Φοίβος Νικολαΐδης

Φοίβος Νικολαΐδης

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Φοίβος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1950 στη Λευκωσία.
Σπούδασε οικονοµικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του Ιδρύµατος Φουλµπράιτ έκανε µετεκπαίδευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων µε παράλληλη θήτευση στη Σχολή ΜΜΕ στο Πανεπιστήµιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Έχει γράψει δύο βιβλία των οποίων οι εκδόσεις τους εξαντλήθηκαν. Το ένα κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Κ. Επιφανίου (Βιβλ. ΕΛΛΑΣ). Έγραψε επίσης δύο θεατρικά έργα. Αρθρογράφος και συνεργάτης κατά καιρούς εφηµερίδων και περιοδικών, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, έχει δηµοσιεύσει µελέτες, αναλύσεις και άρθρα πάνω σε διάφορα θέµατα της δηµόσιας ζωής. Έτυχε διακρίσεων σε διάφορους διαγωνισµούς µε δεύτερο πανελλήνιο βραβείο στην έκθεση ιδεών. Ιδρυτικό µέλος διαφόρων ιδρυµάτων και σωµατείων όπως η «Ένωση Νέων Επιστηµόνων Κύπρου», «Κυπριακό Κέντρο Μελετών», «Κυπροφινλανδικός Σύνδεσµος Φιλίας» κι άλλων. Διοικητικό µέλος κατά καιρούς διαφόρων συνδέσµων, οργανώσεων, µη κυβερνητικών και δηµόσιων οργανισµών όπως το ΡΙΚ. Είναι πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Συγγραφέων & Δηµοσιογράφων Τουρισµού.
Μυθιστορήματα
Μυστικός όρκος σιωπής (2022), Εκδόσεις Πηγή

Δοκίμια-Μελέτες-Κοινωνική κριτική
Νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή Νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες; (2007), Εκδόσεις Επιφανίου

Μυστικός όρκος σιωπής – Φοίβος Νικολαΐδης

ΜυστικόςΤρεις γενιές αναζητούν απεγνωσμένα
τον εξαφανισμένο ήρωά τους,
στη σκιά μιας απαράβατης συμφωνίας


Ο τολµηρός πατριώτης και µέλος της ΕΟΚΑ Φίλιος Δαφνιώτης (Κούγιας) πίστεψε, αγωνίστηκε, έµπλεξε, προδόθηκε και στο τέλος χάθηκε µυστηριωδώς χωρίς κανένας να γνωρίζει τι απέγινε.

Ορισµένες φήµες τον ήθελαν να εκτελείται από συναγωνιστές του για να µην προδώσει! Οι συναγωνιστές του δηλώνουν άγνοια και επιµένουν στον όρκο σιωπής που έδωσαν.

Η σύζυγός του Αντιγόνη, µια γενναία γυναίκα, τον αναζητά παντού χωρίς όµως αποτέλεσµα. Υποµένει καρτερικά το βαρύ φορτίο του στιγµατισµού της προδοσίας κι εισπράττει τόνους ψυχολογικής καταπίεσης.

Τη λύση του φοβερού µυστηρίου αναλαµβάνει στη συνέχεια ο γιος της Θάσος. Μέσα στο σκοτεινό πηγάδι των πληροφοριών που αντλεί, έρχεται αντιµέτωπος µε καλά κρυµµένα µυστικά. Αλήθειες ευλογηµένες και ψευτιές καταραµένες έγιναν ένα και σαν άγριες µέλισσες τον περιτριγυρίζουν σε µια διαρκή και επώδυνη διαδικασία αναζήτησης.

Τώρα δεν ψάχνει ενόχους, ούτε το πώς και το γιατί, αλλά τα λείψανα του πατέρα του.

Απογοητευµένος από ανθρώπινες συµπεριφορές, δίνει τη σκυτάλη της αναζήτησης στην κόρη του Φιλιώ, µια ωραία και πανέξυπνη κοπέλα, η οποία αναλαµβάνει δράση. Στην προσπάθειά της ν’ ανακαλύψει το σκοτεινό µυστικό, ρίχνεται ακάθεκτη στον λαβύρινθο του περίεργου αινίγµατος χωρίς να κρατεί την άκρη ενός νήµατος. Θα καταφέρει άραγε η εγγονή του Φίλιου να νικήσει τον Μινώταυρο της σιωπής και να βγει µ’ επιτυχία από µέσα;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 346 σελ.

Νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή Νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες; – Φοίβος Νικολαΐδης

Νεοκύπριοι


“Στην πλειοψηφία μας καταντήσαμε να μην είμαστε οραματιστές, αλλά απλώς ονειροπαρμένοι. Τα οράματά μας είναι συνήθως προσωπικά όνειρα θερινής νυχτός για απόκτηση πλούτου και σπάνια, αν όχι ποτέ, γι’ αναφορά στο κοινωνικό σύνολο ή την πατρίδα”.

“Ξαφνικά από βρακάδες γίναμε νεοπλουτάδες. Το siesta lifestyle μας άλλαξε εντυπωσιακά. Από τα τρατίσιοναλ αλώνια μπήκαμε κατ’ ευθείαν στα μοντέρνα σαλόνια. Τόσο ξαφνικά και γρήγορα που μερικοί δεν πρόλαβαν να βγάλουν τις ποδίνες”.

“Λιτοδίαιτοι στα πνευματικά και πλεονέκτες στα ταπεινά υλικά. Η μόνη δίαιτα που ακολουθούμε πιστά είναι η συστηματική αποχή από κάθε πνευματική τροφή. Άλλοι λαοί έχουν στοχαστές, εμείς έχουμε στομαχιστές με μίνι σκέψη και μάξι στομάχι”.

“Αποδεχόμαστε ευχαρίστως να είμαστε πλήθος, λαός, μάζα, όχλος, ψηφοφόροι, οπαδοί, υποστηρικτές, τηλεθεατές, ακροατές, συνδρομητές, γλάστρες, και κολλητοί, ακόμη και κομπάρσοι, αφού εξακολουθούμε να βολευόμαστε, με το να το παίζουμε ως ‘άλλοι’ εκτός από τους εαυτούς μας”.

“Δεν είμαστε οι μόνοι που νομίζουμε ότι αποτελούμε τον ομφαλόν της Γης και το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Είμαστε όμως από τους λίγους ίσως λαούς της υφηλίου που το διαλαλούμε σε κάθε περίπτωση με τόσο έντονο τρόπο και με τόσο πάθος”.

Περιέχει Βιβλιογραφία

Αρθρογραφία, Κοινωνική κριτική, Εκδόσεις Επιφανίου, 2007, 245 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Εκδόσεις Επιφανίου