Φίλιππος Α. Φιλίππου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Φίλιππος Α. Φιλίππου γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο.
Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη γραφής. Αρκετά από τα γραφόμενα του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, ανθολογίες, καλλιτεχνικά ημερολόγια, περιοδικά σε Κύπρο και Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία και επαίνους σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορούν τα ακόλουθα βιβλία του: «30 Ιστορίες Χίλιες εικόνες», «40 Ιστορίες Χίλιες εικόνες», «Ιστορική διαδρομή της ψυχικής νόσου στην Κύπρο» και «11+1 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» τα οποία απέσπασαν αρκετές διακρίσεις από λογοτεχνικούς συλλόγους. Είναι κάτοχος πτυχίου ψυχιατρικής νοσηλευτικής και τριών μεταπτυχιακών τίτλων στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Δημόσια Διοίκηση και ψυχιατρική νοσηλευτική από όπου αποφοίτησε με άριστα κατακτώντας παράλληλα και τα σχετικά βραβεία των πανεπιστημίων. Εργάζεται στο χώρο της ψυχικής υγείας από το 2002. Παράλληλα είναι κλινικός εκπαιδευτής φοιτητών και φροντιστών υγείας. Επίσης αρθρογραφεί σε εβδομαδιαία εφημερίδα.
Διηγήματα
30 ιστορίες χίλιες εικόνες (2017), Συμπαντικές Διαδρομές
40 ιστορίες χίλιες εικόνες (2018), Συμπαντικές Διαδρομές
11 και 1 ιστορίες Χίλιες εικόνες (2020), Συμπαντικές Διαδρομές
15 και 1 ιστορίες τρόμου και μυστηρίου (2022), Συμπαντικές Διαδρομές

Δοκίμια-Μελέτες
Η πορεία και φροντίδα της ψυχικής νόσου τον προηγούμενο αιώνα όπως την αντιμετώπισε ο έντυπος τύπος της Κύπρου (2022), Συμπαντικές Διαδρομές

Η πορεία και φροντίδα της ψυχικής νόσου τον προηγούμενο αιώνα όπως την αντιμετώπισε ο έντυπος τύπος της Κύπρου – Φίλιππος Φιλίππου

Η πορεία


Στο ανά χείρας βιβλίο που κρατάτε γίνεται μια προσπάθεια να γίνει ιχνηλάτηση, μέσα από τον γραπτό τύπο (εφημερίδες) η πορεία της ψυχικής νόσου και περίθαλψης στην Κύπρο και η εξέλιξη της δια μέσων διαφόρων περιόδων με ιδιαίτερη έμφαση σε γεγονότα που στιγμάτισαν τα ψυχιατρικά ιδρύματα και την ψυχική νόσο στον προηγούμενο αιώνα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η ιχνηλάτηση προχώρα ακόμη περισσότερο βαθιά στο παρελθόν, αγγίζοντας αρκετούς αιώνες πίσω.
Η προσπάθεια για καταγραφή των ιστορικών δρώμενων στο χώρο της ψυχικής υγείας ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα. Οι βιβλιογραφικές πηγές πολλές φορές ήταν ελάχιστες ενώ έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης όσο επιστρέφαμε πίσω στο παρελθόν. Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο εγχείρημα χρειαζόταν καλή οργάνωση, προγραμματισμό, ψάξιμο αλλά και τεκμηρίωση διαφόρων γεγονότων του μακρινού αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος.
Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι που με ώθησαν στην συγγραφή του πιο πάνω βιβλίου ήταν πολλοί και διάφοροι. Καταρχήν, η κάλυψη ενός μεγάλου κενού, το οποίο ήταν ζητούμενο να είναι τεκμηριωμένο και εμπλουτισμένο με στοιχεία για την ιστορία της ψυχικής νόσου στην Κύπρο και την ιστορική της πορεία. Επίσης θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ιστορική καταγραφή για την ψυχική νόσο.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω προσπάθησα να δώσω μια ευρύτερη πληροφόρηση παραθέτοντας στοιχεία και σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος για να μπορέσουμε όλοι μας να μετατρέψουμε σε πράξη την ρήση του Ιπποκράτη «κατάγραψε το παρελθόν, διάγνωσε το παρών, πρόβλεψε το μέλλον».

Δοκίμιο, Συμπαντικές Διαδρομές, 2022, 460 σελ.

