Φρανκ Χέρμπερτ

Φρανκ Χέρμπερτ (1920–1986)

Ξένοι λογοτέχνες
Ο Frank Patrick Herbert γεννήθηκε το 1920 στην Τακόμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπου και έζησε με τη σύζυγο και τους δυο γιούς του.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Η συγγραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1963, όταν το περιοδικό “Analog” άρχισε να δημοσιεύει σε συνέχειες το “Dune”, που γνώρισε ευρύτατη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε τα μεγαλύτερα βραβεία του χώρου, Hugo και Nebula. To “Dune” ακολουθήθηκε από πέντε συνέχειες, μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, ενώ το 1984 έγινε ταινία σε σκηνοθεσία David Lynch. To 2000 μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη σε μια εξάωρη μίνι σειρά, που τιμήθηκε με δύο βραβεία Emmy. Μεταξύ των έργων του Frank Herbert συγκαταλέγονται τα “Hellstrom’s hive”, “The Dosadi experiment”, “Godmakers”, “Dragon in the sea”, κ.ά. Κεντρικό άξονα της θεματολογίας του αποτελούν η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η οικολογία και τα κοινωνικά συστήματα. Ο Frank Herbert πέθανε το 1986, αφήνοντας πίσω του εκτενείς σημειώσεις για τον κόσμο του “Dune”. Βασισμένοι σε αυτές, το 1999 ο γιος του συγγραφέα, Brian Herbert, και ο γνωστός συγγραφέας του χώρου Kevin J. Anderson δημιούργησαν μια νέα τριλογία, που αποτελεί προοίμιο του κλασικού “Dune”.

Dune: Η αρχή του θρυλικού έπους
Dune
Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων. Στον αφιλόξενο κόσμο που είναι γνωστός και ως Ντιουν ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ’Ντιμπ μέλλει να σφραγίσει το μέλλον του κόσμου.
Η συγκλονιστική ιστορία ενός μυστηριώδους άντρα που επωμίζεται ένα σκοτεινό πεπρωμένο: να δώσει σάρκα και οστά στο πανάρχαιο και πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.
Συνδυάζοντας την καταιγιστική δράση και το μυστικισμό, το οικολογικό όραμα και τις ίντριγκες της πολιτικής, το κλασικό έργο του Frank Herbert, που κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του χώρου Hugo και Nebula, παραμένει πάντα επίκαιρο και δίκαια έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο έπος επιστημονικής φαντασίας.

Ο Μεσσίας του Ντιουν
Dune Messiah
Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα που οδήγησαν τον Πωλ Ατρείδη στο θρόνο της Αυτοκρατορίας. Οι λεγεώνες των φανατικών του Μουάντ’Ντιμπ μεταφέρουν τον ιερό πόλεμο μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος και αμέτρητοι προσκυνητές συρρέουν στον Αρράκις για να δεχτούν την ευλογία του προφήτη.
Καθώς μια συνομωσία εξυφαίνεται ενάντια στο θρόνο κι ο Πωλ Ατρείδης κατακλύζεται από βασανιστικά οράματα, το ερώτημα παραμένει μετέωρο: Τι ωφελεί να γνωρίζεις το μέλλον, όταν όλα τα μονοπάτια οδηγούν στο σκοτάδι;
Στο δεύτερο βιβλίο του πολυβραβευμένου έπους συνεχίζεται η ιστορία του Μουάντ Ντιμπ, κληρονόμου μιας αφάνταστης δύναμης και το αποκορύφωμα ενός σχεδίου αιώνων με στόχο τη δημιουργία ενός ανώτερου όντος…

Τα παιδιά του Ντιουν
Children of Dune
Το τρίτο βιβλίο των χρονικών του Dune, που αιχμαλώτισε τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών και κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του χώρου Hugo και Nebula.
Η οικολογική μεταμόρφωση του Αρράκις προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Η βλάστηση αρχίζει πια να καλύπτει τις άλλοτε άγονες εκτάσεις του πλανήτη, ενώ το πολύτιμο μελάνζ συνεχίζει να ρέει. Ο Οίκος των Ατρειδών διατηρεί τα σκήπτρα της εξουσίας, εδραιώνοντας την πολυπόθητη ειρήνη ως τα πέρατα της Αυτοκρατορίας.
Σε αυτό τον κόσμο της απατηλής ευδαιμονίας, ο Λίτο και η Γκανίμα, τα εννιάχρονα βασιλικά δίδυμα, ακολουθούν τα βήματα του πατέρα τους κι ανατρέφονται ως Μεσσίες.
Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Αυτοκρατορία δε χρειάζεται Μεσσίες…

Ο θεϊκός αυτοκράτορας του Ντιουν
God Emperor of Dune
Τρεις χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει και ο πλανήτης Αρράκις είναι τώρα καταπράσινος και σφύζει από ζωή. Ο Λίτο ΙΙ, γιος του Μεσσία του Ντιουν, είναι πλέον Αυτοκράτορας, αλλά έχει χάσει οριστικά την ανθρώπινή του υπόσταση. Έχοντας μεταλλαχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε σκουλήκι, έχει επιβάλει την ειρήνη στην αχανή Αυτοκρατορία μέσα σε ένα κλίμα οργής και τρόμου, το οποίο φροντίζει να συντηρεί με τις αναρίθμητες γυναικείες λεγεώνες του. Παράλληλα, ο Θεϊκός Αυτοκράτορας περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξανακάνει τον Ντιουν έναν έρημο πλανήτη – και η μοίρα της ανθρωπότητας εξαρτάται από τη φοβερή θυσία του…

Οι αιρετικοί του Dune
Heretics of Dune
Ο πλανήτης Αρράκις, που τώρα πια ονομάζεται Ράκις, μεταμορφώνεται ξανά σε έρημο. Οι Χαμένοι επιστρέφουν από τις εσχατιές του διαστήματος, ενώ τα μεγάλα σκουλήκια της άμμου οδηγούνται στον αφανισμό. Και τα παιδιά των παιδιών του Ντιουν, σαν να ξυπνούν από ένα όνειρο, αφήνουν πίσω τους την εποχή της Αυτοκρατορίας και γνωρίζουν τη δύναμη μιας νέας αίρεσης που ονομάζεται Αγάπη…
Ο χρόνος και το σύμπαν αποκτούν νέα διάσταση σε αυτό το πέμπτο βιβλίο του πολυβραβευμένου κλασικού έπους “Dune”, που παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις έργο επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Η αδελφότητα του Ντιουν
Chapterhouse: Dune
Ο έρημος πλανήτης Αρράκις, γνωστός και ως Ντιούν, έχει πλέον καταστραφεί. Η Αδελφότητα των Μπένε Τζέζεριτ, που έχουν αναδειχθεί σε κληρονόμους της δύναμης του Ντιούν, έχει αποικίσει έναν καινούριο, καταπράσινο κόσμο και μίλι με το μίλι τον μετατρέπει κι αυτόν σε έναν έρημο πλανήτη.
Με αυτό το έκτο βιβλίο της σειράς ολοκληρώνεται το βραβευμένο με Hugo και Nebula μυθιστορηματικό έπος “Dune”, που παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις έργο επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών και έγινε σημείο αναφοράς ως ο θρίαμβος της φαντασίας.

Το πείραμα Ντοσάντι
The Dosadi Experiment
Δύο φυλές παγιδευμένες επί γενιές ολόκληρες σ’ έναν αφιλόξενο πλανήτη, ζώντας κάτω από την συνεχή απειλή της πείνας και του πολέμου – αυτό ήταν το Πείραμα Ντοσάντι. Αλλά ήταν ένα πείραμα υπερβολικά επιτυχημένο, γιατί οι Ντοσάντι ήταν έτοιμοι να ξεφύγουν από τους περιορισμούς τους και να εκδικηθούν το σύμπαν που τους δημιούργησε. Η μόνη ελπίδα για να σωθεί ο πλανήτης από την καταστροφή, αλλά και για να διατηρηθεί η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις φυλές του σύμπαντος, είναι ο Τζορτζ Χ. ΜακΚή, ειδικός πράκτορας της Υπηρεσίας Σαμποτάζ. Αλλά ο ΜακΚή θα ανακαλύψει πως οι ίντριγκες και τα σχέδια που εξυφαίνονται πίσω από την πλάτη του είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ’ όσο νόμιζε…

