Είναι απόφοιτος βιοϊατρικών επιστηµών πανεπιστήµιου του Λονδίνου και κάτοχος διδακτορικού διπλώµατος µε ειδίκευση στην ανοσολογία του καρκίνου. Από το 2003 µέχρι σήµερα, αποτελεί µέλος ερευνητικών οµάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πάντοτε την ενδιέφερε ο τοµέας της ψυχο-νευρο-ανοσολογίας (PΝΙ), ένας κλάδος που µελετά τη σχέση των ψυχολογικών διεργασιών µε το νευρικό και ανοσιακό σύστηµα του ανθρώπινου σώµατος. Παράλληλα µε την ερευνητική της καριέρα, απέκτησε δίπλωµα ψυχοκινητικής ανάπτυξης παιδιών και εφήβων, ενώ µελετούσε την επίδραση του συναισθήµατος στην άµυνα του οργανισµού. Με τη συγγραφή ασχολείται από το 2017 και κύριο θέµα της είναι να περιγράφει βιολογικά τι συµβαίνει µέσα µας έπειτα από οποιοδήποτε εξωτερικό κίνητρο.
Τεό, ο ερωτοϊός (2021), Locus 7 – Άλλωστε
Νουβέλες
Οι άσχημοι φίλοι μου (2021), Εκδόσεις Πηγή
Τεό, ο ερωτοϊός – Φαίη Σούκου
Μυθιστόρημα Βιοεπιστημονικής Φαντασίας
Σε αυτό το μυθιστόρημα, ο έρωτας είναι ιός. Τον κολλάς ή στον κολλάνε, ζει μέσα σου, κάνει τον κύκλο του, μία μέρα, δύο εβδομάδες, μήνες, χρόνια, μια ζωή, δυό ζωές, και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του, αφήνει κουσούρια. Ο Τεό είναι Ερωτοϊός και μεταδίδεται κυρίως από τις αμήχανες αλλά αμοιβαίες, ανάσες. Κύρια είσοδος μετάδοσης είναι τα αυτιά. Σε αυτό το μυθιστόρημα φαντασίας, ο Τεό περιγράφει την ζωή του μέσα στο σώμα της Νέλλυς, ένα σώμα μολυσμένο από έρωτα. Όλες οι αντιδράσεις των μικροοργανισμών, που έχουν λαλιά και άποψη, ακολουθούν “ουτοπικά” πρωτόκολλα και νομοθεσίες, αφού κάθε σώμα αποτελεί μία ξεχωριστή κυβέρνηση.
Σε αυτό το μυθιστόρημα βιοεπιστημονικής φαντασίας, η συγγραφέας ακολουθεί μια τολμηρή συνταγή αναμιγνύοντας στοιχεία νευροενδοκρινολογίας και ανοσολογίας με δόσεις αστείρευτου χιούμορ και σαρκασμού, υπενθυμίζοντάς μας ότι, όλα όσα νομίζουμε ότι αποφασίζουμε είναι στην πραγματικότητα οι ανακοινώσεις αυτών που η βιολογία έχει ήδη δρομολογήσει.
Οι ιοί, οι ορμόνες και τα κύτταρα έχουν συνείδηση. Οι πράξεις τους δεσμεύονται με συμβόλαια και η απραξία τους τιμωρείται με γκρίνια. Ίσως όλα αυτά ακούγονται περίεργα, σίγουρα όμως είναι διασκεδαστικά. Ο Τεό, ο Ερωτοϊός, κάνει τη δουλειά του με προσήλωση και μας συστήνει εκείνους που εμπλέκονται στη φυσιολογία του ερωτευμένου ανθρώπινου σώματος.
Έτσι ιοί, ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και κύτταρα γίνονται συμπρωταγωνιστές με συνείδηση και αισθήματα σε μία, κατά τα άλλα, φυσιολογική ιστορία αγάπης. Χαίρονται και υποφέρουν όπως όλοι μας, αλλά μένουν πιστοί στο καθήκον, που δεν είναι άλλο από το να κάνουν όλο αυτό να συμβεί. Ο συνδυασμός επιστήμης κι εφευρετικής γραφής προσφέρει μία απολαυστική ανάγνωση που σε αφήνει με διάθεση περαιτέρω εξερεύνησης και για όσους θελήσουν να εμβαθύνουν οι βασικές βιβλιογραφικές πηγές παρατίθενται στις τελευταίες σελίδες.
Μυθιστόρημα, Locus 7 – Άλλωστε, 2021, 184 σελ.
Οι άσχημοι φίλοι μου – Φαίη Σούκου
«Έχω διαισθητική δυσλεξία. Η αγάπη από την απάτη, δυο γράµµατα µακριά. Μία τυχαία µετάλλαξη στο γονίδιο της πίστης». Αν τα συναισθήµατα ήταν φίλοι, µε σάρκα και οστά, πώς θα ήταν; Ψηλοί, ξανθοί, αδύνατοι, όµορφοι; Θα βγαίναµε, θα πίναµε, θα µαλώναµε, θα µας ρεζίλευαν, θα κλαίγαµε παρέα; Έρωτας και απιστία, εργασιακές σχέσεις, ελπίδες και απογοήτευση. Είναι η αναζήτηση της ευτυχίας τόσο δύσκολη; Ή µήπως, όσο πιο πολύ προσπαθούµε, τόσο χάνουµε τελικά τον εαυτό µας; Η ευτυχία έρχεται µόλις σταµατήσουµε να την αναζητάµε. Όχι ως µόνιµος συγκάτοικός µας, αλλά σαν φίλος παλιός, πραγµατικός, που είναι πάντα εκεί, να γελάσει µαζί µας σ’ ένα παγκάκι, να µοιραστεί µια κούπα καφέ, να µας συγχαρεί για µια επιτυχία. Οι φόβοι και οι ανασφάλειές µας την κρύβουν, η συνήθεια την απωθεί. Αλλά η ευτυχία δεν φεύγει. Κρύβεται για να εµφανιστεί ξανά µόλις είµαστε έτοιµοι να τη δεχθούµε. «Οι άσχηµοι φίλοι µου» πραγµατεύονται όλα αυτά που βιώνουµε καθηµερινά σε µια αέναη προσπάθεια να επιτύχουµε και να γίνουµε αποδεκτοί, χωρίς να συνειδητοποιούµε ότι, σ’ αυτή την προσπάθεια, καταπατάµε κοµµάτια της προσωπικότητάς µας. Ένα διήγηµα που µας παροτρύνει να αγκαλιάσουµε τα συναισθήµατά µας, όσο άσχηµα και να ’ναι.
Νουβέλα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 70 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Locus 7 – Άλλωστε