Φάνυ Πολέμη

Φάνυ Πολέμη

2021 Ελληνες λογοτέχνες
Η Φάνυ Πολέμη γεννηθηκε στην Αθήνα και είναι ηθοποιός, ραδιοφωνική παραγωγός και ποιήτρια.
Σπούδασε κλασσικό μπαλέτο και μετά εκφραστικό χορό στο Martha Graham στο Los Angeles. Αποφοίτησε αριστούχος της Δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη. Συμμετείχε σε παραστάσεις στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ασχοληθηκε με την παντομιμα και διδαξε σε πολλα σχολεία , και στον δημο Ν. Φιλαδέλφειας στο Κεντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Σκηνοθέτησε στο Θέατρο του Δημου Αγίου Δημητρίου το ¨”Εμεις κι ο Χρόνος” του Τζον Πρίσλευ, με την ερασιτεχνική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Aγίου Δημητρίου και έκανε χορογραφίες σε πολλές παραστάσεις όπως στον Μορμόλη ΔΠθ Κομοτηνής και αλλού. Στις μεταγλωτίσεις ειχε δανείσει την φωνή της σε πολλους μικρούς ηρωες οπως τον Νιλς Χολγκερσον, τον Τομπυ στη Μικρή Λουλού και σε πολλα αλλα.
“Θεσμοφοριάζουσες” Λαικό Πειραματικο Θέατρο, “Βιδα” Θυμιος Καρακατσάνης, “Αρχοντοχωριάτης” Θεατρο της Ανοιξης, “Τηλεγονος” Μαργαρίτας Λυμπεράκη με ΔΠΘ Κομοτηνης, “Η Ελένη κα τα χρωμματιστά ονειρα της” Δημήτρης Ποταμίτης, “Εγώ Ρομπότ Εσυ?” Θέατρο Αμόρε, “Εξω οι Βοδοκόκαλοι” Θέαρο του Ηλιου, συμμετείχε στις παιδικές σειρες της ΕΡΤ Πατατουφ και ΦΑΣΟΛΑ.
Τραγούδισε και επαιξε σε μπουατ και μουσικες σκηνες οπως στο “Αχ Μαρια” με Βασίλη Παπακωνσταντινου, Γιάννη Ζουγανέλη, Σακη Μπουλά, Ισιδώρα Σιδέρη, Σαβίννα Γιαννατου, στην μπουάτ Μαρκίζα, στην Εφταλου, και σε άλλες μουσικές σκηνές.
Εγραψε αρκετά τραγούδια όπως τα «Θέατρο» «Βαλκάνια» «Γυναίκα Μάγισσα» και άλλα πολλά καθώς ασχολήθηκε και με την ποίηση την μεγάλη της αγάπη.
Πηγή: ishow.gr
Ποίηση
Χωρίς αιδώ… μιάν αοιδό (2016), Αρισταρέτη
Μαμά, ο τοίχος έχει μια τρύπα… (2021), Φίλντισι

Μαμά, ο τοίχος έχει μια τρύπα… – Φάνυ Πολέμη

Μαμά, ο τοίχοςGreek English Edition


Η Φάνυ Πολέμη χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο λόγο, για να ξεδιπλώσει τα συναισθήματά της κόντρα στις συμβατικότητες της εποχής, με ερωτισμό, ευαισθησία αλλά και αυτοσαρκασμό, άλλοτε με τον λυρισμό του λόγου της κι άλλοτε με μία επαναστατική διάθεση.
Η ποιητική συλλογή που είναι δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά, σε μετάφραση Γεωργίας Λαπατά) χωρίζεται σε πέντε ενότητες: Λεξιμαγεία, Μήτρα-Μητ(έ)ρα, η Τρύπα, Prestige, Σκωπτικόν.

Μετάφραση: Γεωργία Λαπατά
Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά)

Ποίηση, Φίλντισι, 2021, 102 σελ.

Χωρίς αιδώ… μιάν αοιδό – Φάνυ Πολέμη

Χωρίς αιδώΚαι άλλες ποιητικές περιπέτειες


Δραπέτης σε όνειρα.
Ακροβάτης των ημερών.
Δρομέας στους γύρους της καρδιάς σου.
Οι χοές μου, απλωμένες στο κρεβάτι σου.
Μαζί με τον καφέ σου.
Και οι μέρες μου καταφύγιο,
σε σπηλιά θαλασσινή
υ δ ρ ο σ τ ά λ α κ τ η !

Ποίηση, Αρισταρέτη, 2016, 110 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρισταρέτη, Φίλντισι