπορεί να είναι γλυκό, αλλά η μέλισσα είναι αυτή που εργάζεται μοναδικά και μεθοδικά, είναι αυτή που κεντά!»

Εικονογράφηση: Ειρήνη Σκούρα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Θερμαϊκός, 2021, 80 σελ.

Το κουνελάκι και η τύχη – Ευρύκλεια Καραγιαννίδου

Το κουνελάκι


Η συγγραφέας μάς διηγείται ακόμη μια ιστορία με την αγαπημένη της ηρωίδα: Η Μυρτώ βρισκόταν με τους συμμαθητές της μέσα στο Μουσείο. Η δασκάλα ξεναγούσε τα παιδιά στη μεγάλη αίθουσα, που είχε πάρα πολλά αγάλματα. Το βλέμμα της Μυρτώς ξαφνικά έπεσε επάνω σε ένα άγαλμα με ένα κοριτσάκι που κρατούσε μέσα στην αγκαλιά του ένα μικρό κουνελάκι, σαν εκείνο που παρακαλούσε τον μπαμπά της εδώ και έναν μήνα να της πάρει. Εκείνο, όμως, που δεν φανταζόταν ποτέ ήταν ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελούσε την αιτία να ξεδιπλωθεί μπροστά της μια απίστευτη ιστορία για ένα άλλο, τυχερό κουνελάκι. Μα μπορεί ένα κουνελάκι να είναι τυχερό; Και βέβαια μπορεί!

Εικονογράφηση: Ειρήνη Σκούρα

Παιδική λογοτεχνία, Θερμαϊκός, 2020, 40 σελ.

Η φλογέρα που έλεγε την αλήθεια – Ευρύκλεια Καραγιαννίδου

Η φλογέρα που έλεγε


Πρόκειται για ένα παραμύθι που αποτελεί δώρο ζωής για την ψυχή του ανθρώπου και κυρίως του μικρού παιδιού. Είναι ένας ύμνος για τις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αγάπης. Η συγγραφέας, όταν ήταν μικρή, το άκουγε από τη γιαγιά της, η οποία το είχε ακούσει σε μια τάξη του δημοτικού σχολείου, το 1939. Ο Άρης προστέθηκε στην ιστορία από τη συγγραφέα. Ήταν το αγαπημένο της σκυλάκι.

Εικονογράφηση: Γιάννης Νάκας

Παιδική λογοτεχνία, Θερμαϊκός, 2020, 48 σελ.

Το άρωμα της Μυρτώς – Ευρύκλεια Καραγιαννίδου

Το άρωμα της Μυρτώς


Μια μέρα πέφτει από τα χέρια της Μυρτώς ένα μπουκαλάκι με το άρωμα της μαμάς της. Πού να φανταζόταν, όμως, ότι θα ξεδιπλωνόταν μπροστά της ένας ολόκληρος κόσμος, άγνωστος για την ίδια μέχρι τότε. Μαζί με τη Μυρτώ οι μικροί αναγνώστες θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του αρώματος και με το συναρπαστικό κόσμο της Αρχαιολογίας και της Χημείας.

Εικονογράφηση: Ειρήνη Σκούρα

Παιδική λογοτεχνία, Θερμαϊκός, 2019, 40 σελ.

Πηγές: Biblionet, Θερμαϊκός

Please wait...