Φίλη Ντόγκα

Φίλη Ντόγκα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φίλη Ντόγκα γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών και συνέχισε, με κρατική υποτροφία, τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Rouen, στη Γαλλία. Ειδικεύτηκε στη διάγνωση, διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών και στην Ειδική Αγωγή. Έχει δημοσιεύσει άρθρα παιδαγωγικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων. Σήμερα διδάσκει σε Δημοτικό Σχολείο στη γενέτειράς της. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας «Ο Τρύφωνας μετρά και ξαναμετρά» και το 2016 η νουβέλα «Ιστορίες κατασκήνωσης».
Μυθιστορήματα
Προσπέρνα και ζήσε! (2021), Ελκυστής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Τρύφωνας μετρά και ξαναμετρά (2013), Οσελότος
Ιστορίες Κατασκήνωσης (2016), Εκδόσεις Πηγή

Προσπέρνα και ζήσε! – Φίλη Ντόγκα

Προσπέρνα και ζήσε


«Τα συναισθήματα των νέων είναι καυτά σαν τη φωτιά και πάγος σαν το χιόνι. Ο Άρης, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ψάχνει εναγωνίως να τα βρει με τον εαυτό του, ν’ ανακαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς του, την ταυτότητά του. Άλλοτε τα καταφέρνει κι άλλοτε χάνεται στα βάθη της ψυχής του. Φιλίες, αγάπη, προδοσίες, απογοητεύσεις, bullying, όνειρα και προσδοκίες, όλα είναι ανάκατα στα χρόνια της νιότης. Και στο βάθος η ίδια η ζωή, να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό, απροσδόκητα, απόλυτα και τελεσίδικα.

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2021, 142 σελ.

Ιστορίες Κατασκήνωσης – Φίλη Ντόγκα

Ιστορίες κατασκήνωσης


Μια από τις πιο ευχάριστες αποδράσεις των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί η κατασκήνωση. Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται εφτά κατασκηνωτικές ιστορίες, οι οποίες διαδραματίζονται στον ίδιο χώρο και χρόνο, αλλά με διαφορετικούς ήρωες σε καθεμιά απ’ αυτές. Στις ιστορίες αυτές θα συναντήσουμε το παιδί που παρουσιάζει έντονο άγχος αποχωρισμού, το παιδί που έρχεται αντιμέτωπο με ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω της καταγωγής του, τον “νταή” της κατασκήνωσης, το παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γίνεται μια κατάδυση στην ψυχολογία των παιδιών, στον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται.
Μέσα από το βιβλίο θα τεθούν ζητήματα όπως:
– Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστούν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά μικρούς αποχωρισμούς;
– Πού οφείλεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση; Μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεικόνα μας;
– Bullying. Μόδα ή οδυνηρή πραγματικότητα; Υπάρχει τρόπος διαφυγής;
– Το παιδί μου έχει φανταστικό φίλο. Ν’ ανησυχήσω;
– Ρατσισμός. Πώς μπορούμε να γίνουμε ανεκτικότεροι ως άτομα και ως κοινωνία στο διαφορετικό;

Η παιδική αθωότητα και η εφηβική αταξία συνυπάρχουν και συνεπαίρνουν τον αναγνώστη. Αναμφίβολα δε λείπει το χιούμορ και η φαντασία κι είναι βέβαιο πως όλοι θα βρούμε χαρακτήρες γνώριμους, θα βρούμε τους εαυτούς μας. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα που θα αγγίξει μικρούς και μεγάλους.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πηγή, 2016, 90 σελ.

Ο Τρύφωνας μετρά και ξαναμετρά – Φίλη Δ. Ντόγκα

Ο Τρύφωνας μετρά


Ο Τρύφωνας, ένα εφτάχρονο αγόρι, αντιμετωπίζει ένα μαθησιακό πρόβλημα. Μέσα απ’ αυτό καλείται να γνωρίσει τον εαυτό του, προσπαθώντας να γίνει αποδεκτός από το περιβάλλον του, αρχικά χωρίς επιτυχία, μέχρι που… ανακαλύπτει μια αλήθεια που θα τον κάνει να δει τα πάντα μ’ άλλο μάτι.
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας αρχίζει…

Εικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2013, 32 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Εκδόσεις Πηγή, Ελκυστής