Φίλιππος Α. Φιλίππου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Φίλιππος Α. Φιλίππου γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο.
Αποφοιτώντας από το λύκειο υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Φοίτησε στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου στον κλάδο ψυχικής υγείας αποκτώντας δίπλωμα Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παίρνοντας πτυχίο Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής, συνέχισε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποκτώντας μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Ακολούθησε η απόκτηση δεύτερου μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην ψυχική υγεία. Εργάζεται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το 2002. Έχει γράψει διάφορα διηγήματα. Αρκετά έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, ενώ άλλα έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία και επαίνους σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συλλογή διηγημάτων “30 ιστορίες χίλιες είκονες” αποτελεί την πρώτη προσωπική του δουλειά.

30 ιστορίες χίλιες εικόνες – Φίλιππος Φιλίππου
Το παρόν λογοτεχνικό βιβλίο διηγημάτων που κρατάτε στα χέρια σας αποτελείται από 30 διηγήματα τα οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η κύρια θεματολογία τους περιστρέφεται γύρω από θέματα που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια) καθώς και θέματα εξαρτήσεων από αλκοολισμό μέχρι ναρκωτικά, ενώ κάποια άλλα αναφέρονται σε προβλήματα σύγχρονα και όχι μόνο της κοινωνίας… Ο συγγραφέας, βαθύς γνωστής των καταστάσεων αυτών μιας και εργάζεται στο χώρο της ψυχικής υγείας ως νοσηλευτικός λειτουργός τα τελευταία 15 χρόνια, δεν θα μπορούσε να παραμείνει ως ένας απλός παθητικός θεατής. Έχει επηρεαστεί από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις. Προβλήματα όπως ο στιγματισμός, ο αποκλεισμός και η απομόνωση των ατόμων αυτών, αλλά παράλληλα και του αγώνα που τα ίδια τα άτομα και οι οικογένειές τους κάνουν καθημερινά, είναι μερικά από τα στοιχεία που συναντούμε. Παράλληλα, όμως, με τα συναισθήματα που κυριαρχούν, είναι και η περιγραφή των βιωμάτων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, είναι αυτά που συνθέτουν και αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κάθε διηγήματος. Μέσα από το βιβλίο αυτό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα συναισθήματα αλλά και τον αγώνα αυτών των ατόμων, όπως και της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από άτομα, σύνολα και κοινωνία. Κύριο μήνυμα η αξία και η αξιοπρέπεια της ίδιας της ζωής του ατόμου.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2017, 170 σελ.

40 ιστορίες χίλιες εικόνες – Φίλιππος Φιλίππου
«Tο δεύτερο μου βιβλίο που διαπραγματεύεται θέματα εξαρτήσεων, ψυχιατρικά θέματα όπως και θέματα που ταλανίζουν την σημερινή μας κοινωνία ενώ παράλληλα έχει εμπλουτιστεί και με διηγήματα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Θεωρό ότι πρόκειται για την συνέχεια αλλά και το κλείσιμο του πρώτου μου βιβλίου για αυτό φέρει και τον τίτλο «40 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» μιας και σε αυτό θα περιλαμβάνονται συνολικά 40 διηγήματα.» Φ.Φ.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2018, 310 σελ.

11 και 1 ιστορίες Χίλιες εικόνες – Φίλιππος Φιλίππου

11 και 1 ιστορίεςI need more space


Το παρόν λογοτεχνικό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελείται από έντεκα διηγήματα και μια νουβέλα τα οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία δυο χρόνια.

Πρόκειται για μια σειρά από ενδιαφέροντα ανεξάρτητα πεζά κείμενα γεμάτα από συναίσθημα και κοινωνικό προβληματισμό.

Η κύρια θεματολογία των διηγημάτων περιστρέφεται γύρω από την ψυχική ασθένεια (μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια) καθώς και θέματα εξαρτήσεων (αλκοολισμό, ναρκωτικά), κάποια άλλα αναφέρονται σε προβλήματα σύγχρονα, και όχι μόνο, της κοινωνίας μας (ανορεξία, κοινωνικό αποκλεισμό, άνοια, παιδική κακοποίηση, σεξουαλικότητα).

Παράλληλα με τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι και η περιγραφή των βιωμάτων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, άλλωστε αυτά συνθέτουν και αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κάθε διηγήματος.

Στην νουβέλα περιγράφεται η ζωή της «γιαγιάς» μετά τον θάνατο της, μέσα από διάφορα αντικείμενα και χώρους του σπιτιού της, όπου στο τέλος αποκαλύπτεται ένα καλά κρυμμένο από όλους μυστικό.

Μέσα από το βιβλίο αυτό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα συναισθήματα αλλά και τον αγώνα αυτών των ατόμων όπως και την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από άτομα, οργανωμένα σύνολα αλλά και την ίδια την κοινωνία μας.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2020, 168 σελ.

Διηγήματα
30 ιστορίες χίλιες εικόνες (2017), Συμπαντικές Διαδρομές
40 ιστορίες χίλιες εικόνες (2018), Συμπαντικές Διαδρομές
11 και 1 ιστορίες Χίλιες εικόνες (2020), Συμπαντικές Διαδρομές

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές