Φένια Τσανάκα

Φένια Τσανάκα

Ελληνες λογοτέχνες
H Φένια Τσανάκα δεν είναι φιλόσοφος αλλά αρχιτέκτων. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκτοτε διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο εκπονώντας μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές ιδιωτικών έργων. Σημαντική θεωρεί την εικοσιπενταετή συνεργασία που έχει με το Ίδρυμα Ωνάση, έχοντας αναλάβει σήμερα την επίβλεψη της επέκτασης του «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Νοσοκομείου». Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 45 χώρες που την καθόρισαν και την διαμόρφωσαν ως «πολίτη του κόσμου». Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη πρακτική φιλοσοφία διερευνώντας ποια είναι η καλή ζωή και πώς χτίζεται.
Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική
Ανακαινίζω τη ζωή μου (2020), Αρμός

Ανακαινίζω τη ζωή μου – Φένια Τσανάκα

Ανακαινίζω τη ζωή μουΜε αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη


Σαν αρχιτέκτων συνειδητοποίησα ότι στο ίδιο οικόπεδο, με τους ίδιους νόμους, ανάλογα με ποιον αρχιτέκτονα θα επιλέξουμε, θα χτίσουμε ένα τελείως διαφορετικό σπίτι. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή μας. Ο ίδιος άνθρωπος, στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον ανάλογα με ποια φιλοσοφία θα επιλέξει, θα ζήσει μια διαφορετική ζωή. Γεννήθηκε λοιπόν το ερώτημα: «Ποια φιλοσοφία να επιλέξουμε για να ζήσουμε μια καλή ζωή;».

Στην αναζήτηση αυτή στάθηκα στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, η οποία ξεκινάει από την απλή θεώρηση ότι: «Η ζωή μας είναι οι πράξεις μας» και απαντάει σε απλά και καθημερινά ερωτήματα που όλοι έχουμε.

Πώς να χειριζόμαστε το θυμό μας;
Τι σημαίνει αγάπη;
Πώς να διαμορφώσουμε ανθρώπινες σχέσεις χωρίς εντάσεις και τσακωμούς;
Πώς να νικήσουμε τους φόβους μας;
Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;
Γιατί πράττουμε συχνά ενάντια σ΄ αυτό που θέλουμε;
Μήπως οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν τη σκέψη μας;
Πώς οι επιλογές μας θα είναι καλές;
…και πολλά ακόμη ερωτήματα.

Το βιβλίο αυτό είναι η βιωματική πορεία ανακάλυψης της αριστοτελικής φιλοσοφίας και πώς αυτή μπορεί να μας αλλάξει. Να αλλάξει πώς νιώθουμε, τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εντέλει τον τρόπο που πράττουμε.

Με απλά λόγια πώς μπορούμε να ανακαινίσουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τις καταστάσεις που μας δυσαρεστούν προκειμένου να αποκτήσουμε μόνιμη όρεξη για ζωή.

Συμβουλευτική, Αρμός, 2020, 422 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρμός