Φωτεινή Σούμπαση

Φωτεινή Σούμπαση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φωτεινή Σούμπαση γεννήθηκε στην Αθήνα.
Κατάγεται από τα Σπήλαια Δυρού Λακωνίας και κατοικεί στο Αιγάλεω. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διατηρεί λογιστικό γραφείο. Εργάζεται ως λογίστρια και σύμβουλος διαφόρων επιχειρήσεων. Το μυθιστόρημα “Οργισμένη μνήμη” είναι το δεύτερο βιβλίο της. Το πρώτο της βιβλίο είναι το μυθιστόρημα “Ανούσιοι φόβοι” και εκδόθηκε το 2010.
Μυθιστορήματα
Ανούσιοι φόβοι (2010), Ιωλκός
Οργισμένη μνήμη (2016), Δρόμων

Συλλογικά έργα
Ιστορίες της θάλασσας (2018), Κύμα

Οργισμένη μνήμη – Φωτεινή Σούμπαση

Οργισμένη μνήμη


Η Ελλάδα ήταν σε μεγάλο αδιέξοδο ζώντας το δικό της εφιάλτη, οι άνθρωποι υπέφεραν, ζητούσαν οικονομική βοήθεια. Άλλοι ήταν άνεργοι κι άλλοι κακοπληρωμένοι. Μα η βαθιά κραυγή μιας δικαστού με το όνομα Βασιλική, φάνταζε πιο επείγουσα και δεν είχε να κάνει με την ύλη.

Θέλησα να παρέμβω, να προλάβω το κακό… Διψούσε για εκδίκηση, μιλούσε για ένα τέρας με κλαδιά δέντρου που είχε πρόσωπο ανθρώπινο. Δεν είχα πολύ χρόνο, ανησυχούσα να μάθω την αλήθεια και να προλάβω την καταστροφή. Φοβόμουν μη γίνει και η ίδια τέρας…

Συναισθηματικά είχα εμπλακεί. Θα κατάφερνα άραγε να ανοίξω το μαύρο κουτί της ψυχής της, να εκμαιεύσω την αλήθεια και να σταματήσω το κακό; Να φέρω στο νου της το λογισμό για να μπορέσει να περάσει στην πράξη; Ήθελα να σωθεί, να γλιτώσει, την αγαπούσα όπως αγαπούσα και την Ελλάδα, θα έβρισκα ποτέ τον τρόπο;

Μυθιστόρημα, Δρόμων, 2016, 152 σελ.

Ανούσιοι φόβοι – Φωτεινή Σούμπαση

Ανούσιοι φόβοι


Στο μυθιστόρημα περιγράφονται εικόνες κοινωνικών προβλημάτων, ψυχοσύνθεσης και τρόπου συμπεριφοράς ανθρώπων που άλλοτε ενοχλούν κι άλλοτε προξενούν την απορία, τη μελαγχολία ή το θυμό.

Στις σελίδες του ξετυλίγονται πράγματα που βλέπουμε και ακούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στη γειτονιά, σε σπίτια άλλων ή ακόμα και στα δικά μας. Συνήθως φοβόμαστε να τα δούμε – σπάνια μιλούν γι’ αυτά οι άνθρωποι και ειδικά όταν είναι δικά τους. Ο ανώδυνος όμως τρόπος ζωής δεν παύει να είναι ψεύτικος.

Η Άννα -κεντρική ηρωίδα- γεννιέται και ζει σε μια φτωχή οικογένεια. Εκεί δεν υπάρχει ούτε αγάπη μα ούτε και ελευθερία. Βιώνει συνθήκες βασανιστικές που τη γεμίζουν φόβο. Η μοίρα ανατρέπει τα πάντα, όχι για να δώσει λύση, αλλά για να φέρει ξαφνικό πλουτισμό, ασυδοσία.

Στόχος της Άννας είναι να φτάσει στην αλήθεια, να αντιδράσει και να βγει από το φαύλο κύ-κλο του φόβου. Θα καταφέρει η ηρωίδα να ζωγραφίσει τα στάδια που διασχίζει η ψυχή της και να περάσει από όλα τα δωμάτια του χρωματιστού της θεραπευτηρίου;

Θα κατορθώσει ν’ αγαπήσει και να βοηθήσει τον εαυτό της και τους άλλους και αν ναι από πού θα αντλήσει τη δύναμη αυτή;

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2010, 351 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Δρόμων