Ο δράκος της θάλασσας
Under Pressure or The Dragon in the Sea
Πρόκειται για τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Ο συγγραφέας της επικής σειράς «Dune» επιχειρεί ένα τεράστιο χωρικό άλμα, μεταφέροντας το σκηνικό του σ΄έναν εξ ίσου άγνωστο κόσμο μ’ αυτόν του αχανούς διαστήματος, στα βάθη των γήινων ωκεανών. Τέσσερεις άνθρωποι σε κατασκοπευτική αποστολή μέσα σ΄ένα ατομικό υποβρύχιο, κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα, ενώ ένας παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται…

Οι Θεοποιοί
The God Makers
Μια θρησκεία χρειάζεται πολυάριθμες διχοτομικές σχέσεις. Έχει ανάγκη από πιστούς και απίστους. Χρειάζεται αυτούς που γνωρίζουν τα μυστήρια και κείνους που μόνο τα φοβούνται. Χρειάζεται τον μυημένο και τον αμύητο. Έχει ανάγκη και από ένα θεό και από ένα διάβολο. Χρειάζεται απόλυτα και σχετικότητες. Χρειάζεται εκείνο που είναι ασχηματοποίητο (ακόμη κι αν βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης) κι εκείνο που έχει ήδη διαμορφωθεί. Θρησκευτική Μηχανική, μυστικά γραπτά του Άμελ.
Ένα ιδιοφυές δοκίμιο πάνω στην κατασκευή και τη λειτουργία των θρησκειών και, ταυτόχρονα, μια γοητευτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, δοσμένη από την απαράμιλλη πέννα του Frank Herbert, συγγραφέα του Dune.

Σειρές
Dune
Η αρχή του θρυλικού έπους – Dune (1965)
Ο Μεσσίας του Ντιουν – Dune Messiah (1969)
Τα παιδιά του Ντιουν – Children of Dune (1976)
Ο θεϊκός αυτοκράτορας του Ντιουν – God Emperor of Dune (1981)
Οι αιρετικοί του Dune – Heretics of Dune (1984)
Η αδελφότητα του Ντιουν – Chapterhouse: Dune (1985)

Dune World (1963)
The Prophet of Dune (1965)
Dune Trilogy Box Set (1977)
The Great Dune Trilogy (1979)

Dune Universe
Songs of Muad’Dib (1992)
Spice Planet (2005) με τον Brian Herbert και Kevin J. Anderson
The Road to Dune (2005) με τον Brian Herbert και Kevin J. Anderson

Jorj McKie
A Matter of Traces (1958)
The Tactful Saboteur (1964)
Whipping Star (1970)
Το πείραμα Ντοσάντι – The Dosadi Experiment (1977)

Pandora Sequence
Destination: Void or Do I Wake or Dream? (1966)
The Jesus Incident (1979) με τον Bill Ransom
The Lazarus Effect (1983) με τον Bill Ransom
The Ascension Factor (1988) με τον Bill Ransom

Μυθιστορήματα
Ο δράκος της θάλασσας – Under Pressure or The Dragon in the Sea (1956)
The Green Brain or Greenslaves (1966)
The Eyes of Heisenberg (1966)
The Heaven Makers (1967)
The Santaroga Barrier (1968)
Οι Θεοποιοί – The God Makers (1972)
Soul Catcher (1972)
Hellstrom’s Hive (1973)
Direct Descent or Packrat Planet (1980)
The White Plague (1982)
Man of Two Worlds (1986) με τον Brian Herbert
Os Olhos de Heisenberg (1989)
High-Opp (2012)
Angels’ Fall (2013)
A Game of Authors (2013)
A Thorn in the Bush (2014)

