Φιλιώ Τριανταφυλλίδου

Φιλιώ Τριανταφυλλίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φιλιώ Τριανταφυλλίδου γεννήθηκε στο Κιλκίς και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Ολοκλήρωσε τις τριτοβάθμιες σπουδές της, αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Κομοτηνή και κατόπιν εξειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο, στο Universite Libre στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε για πολύ μικρό διάστημα σαν δικηγόρος. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. και μετά την αποφοίτηση της, εργάστηκε στον ΕΟΤ, ολοκληρώνοντας παράλληλα τη διδακτορική της διατριβή, σε θέματα πώλησης ταξιδιών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Χίο. Μέσα στα πλαίσια της δουλειάς της, έχει ασχοληθεί με την τουριστική πολιτική, την τουριστική προβολή και τις διεθνείς σχέσεις, τις μεταφράσεις και τις τουριστικές εκδόσεις. Επίσης έχει υπάρξει σύμβουλος του Υφυπουργού Τουρισμού, για ένα διάστημα δύο ετών. Εχει συνεργαστεί ακόμη με τους ιδιωτικούς φορείς του τουρισμού, για τη σύσταση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τουρισμού-Πολιτισμού. Παράλληλα επιδόθηκε στη συγγραφή κωμωδιών για την τηλεόραση. «Στον αστερισμό της γραβάτας» με τον Βλάση Μπονάτσο τον Γιώργο Παρτσαλάκη και τη Γιώτα Φέστα (Αντέννα) και «Μη μαδάς τη Μαργαρίτα» με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιάννη Μιχαλόπουλο (Αlpha}, για το οποίο υπήρξε υποψήφια, το 2000 για το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς. Το 2005 εξεδόθη το πρώτο της θεατρικό έργο, από το Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας, με τίτλο «Στο Χρώμα της Πορφύρας», το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Θεοδώρα και Βελισάριος». Εχει γράψει επίσης, το σενάριο της παράστασης «Η Μουσική του Ηλιου και της Σελήνης» , η οποία παρουσιάστηκε, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Πέρη Μιχαηλίδη, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2006. Ακόμη, έχει ασχοληθεί για χρόνια με τον κλασσικό και μοντέρνο χορό, καθώς και με την υποκριτική, σαν ερασιτέχνης ηθοποιός.
Από το 2011 διευθύνει την τουριστική επιχείρηση ενοικιαζομένων κατοικιών στην Κέα, βίλα Αλς Μαρμαρέη. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Μυθιστορήματα
Η κομμώτρια που αυτοκτόνησε κατά λάθος (2015), Εκδόσεις Παπαηλιού

Θεατρικά έργα
Στο Χρώμα της Πορφύρας (2005), Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας

Η κομμώτρια που αυτοκτόνησε κατά λάθος – Φιλιώ Τριανταφυλλίδου

Η κομμώτρια


Πρωταγωνιστές είναι ένας άνδρας εξαρτημένος από τα αθλητικά, η φεμινίστρια γυναίκα του και μια κομμώτρια που αυτοκτόνησε κατά λάθος. Και οι τρεις τους
προσπαθούν απεγνωσμένα να ανέβουν στην βάρκα που οδηγεί στο παράδεισο,διερωτώμενοι εάν τελικά μια χαμένη ζωή μπορεί να κερδηθεί, έστω και μετά θάνατο.
Παρά την τεχνική της κωμωδίας η οποία χρησιμοποιείται για να εκτυλιχτεί η πλοκή του μυθιστορήματος, ο μίτος της αφήγησης προσεγγίζει βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα, συνυφασμένα με το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης και τον επώδυνο κύκλο της ζωής, του έρωτα και του θανάτου. Οι ήρωες αναγκάζονται να αντικρίσουν τους
εσωτερικούς τους δαίμονες και να παλέψουν μαζί τους, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι αυτή η σύγκρουση αποτελεί μονόδρομο προς την κατάκτηση του Παραδείσου!

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Παπαηλιού, 2015, 230 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παπαηλιού