Φωτεινή Κατσάλη

Φωτεινή Κατσάλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φωτεινή Κατσάλη-Γιβάνη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ζει έως σήμερα.
Γράφει από νεαρή ηλικία θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά. Σπούδασε εικονοληψία τηλεόρασης και ΜΜΕ. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών της με σεμινάρια σεναρίου και σεναρίου κόμικς. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, γράφοντας κείμενα και παίζοντας σε παραστάσεις. Ήδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζήτη, εκτός από την «Μένια Μελένια την μαγισσούλα των λιχουδιών» ένα ακόμη βιβλίο της, ο «Πασχάλης ο Λαγός και τα κόκκινα αβγά». Από τις Εκδόσεις Μαλλιάρη κυκλοφορεί και το μυθιστόρημά της «Τα ομορφότερα όνειρα τα βλέπεις με τα μάτια ανοιχτά».
Μυθιστορήματα
Τα Ομορφότερα Όνειρα τα Βλέπεις με τα Μάτια Ανοιχτά (2007), Εκδόσεις Μαλλιάρη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Μένια Μελένια (2008), Εκδόσεις Ζήτη
Ο Πασχάλης ο Λαγός και τα κόκκινα αβγά (2008), Εκδόσεις Ζήτη
Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη (2014), Εκδόσεις Φυλάτος
Χωραφοχώρα (2018), Εκδόσεις Φυλάτος

Χωραφοχώρα – Φωτεινή Κατσάλη

Χωραφοχώρα


Στη Χωραφοχώρα κατοικούν μόνο Φρούτα και Λαχανικά. Μεγαλώνουν και ωριμάζουν μόνο με τη βοήθεια του ήλιου και του νερού και όλα σφύζουν από υγεία. Η Χώρα τους είναι πολύ όμορφη. Με χωράφια και κάμπους και ανθισμένα δέντρα. Κάθε χρόνο κάνουν το ετήσιο Φεστιβάλ Σαλάτας και Φρουτοσαλάτας και βραβεύονται οι καλύτεροι συνδυασμοί. Η Ντοντό η Ντομάτα και ο Ρούλης ο Μαρούλης είναι πολύ καλοί φίλοι και συνήθως παίρνουν εκείνοι το πρώτο βραβείο. Για μια ακόμη χρονιά λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι της Χωραφοχώρας κάνουν ετοιμασίες για το ετήσιο Φεστιβάλ Σαλάτας, όταν οι δίδυμες Μπάμιες η Μία και η Μπία θα τους φέρουν πολύ άσχημα νέα.
Η Λόλα Λολοφιόγκα, η ιδιοκτήτρια των εκτάσεων της Χωραφοχώρας, είναι αποφασισμένη να φτιάξει το Υπέρ φρούτο και το Υπέρ Λαχανικό και αποφασίζει να συνεργαστεί με τον επικίνδυνο επιστήμονα Διαστρέμνιους Πειραματούξ για να μεταλλάξουν τα Λαχανικά και τα Φρούτα και έτσι να πετύχουν τον σκοπό τους.
Τα Λαχανικά και τα Φρούτα αντιδρούν και με αρχηγούς τον Κυβερνήτη Αχλάδι και την Ντοντό την Ντομάτα και τον Ρούλη τον Μαρούλι καταστρώνουν ένα σχέδιο άμυνας.
Θα μπορέσει άραγε η Λόλα Λολοφιόγκα και ο Διαστρέμνιους Πειραματούξ να επιτύχουν τον σκοπό τους και να μεταλλάξουν τα Φρούτα και τα Λαχανικά;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Φυλάτος, 2018, 36 σελ.

Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη – Φωτεινή Κατσάλη

Η χαμένη


Στο χωριό του Άγιου Βασίλη δώδεκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα χάνεται η φορεσιά του. Η Κυρία Άι Βασίλη με τα ξωτικά και τις νεράιδες του Χιονιού ψάχνουν παντού, αλλά δεν μπορούν να τη βρουν. Όταν ανακαλύπτουν μέσα στη ντουλάπα που φυλάσσονταν η φορεσιά ίχνη καλικαντζάρων, καταλαβαίνουν πως εκείνοι είναι οι κλέφτες της φορεσιάς.
Ο Άγιος Βασίλης θα ξεκινήσει με τους δυο πρεσβευτές του τα ξωτικά Καλλίκαρπο και Γενναιόδωρο για το παγωμένο δάσος των Καλικαντζάρων, όπου βασιλεύουν τα κακοφτιαγμένα Παγανά για να την πάρουν πίσω. Εκεί έρχονται αντιμέτωποι με την άρνηση της βασίλισσας των Καλικάντζαρων, της αιμοβόρας Καλικαντζαρομάνας, να παραδώσει τη φορεσιά. Για να το κάνει, θέτει σαν όρο πρώτα ο Άγιος Βασίλης να δεχτεί, να περάσει, από τρεις δοκιμασίες. Ο Άγιος Βασίλης δέχεται, αλλά, αποτυγχάνει στη τελευταία δοκιμασία.
Ένα καλικαντζαράκι διαφορετικό από τα άλλα προσπαθεί να τον βοηθήσει. Τιμωρείται από τη βασίλισσα του με άγριο ξυλοδαρμό. Ο Άγιος Βασίλης το σώζει την τελευταία στιγμή και μισοπεθαμένο το παίρνει μαζί του πίσω στο χωριό του. Οι μέρες κυλούν και ο Άγιος Βασίλης πρέπει να βρει μια λύση. Τον βοηθούν οι ήρωες των παραμυθιών και οι άνθρωποι που ακόμα πιστεύουν στα Χριστούγεννα και τον ίδιο.
Ο Μανδρακούκος, το πρωτοπαλίκαρο της Καλικατζαρομάνας, δυσαρεστημένος μαζί της, την ανατρέπει από την εξουσία και αποκαλύπτει στον Άγιο Βασίλη πως την φορεσιά του, την έκλεψαν για χάρη ενός ανθρώπου και πια βρίσκεται στην κατοχή του. Ο Άγιος Βασίλης ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι, με σύντροφο τον Γέρο Χρόνο, για να βρει αυτόν τον άνθρωπο. Τον βρίσκει και η σύγκρουση τους φέρνει στο φως, αποκαλύψεις που είναι γεμάτες ανατροπές. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και το μοίρασμα των δώρων θα γίνει υπόθεση όλων, με πηγή έμπνευσης και παρότρυνσης τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη.

Το νέο χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα της Φωτεινής Κατσάλη “Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη”, ταξιδεύει μεγάλους και παιδιά στον μαγικό κόσμο των Καλικαντζάρων για μια φανταστική περιπέτεια.

Εικονογράφηση: Πένη Ντάνη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Φυλάτος, 2014, 228 σελ.

Ο Πασχάλης ο λαγός και τα κόκκινα αβγά – Κατσάλη Φωτεινή Γιβάνη

Ο Πασχάλης


Ο Πασχάλης ο λαγός και ο καλός του φίλος ο Βάιος ο γάιδαρος, κάθε χρόνο φροντίζουν, μόλις πλησιάσει το Πάσχα, να προμηθεύσουν όλα τα νοικοκυριά της Πασχαλούπολης με βαφές, για το εθιμοτυπικό βάψιμο των πασχαλινών αβγών.
Επιστρέφοντας λοιπόν χαρούμενοι στην Πασχαλούπολη από το εργαστήριο του κυρ Ανέστη με τις καινούριες βαφές, συμβαίνει κάτι που τους βάζει σε κίνδυνο, απειλώντας συγχρόνως να καταστρέψει και το πατροπαράδοτο έθιμο της βαφής των πασχαλινών αβγών!
Άραγε αυτό το Πάσχα οι νοικοκυρές θα προλάβουν να βάψουν τα κόκκινα αβγά;

Εικονογράφηση: Αλέξανδρος Τουλιόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Ζήτη, 2008, 24 σελ.

Μένια Μελένια – Φωτεινή Κατσάλη-Γιβάνη

ΜένιαΗ μαγισσούλα των λιχουδιών


Ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του βρίσκονται σε κίνδυνο! Εάν δεν βρεθεί κάποιος να τους βοηθήσει, δεν θα προλάβουν να μοιράσουν τα δώρα τους στα παιδιά! Η Μένια Μελένια είναι η μαγισσούλα των λιχουδιών και κάθε Πρωτοχρονιά εύχεται να αλλάξει η ζωή της και να γίνει πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη. Ο Άγιος Βασίλης και η Μένια Μελένια συναντιούνται σε μια γλυκιά ιστορία του δάσους, σε μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια και μοιράζουν με πολλή αγάπη δώρα και λιχουδιές σε μικρά και μεγάλα παιδιά! …

Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παπαθεοδώρου

Παιδική λογοτεχνία, Ζήτη, 2008, 40 σελ.

Τα Ομορφότερα Όνειρα τα Βλέπεις με τα Μάτια Ανοιχτά – Φωτεινή Κατσάλη-Γιβάνη

Τα Ομορφότερα


Η πάλη μιας γυναίκας για να κατακτήσει όσα πιστεύει.Η παρουσία ανθρώπων που αλλάζουν τη ζωή της. Μια σχέση που τελειώνει, μια φιλία που γεννιέται. Ένα ταξίδι στη ζωή, μια υπόσχεση!
Μην πνίγεις το σκίρτημα στο δισταγμό.
Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πως κανένας συμβιβασμός δεν είναι ικανός να καταστρέψει τα όνειρά μας.

Μυθιστόρημα, Μαλλιάρης Παιδεία, 2007, 204 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος, Μαλλιάρης Παιδεία, Εκδόσεις Ζήτη

Please wait...