Νουβέλες
Operation Haystack (1959)
Try To Remember (2009)
Missing Link (2010)
Old Rambling House (2011)

Συλλογές
The Worlds of Frank Herbert (1970)
The Priests of Psi: And Other Stories (1971)
The Book of Frank Herbert (1973)
The Best of Frank Herbert 1952-1964 (1975)
The Best of Frank Herbert 1965-1970 (1976)
Best of Frank Herbert 1952-70 (1975)
Eye (1985)
Champ mental (1987)
Missing Link & Operation Haystack (2008)
The Collected Stories of Frank Herbert (2014)

Διηγήματα
Looking for Something? (1952)
The Gone Dogs (1954)
Nightmare Blues (1954)
Operation Syndrome (1954)
Pack Rat Planet (1954)
Occupation Force (1955)
Rat Race (1955)
Dragon in the Sea (1956)
The Nothing (1956)
Cease Fire (1958)
A Matter of Traces (1958)
Old Rambling House (1958)
You Take the High Road (1958)
Missing Link (1959)
Operation Haystack (1959)
Egg and Ashes (1960)
Marie Celeste Move (1960)
The Priests of Psi (1960)
A-W-F, Unlimited (1961)
Mating Call (1961)
Try to Remember! (1961)
Mindfield (1962)
The Tactful Saboteur (1964)
The Mary Celeste Move (1964)
Committee of the Whole (1965)
Dune (1965)
The GM Effect (1965)
Greenslaves (1965)
By the Book (1966)
Escape Felicity (1966)
The Primitives (1966)
The Featherbedders (1967)
The Heaven Makers (1967)
The Being Machine (1969)
The Mind Bomb (1969)
Murder Will In (1970)
Seed Stock (1970)
Death of a City (1973)
Encounter in a Lonely Place (1973)
Gambling Device (1973)
The Nothing (1973)
Passage for Piano (1973)
The Godmakers (Excerpt) (1974)
Come to the Party ( with F. M. Busby) (1978)
Songs of a Sentient Flute (1979)
Frogs and Scientists (1979)
Feathered Pigs (1979)
God Emperor of Dune (1981)
The White Plague (1982)
Heretics of Dune (1984)
Mercury Program (1985)
Spice Planet Part 1 and 2 (2005) με τον Brian Herbert και Kevin J. Anderson
Paul and Jessica (2005)
Paul and Reverend Mother Mohiam (2005)
Paul and Thufir Hawat (2005)
Paul and Gurney Hallack (2005)
Paul and Dr. Yueh (2005)
Paul and Duke Leto Atreides: The Spacing Guild & The Great Convention (2005)
Baron Harkonnen and Piter de Vries (2005)
From Caladan to Arrakis (2005)
Blue-Within-Blue Eyes (2005)
Jessica and Dr. Yueh: The Spice (2005)
Escape from the Harkonnens: With Duncan and Liet-Kynes at the Desert Base (2005)
The Flight from Kyne’s Desert Base (2005)
Muad’Dib (2005)
Original Opening Summary for Dune Messiah (2005)
Alia and The Duncan Idaho Ghola (2005)
The Human Distrans (2005)
Conspiracy’s End (2005)
Blind Paul in the Desert (2005)
The Road to Dune (2005) με τον Brian Herbert και Kevin J. Anderson

Αφηγήσεις
New World or No World (1970)
Threshold: The Blue Angels Experience (1973)
Nebula Winners Fifteen (1981)
Without Me, You’re Nothing (1981) με τον Max Barnard
The Maker of Dune: insights of a master of science fiction (1987)

Δοκίμια
Listening to the Left Hand (1973)
Science Fiction and a World Crisis (1974)
Men on Other Planets (1976)
The Sky is Going to Fall (1977)
The ConSentiency and How it Got That Way (1977)
Dune Genesis (1980)

Ποίηση
Carthage: Reflections of a Martian (1971)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Anubis, Εκδόσεις Τρίτων, Printa