15 και 1 ιστορίες τρόμου και μυστηρίου – Φίλιππος Φιλίππου

15 και 1


Το παρόν λογοτεχνικό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελείται από δεκαπέντε διηγήματα και μια νουβέλα τα οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια σειρά από ενδιαφέροντα ανεξάρτητα πεζά κείμενα γεμάτα από μυστήριο, φαντασία και τρόμο όπου το τέλος του κάθε ενός θα σας αφήνει άφωνο. Ο μουντός καιρός και η βροχή των ημερών, τα σύννεφα και οι λιγοστές στιγμές που ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του, στήνουν το τέλειο σκηνικό για αναγνώσματα με τρομακτικό περιεχόμενο. Η λογοτεχνία τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας ήταν ανέκαθεν λογοτεχνία διηγημάτων. Ιστορίες γεμάτες εφιάλτες και σκοτεινά μυστικά. Ανατριχιαστικές ιστορίες τρόμου, και μυστηρίου μέσα από ένα λογοτεχνικό ταξίδι γεμάτο αγωνία, και μια νουβέλα που θα δοκιμάσει τις αντοχές σας. Μυστηριώδεις φόνοι, μυθικοί δολοφόνοι και δαιμόνιοι αστυνομικοί θα δοκιμάζουν την αγωνία και τη φαντασία σας κάνοντας σας να μην μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας. Αν θέλει κανείς να καταλάβει γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο αποκαλύπτει τις πιο συναρπαστικές και συνάμα οδυνηρές περιπτώσεις αγωνίας, μυστηρίου και τρόμου, δεν έχει παρά να αρχίσει το διάβασμα του.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2022, 182 σελ.

11 και 1 ιστορίες Χίλιες εικόνες – Φίλιππος Φιλίππου

11 και 1 ιστορίεςI need more space


Το παρόν λογοτεχνικό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελείται από έντεκα διηγήματα και μια νουβέλα τα οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία δυο χρόνια.

Πρόκειται για μια σειρά από ενδιαφέροντα ανεξάρτητα πεζά κείμενα γεμάτα από συναίσθημα και κοινωνικό προβληματισμό.

Η κύρια θεματολογία των διηγημάτων περιστρέφεται γύρω από την ψυχική ασθένεια (μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια) καθώς και θέματα εξαρτήσεων (αλκοολισμό, ναρκωτικά), κάποια άλλα αναφέρονται σε προβλήματα σύγχρονα, και όχι μόνο, της κοινωνίας μας (ανορεξία, κοινωνικό αποκλεισμό, άνοια, παιδική κακοποίηση, σεξουαλικότητα).

Παράλληλα με τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι και η περιγραφή των βιωμάτων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, άλλωστε αυτά συνθέτουν και αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κάθε διηγήματος.

Στην νουβέλα περιγράφεται η ζωή της «γιαγιάς» μετά τον θάνατο της, μέσα από διάφορα αντικείμενα και χώρους του σπιτιού της, όπου στο τέλος αποκαλύπτεται ένα καλά κρυμμένο από όλους μυστικό.

Μέσα από το βιβλίο αυτό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα συναισθήματα αλλά και τον αγώνα αυτών των ατόμων όπως και την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από άτομα, οργανωμένα σύνολα αλλά και την ίδια την κοινωνία μας.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2020, 168 σελ.

40 ιστορίες χίλιες εικόνες – Φίλιππος Φιλίππου
«Tο δεύτερο μου βιβλίο που διαπραγματεύεται θέματα εξαρτήσεων, ψυχιατρικά θέματα όπως και θέματα που ταλανίζουν την σημερινή μας κοινωνία ενώ παράλληλα έχει εμπλουτιστεί και με διηγήματα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Θεωρό ότι πρόκειται για την συνέχεια αλλά και το κλείσιμο του πρώτου μου βιβλίου για αυτό φέρει και τον τίτλο «40 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» μιας και σε αυτό θα περιλαμβάνονται συνολικά 40 διηγήματα.» Φ.Φ.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2018, 310 σελ.

30 ιστορίες χίλιες εικόνες – Φίλιππος Φιλίππου
Το παρόν λογοτεχνικό βιβλίο διηγημάτων που κρατάτε στα χέρια σας αποτελείται από 30 διηγήματα τα οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η κύρια θεματολογία τους περιστρέφεται γύρω από θέματα που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια) καθώς και θέματα εξαρτήσεων από αλκοολισμό μέχρι ναρκωτικά, ενώ κάποια άλλα αναφέρονται σε προβλήματα σύγχρονα και όχι μόνο της κοινωνίας… Ο συγγραφέας, βαθύς γνωστής των καταστάσεων αυτών μιας και εργάζεται στο χώρο της ψυχικής υγείας ως νοσηλευτικός λειτουργός τα τελευταία 15 χρόνια, δεν θα μπορούσε να παραμείνει ως ένας απλός παθητικός θεατής. Έχει επηρεαστεί από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις. Προβλήματα όπως ο στιγματισμός, ο αποκλεισμός και η απομόνωση των ατόμων αυτών, αλλά παράλληλα και του αγώνα που τα ίδια τα άτομα και οι οικογένειές τους κάνουν καθημερινά, είναι μερικά από τα στοιχεία που συναντούμε. Παράλληλα, όμως, με τα συναισθήματα που κυριαρχούν, είναι και η περιγραφή των βιωμάτων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, είναι αυτά που συνθέτουν και αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κάθε διηγήματος. Μέσα από το βιβλίο αυτό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα συναισθήματα αλλά και τον αγώνα αυτών των ατόμων, όπως και της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από άτομα, σύνολα και κοινωνία. Κύριο μήνυμα η αξία και η αξιοπρέπεια της ίδιας της ζωής του ατόμου.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2017, 170 σελ.

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές