Φίλιππος Περιστέρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Φίλιππος Περιστέρης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κέρκυρα.
Είναι Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε) του Ε.Μ.Π καθώς και πτυχιούχος Πολιτισμολογίας της σχολής “Ανθρωπιστικών Σπουδών” του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (2007), Μεταπτυχιακός (M.D) του Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολή Αρχιτεκτόνων, (2010) . Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε περίπου 10 Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει στο ενεργητικό του πολλές ανακοινώσεις και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Σπούδασε ακορντεόν, πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και ελαβε Δίπλωμα Κλασικής Σύνθεσης (2003), με καθηγητές τους Μιχάλη Ελ. Αδάμη και Λ. Κανάρη.στο Εθνικό και Απολλώνιο Ωδείο, “Music Studies” (major: Composition), στο Μουσικό Τμήμα του “South Eastern College” και αποφοίτησε με υποτροφία από το τμήμα “Σύνθεσης Μουσικής για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο” του ωδείου “Φίλιππος Νάκας” (1994).
Έχει στο ενεργητικό του μουσική για πάνω από 55 θεατρικές παραστάσεις (Εθνικό Θέατρο / Κ.Θ.Β.Ε, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ,Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μιχάλης Κακογιάννης, και Ελεύθερα Θέατρα. Υπηρξε μόνιμος συνεργάτης από το 2004 του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χρίστου Τσάγκα με πλήθος παραστάσεων στο θέατρο “Κνωσός”, Έχει γράψει μουσική για περίπου 15 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους (Φεστιβάλ Θεσ/ νίκης και προβολές στο εξωτερικό), καθώς και ντοκυμαντέρ, ενώ κυκλοφορούν πάνω απο 100 τραγούδια του σε C.D (10 προσωπικοί και 5 συμμετοχικοί δίσκοιι με τραγούδια, μελοποιημένη ποίηση και επένδυσης ποιητικών απαγγελιών). Επίσης έχει γράψει συμφωνική μουσική για μικρά και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα καθώς και μουσική δωματίου ενώ έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει τιμηθεί στην Ελλάδα με τέσσερα Α΄ Πανελλήνια Βραβεία (2004, 2005, 2006), και ένα Β΄ Βραβείο και με έξι Α’ Βραβεία στο εξωτερικό (2011 – 2013) κυρίως σε ότι αφορά στη μουσική επένδυση εικόνας, ενώ η ταινία – ντοκυμαντέρ “Μορφογένεση – Morphogenesis” σε σκηνοθεσία Χρ. Καρακάση και μουσική του βραβέυθηκε στην κατηγορία “Καλλιτεχνική ταινία” στο διεθνή διαγωνισμό “WILDLIFE VAASA FESTIVAL 2012” στη Φινλανδία. Βραβεύθηκε επίσης από την Unesco για τη μουσική που έγραψε στην παράσταση “Η Φαρμακεύτρια” σε σκηνοθεσία Β. Βασιλείου καθώς και από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για την μελοποίηση ποίησης του Αρ. Κουτούγκου.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της “Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής” του Ο.Ν.Α του Δήμου Αθηναίων ως εξωτερικός συνεργάτης καθώς και του Ωδείου “Art Academy” ως και σήμερα.
Έχει ασχοληθεί ως παραγωγός στο ραδιόφωνο με αφιερωματικές εκπομπές σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ τις χρονιές 2012 – 2013 μαζί με το συγγραφέα και δημοσιογράφο Γρηγόρη Χαλιακόπουλο ήταν παραγωγός της εβδομαδιαίας ωριαίας εκπομπής με θέμα την παρουσίαση δημιουργών και συντελεστών θεατρικών παραστάσεων με τίτλο “902 Παραστάσεις” στον “902 Αριστερά στα F.M” ενώ από το 2013 έως σήμερα είναι συμπαραγωγός της εκπομπής “Το παραsκήνιο στο προsκήνιο” με το Γρηγόρη Χαλιακόπουλο και παραγωγός της εκπομπής “01:00η Νυχτερινή”, “12η Νυχτερινή” “Ραδιοφωνική Αυλαία” και “ΜΙinima Moralia” στο Νέο “Δεύτερο Πρόγραμμα” της ertopen, και αργότερα έως σήμερα στο metadeftero.gr.
To 2016 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Το μαύρο αλφαβητάρι της μουσικής” από τις εκδόσεις “Κουίντα” και το 2018 τη συλλογή “Λόγια σε Αχνό πορτοκαλί” από τις εκδόσεις “Δρόμων”
Έχει την ιστοσελίδα: Φίλιππος Περιστέρης – Συνθέτης

Το μαύρο αλφαβητάρι της μουσικής – Φίλιππος Περιστέρης

Στην πραγματικότητα, κάθε λέξη είναι μια συνομωσία και στην πραγματικότητα της πραγματικότητας κάθε λέξη-έννοια είναι ένας αντίστροφος λαβύρινθος, στον οποίον μπορείς να μπεις -και όχι να βγεις- ακολουθώντας τον κλασικό μίτο. Τον αρπάζεις και μπαίνεις. Βέβαια, ο μίτος σου φαίνεται κάπως περίεργος. Μοιάζει με φυτίλι. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι πως ο μίτος που μοιάζει με φυτίλι είναι ένα φυτίλι που καταλήγει σε δυναμίτη με όλες τις συνέπειες.

Πεζογραφία, Κουίντα, 2016, 100 σελ.

Λόγια σε αχνό πορτοκαλί – Φίλιππος Περιστέρης

Λόγια, σκέψεις και προβληματισμοί

ΑΧΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ένας χειμωνιάτικος ήλιος το απόγευμα αυτό
ήθελα να τον δεις μα δεν ήσουν εδώ
αν και έτσι φάνηκε στην αρχή
Χάθηκα έτσι κι εγώ σ’ ένα φόντο αχνό πορτοκαλί

Κι ότι ζήτησες
Κι ότι αρνήθηκες
χάθηκε σε αυτό το αχνό

Έλεγες πάντα ότι έψαχνες έναν ήλιο
μα ποιος είναι έτοιμος για τα όνειρά του;
Όλοι ανοίγουν τελικά τα μάτια
από φόβο,
από ενοχές,
ή από τον ύπνο

Ποίηση, Δρόμων, 2017, 74 σελ.

Πεζογραφία
Το μαύρο αλφαβητάρι της μουσικής (2016), Κουίντα

Ποίηση
Λόγια σε αχνό πορτοκαλί (2017), Δρόμων

Συλλογικά έργα
Προς μια δομική θεωρία της τέχνης (2018), Δρόμων

Πηγές: Biblionet, Δρόμων, Κουίντα, www.peristeris.com.ar