Φίλια Δενδρινού

Φίλια Δενδρινού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φίλια Δενδρινού είναι θεατροπαιδαγωγός και ηθοποιός.
Ασχολείται με το σχεδιασμό και την οργάνωση προγραμμάτων Θεατρικής Αγωγής στην εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις τεχνικές της μάσκας στην Commedia del΄arte, τις τεχνικές της κλοουνερί και την τέχνη της αφήγησης (storytelling). Ως αφηγήτρια έχει παρουσιάσει δουλειές της στο θέατρο και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και έχει λάβει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για την έρευνα και την προώθηση του θεάτρου. Ως σεναριογράφος και επιστημονική σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέατρο έχει συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση-ΥΠΕΠΘ, τη Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού (DVD) για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση “Η Θεατρική Αγωγή από την Α΄-Στ΄ Δημοτικού”. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία) και παράλληλα ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, “Με Νότες και με Γράμματα” (1994), μια ποιητική συλλογή σε εικονογράφηση της ίδιας, τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Παιδικά θεατρικά έργα
Αχ, τα καημένα τα άλιαστα (2017), Εν πλω
O ραφτάκος και η κόρη των παραμυθιών (2022), Σοκόλη


Παιδική λογοτεχνία-Ζωγραφική
Με νότες και με γράμματα (1994), Αίολος
Ο κηπουρός της φύσης (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μαρκ Σαγκάλ, Ο ακροβάτης του ονείρου (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το θαλάσσιο τσίρκο του Χουάν Μιρό (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το νυσταγμένο φεγγάρι (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αγαπημένο μου ημερολόγιο (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το σπίτι (2010), Εν πλω
Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη


Βραβεία-Διακρίσεις
O ραφτάκος και η κόρη των παραμυθιών – Κρατικός Έπαινος Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά (2020)

O ραφτάκος και η κόρη των παραμυθιών – Φίλια Δενδρινού

O ραφτάκος


Τι γίνεται όταν τα παραμύθια χάνουν τη φωνή τους και πού πηγαίνει να κρυφτεί η μαγική τους δύναμη; Και η αγαπημένη των Παραμυθιών η Κόρη σε πιο πυκνόφυλλο δάσος βρίσκεται κοιμισμένη; Ποιος άραγε τολμά να το εξερευνήσει και ποιος μπορεί να τη ξυπνήσει;

«Μονάχα κάποιος που ξέρει να ράβει όνειρα», λέει το φεγγάρι.
«Μα πού θα τον βρούμε;», αναρωτιούνται όλοι.
«Αράχνη, Πατούσα, Σπουργίτη, έτοιμοι. Χτυπάει το τρίτο κουδούνι».

Ένα παραμύθι με διακειμενικά λογοτεχνικά στοιχεία για την ακατάλυτη δύναμη του ζωντανού λόγου.

Κρατικός Έπαινος Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά 2020

Παιδικό θεατρικό έργο, Σοκόλη, 2022, 64 σελ.

Αχ, τα καημένα τα άλιαστα – Φίλια Δενδρινού

Αχ, τα καημέναΑπό την Προφορική Παράδοση στη Σκηνή του θεάτρου


Άλιαστα πλάσματα, αυτά που μόνο το φως του φεγγαριού τα βλέπει. Από τους μύθους του αρχαίου κόσμου, ως την προφορική παράδοση των νεότερων χρόνων, η Μούσα δεν έπαψε να τραγουδά τα παθήματά τους. Η Περσεφόνη, που ζωντανή εισέρχεται στο Βασίλειο των Νεκρών, η Ψυχή που αναζητά τον Έρωτα, η Άλκηστη που θυσιάζεται για τον άντρα της σαν τη γυναίκα του πρωτομάστορα στο Γεφύρι της Άρτας, η Ιφιγένεια, η Ευριδίκη, ο Ορφέας που θα αναζητήσει την αγαπημένη του στον Άδη, και ο Οδυσσέας που στη Χώρα των Ίσκιων θα συναντηθεί με την μητέρα του, ολόκληρος ο κόσμος από την αρχαιότητα ως σήμερα δεν έπαψε να αναρωτιέται για το παράξενο παιχνίδι της ύπαρξης, το υφασμένο γύρω από το τρίπτυχο Έρως-Γέννηση-Θάνατος.

Δύο λαϊκά παραμύθια συνομιλούν με την ποίηση και το δημοτικό τραγούδι, και οδηγούν το κουβάρι του μύθου από την προφορική παράδοση στη σκηνή του θεάτρου.

Παιδικά θεατρικά έργα, Εν πλω, 2017, 64 σελ.

Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ – Φίλια Δενδρινού

Το καπέλοΗ Τέχνη σαν Παραμύθι


Ένα ψάθινο καπέλο, ξεχασμένο επάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι, αποφασίζει να πάει να βρει την τύχη του κι αφεντικό να το φοράει. Θα χρειαστεί να ταξιδέψει μες στα τοπία του ζωγράφου Βαν Γκογκ και να μοιραστεί μαζί του τα συναισθήματα της πινελιάς του. Κάτω απ’ τον ήλιο του μεσημεριού θα τρομάξει με τη δύναμη του ξανθού σταροχώραφου, μαζί με τους θεριστές θα ονειρευτεί, με τους πατατοφάγους θα μοιραστεί στιγμές νοσταλγίας, αφήνοντας τον άνεμο να το παρασύρει στην έναστρη νύχτα. Τέλος, θα φτάσει μπροστά στο κίτρινο σπίτι. Ναι, ίσως εδώ να ζει το αφεντικό που του αξίζει!

Vincent van Gogh (1853-1890)
Ζωγράφος: Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Παιδική λογοτεχνία, Ζωγραφική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 82 σελ.

Το σπίτι – Φίλια Δενδρινού

Το σπίτι


Τι συμβαίνει όταν μια οικογένεια χελιδονιών διαλέγει ένα ερειπωμένο σπίτι για να φτιάξει τη φωλιά της;
Τι ακριβώς θυμάται η γαζία;
Μήπως το ρόπτρο μιλά;

Μια ιστορία, κάλεσμα στη μνήμη, με οικολογικό μήνυμα.

Εικονογράφηση: Χρήστος Κεχαγιόγλου
Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού
Σύνθεση: Τατιάνα Ζωγράφου
Στιχουργός: Τατιάνα Ζωγράφου
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Εν πλω, 2010, 60 σελ.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο – Φίλια Δενδρινού

ΑγαπημένοΟι Ιμπρεσιονιστές Ζωγράφοι
Η Τέχνη σαν Παραμύθι


Οι επτά ημέρες της εβδομάδας καταγράφονται στο ημερολόγιο ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μια συνοικία του Παρισιού την εποχή που ανθεί το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Μέσα στις σελίδες του ημερολογίου, γραμμένες το 1872 -χρονολογία συμβολική, αφού ο Κλοντ Μονέ εκθέτει τον πρώτο του ιμπρεσιονιστικό πίνακα με τίτλο “Εντύπωση: Ήλιος που Ανατέλλει”-, παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας. Το πινέλο των ζωγράφων παγιδεύει στον καμβά τις οικογενειακές στιγμές, αποτυπώνοντας όχι τόσο τα γεγονότα αυτά καθεαυτά, αλλά κυρίως την εντύπωση, την αίσθηση μιας φευγαλέας στιγμής.

Παιδική λογοτεχνία, Ζωγραφική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2007, 79 σελ.

Το Νυσταγμένο Φεγγάρι – Φίλια Δενδρινού

Το ΝυσταγμένοΗ Τέχνη σαν Παραμύθι


Τι συμβαίνει αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται; Μήπως το φεγγάρι νυστάζει κι αυτό; Κι αν τυχόν κοιμηθεί, τότε πού πηγαίνει το φεγγάρι όταν ονειρεύεται;

Ζωγράφος: Paul Klee

Παιδική λογοτεχνία, Ζωγραφική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2007, 38 σελ.

Μαρκ Σαγκάλ, Ο Ακροβάτης του Ονείρου – Φίλια Δενδρινού

Μαρκ ΣαγκάλΗ Τέχνη σαν Παραμύθι


Μέσα στην κυκλική σκηνή του τσίρκου όλα όσα ο καλλιτέχνης αγάπησε. Οι κλόουν, οι ακροβάτες, αλλά και το χωριό του, το Βιτέμπσκ, με τα ξύλινα σπίτια και τα κοκόρια που σουλατσάρουν στις αυλές, τα πολύχρωμα φουστάνια των κοριτσιών, ένα μικρό βιολί και η Μπέλα, η αγαπημένη του σύντροφος. Ψηλά, ένα φεγγάρι να ξαγρυπνάει το όνειρο.
… Μέσα από αυτή τη σειρά βιβλίων που κρατάτε στα χέρια σας, η οποία και φέρει τον τίτλο “Η τέχνη σαν παραμύθι”, επιχειρούμε την επαφή των παιδιών με σημαντικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς, με την προσδοκία να αναδειχθεί ο συναισθηματικός πλούτος όχι μόνο του καλλιτέχνη-ζωγράφου, αλλά και του αναγνώστη-παιδιού, αποδέκτη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Γιατί κάθε έργο τέχνης συγκινεί και υποβάλλει ερμηνείες, αναγνώσεις και μηνύματα πέρα από τις προθέσεις του καλλιτέχνη, ενώ κάθε διαφορετική ερμηνεία αποτελεί πρόταση για διαφορετική κάθε φορά ανάγνωση…

Marc Chagall 1887-1985
Ζωγράφος: Μαρκ Σαγκάλ

Παιδική λογοτεχνία, Ζωγραφική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2006, 56 σελ.

Ο Κηπουρός της Φύσης – Φίλια Δενδρινού

Ο ΚηπουρόςΟι Ναΐφ Ζωγράφοι
Η Τέχνη σαν Παραμύθι


Ένας καθρέφτης επιστρέφει τις στιγμές μες στα τοπία που περιπλανήθηκε η ματιά των ζωγράφων μας και γίνεται η αφορμή για μια μυθοπλαστική αφήγηση, αναδρομή στην εξοχή της παιδικής ηλικίας.
… Μέσα από αυτή τη σειρά βιβλίων που κρατάτε στα χέρια σας, η οποία και φέρει τον τίτλο “Η τέχνη σαν παραμύθι” , επιχειρούμε την επαφή των παιδιών με σημαντικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς, με την προσδοκία να αναδειχθεί ο συναισθηματικός πλούτος όχι μόνο του καλλιτέχνη-ζωγράφου, αλλά και του αναγνώστη-παιδιού, αποδέκτη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Γιατί κάθε έργο τέχνης συγκινεί και υποβάλλει ερμηνείες, αναγνώσεις και μηνύματα πέρα από τις προθέσεις του καλλιτέχνη, ενώ κάθε διαφορετική ερμηνεία αποτελεί πρόταση για διαφορετική κάθε φορά ανάγνωση….

Παιδική λογοτεχνία, Ζωγραφική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2006, 45 σελ.

Το Θαλάσσιο Τσίρκο του Χουάν Μιρό – Φίλια Δενδρινού

Το ΘαλάσσιοΗ Τέχνη σαν Παραμύθι


Μια ευθεία γραμμή που γίνεται ραβδάκι ταχυδακτυλουργού, μια μαύρη κουκίδα που μεταμορφώνεται σε ημίψηλο καπέλο και μια θαλάσσια ανεμώνα που φουσκώνει και ξεφουσκώνει σαν μεγάλο κόκκινο μπαλόνι συναντιούνται στο τελάρο του καλλιτέχνη για να ζήσουν τη δική τους ιστορία.
… Μέσα από αυτή τη σειρά βιβλίων που κρατάτε στα χέρια σας, η οποία και φέρει τον τίτλο “Η τέχνη σαν παραμύθι”, επιχειρούμε την επαφή των παιδιών με σημαντικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς, με την προσδοκία να αναδειχθεί ο συναισθηματικός πλούτος όχι μόνο του καλλιτέχνη-ζωγράφου, αλλά και του αναγνώστη-παιδιού, αποδέκτη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Γιατί κάθε έργο τέχνης συγκινεί και υποβάλλει ερμηνείες, αναγνώσεις και μηνύματα πέρα από τις προθέσεις του καλλιτέχνη, ενώ κάθε διαφορετική ερμηνεία αποτελεί πρόταση για διαφορετική κάθε φορά ανάγνωση…

Joan Miró 1893-1983
Ζωγράφος: Χουάν Μιρό

Παιδική λογοτεχνία, Ζωγραφική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2006, 39 σελ.

Με Νότες και με Γράμματα – Φίλια Δενδρινού

Με Νότες


Παιδιά, ελάτε να τραγουδήσουμε! Θ’ ακούσετε τραγούδια που τα έγραψαν για σας μια έμπειρη δασκάλα, ένας ευαίσθητος μουσικός και τα τραγούδησε μια εξαίρετη τραγουδίστρια. Τραγούδια για τη βροχή, τον ποταμό, τη γάτα, την αράχνη, τον Νικολό κροκόδειλο, το καλοκαίρι, το σύννεφο, τον ποντικό κ.ά.
Ξεκινάμε…
Δεκαπέντε τραγούδια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που, επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τους νηπιαγωγούς, δασκάλους και γονείς στο διδακτικό και ψυχαγωγικό έργο.

Εικονογράφηση: Φίλια Δενδρινού
Σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης
Τραγούδι: Κατερίνα Γιαμαλή
Περιέχει CD

Παιδική ποίηση, Αίολος, 1994

Πηγές: Biblionet, Αίολος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Εν πλω, Σοκόλη