Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Ελληνες λογοτέχνες
H Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας, της Ανωτέρας Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου, όπου και τιμήθηκε με το Α΄Βραβείο ενδυματολογίας για τη μικρού μήκους ταινία Amo-Amas-Amat. Επίσης έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Παιδαγωγών – Νηπιαγωγών του ΙΕΚ Σωτηροπούλου. Εργάστηκε ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος και βοηθός σκηνοθέτη για αρκετά χρόνια στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ειδικότερα, οργάνωσε τα σκηνικά – κοστούμια για παιδικές παραστάσεις, ανέλαβε τα σκηνικά για εορταστικές εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού Mega και έκανε οργάνωση παραγωγής της ροκ όπερας του Μίμη Πλέσσα “Ορφέας και Ευριδίκη” που ανέβηκε στο θέατρο Λυκαβητού. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια εργάζεται στο χώρο του παιδικού βιβλίου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ. Κατοικεί στην Πεύκη με την οικογένειά της και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την Ικεμπάνα (ιαπωνική παραδοσιακή ανθοδετική τέχνη). Το βιβλίο “Φίλοι; Φως – Φανάρι!” αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου (προσχολική – πρωτοσχολικής ηλικίας) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Απρίλιος 2006) και το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (εικονογράφος Μαρία Τζαμπούρα). Ακόμα, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει την τιμή να αναφέρεται στον 2ο κατάλογο βιβλίων της “Σταυροφορίας” για “Παιδικά και Εφηβικά Βιβλία που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσσα στην αναπηρία. Το δεύτερό της βιβλίο με τίτλο “Θέλω να γίνω ήρωας” (2007) ήταν ένα από τα εννιά παιδικά βιβλία της short list των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού “Διαβάζω”. Το τρίτο της βιβλίο (Οκτώβριος 2008) με τον τίτλο “Δωροβροχή” είναι χριστουγεννιάτικο. Το τέταρτο, οικολογικό (2009) με τίτλο “Ο πλανήτης εκπέμπει SOS” και συνοδεύεται από ένα κείμενο με τις σκέψεις της Ελένης Σβορώνου (συγγραφέας και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF) για το αντίστοιχο θέμα. Το βιβλίο της “Ένα, δύο, τρία, ζήτω η οικονομία” μοιράστηκε σε πάνω από 20.000 παιδιά από την Alpha Bank και έχει θέμα την οικονομία και αποταμίευση.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Φίλοι;… φως φανάρι (2005), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Θέλω να γίνω ήρωας (2007), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Δωροβροχή (2008), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S. (2009), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Oνειρα και ελπίδες (2011), Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα
Θέλω πάντα να γελάς (2014), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά (2015), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Μπελάδες με μουστάκια (2016), Mamaya
Οι λέξεις των ποιητών (2017), Mamaya
Και πίσω πάλι (2017), Διάπλαση
Αλλαγές (2019), Διάπλαση
Λέξεις φτερωτές (2021), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Βραβεία
Βραβείο από το Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου για το έργο της «Φίλοι; Φως-Φανάρι!» (2006)
Α’ βραβείο ενδυματολογίας για τη μικρού μήκους ταινία ΑΜΟ-AMAS-AMAT και από το Τμήμα Παιδαγωγών-Νηπιαγωγών του ΙΕΚ Σωτηροπούλου.

Λέξεις φτερωτές – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Λέξεις φτερωτές


…Φεύγοντας για το φροντιστήριό της η Λίλα, η μεγαλύτερη αδελφή της Ρένας, περνάει από το δωμάτιο της μικρής χοροπηδώντας ανάλαφρα και στέκεται για λίγο δίπλα της. Παίρνει αφηρημένα έναν ασημένιο μαρκαδόρο, αρχίζει να ζωγραφίζει σιγοτραγουδώντας τον σκοπό που ακούει από τα κόκκινα ακουστικά του κινητού της, τα οποία κρέμονται από τα αυτάκια της σαν ώριμα κεράσια, ώσπου η γνωστή κραυγή τη σταματάει απότομα.
«Δε θέλω α%@#&άκια!»
Σαν να ξύπνησε από ονειροπόλημα, η Λίλα μαζεύει από το πάτωμα την τσάντα της, δίνει ένα πεταχτό φιλί στη Ρένα και φεύγει βιαστικά, ενώ τ’ αστέρια στα μάτια της αναρωτιούνται γιατί δε θέλει η μικρή αστράκια στη ζωγραφιά της. Έχουν τόσο ωραία λάμψη! …
Ένα βιβλίο για την ενσυναίσθηση και για την αξία της ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γύρω μας.

Εικονογράφηση: Francesca Rossi

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2021, 32 σελ.

Αλλαγές – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Αλλαγές


Κάθε καινούργια αλλαγή φέρνει και μια μικρή ανατροπή στη ζωή του Πέτρου, που αντιμετωπίζει τις αλλαγές με δυσπιστία και “κουμπώνεται” στον εαυτό του. Όμως η τελευταία αλλαγή τον παρασύρει πραγματικά σαν κύμα με το μυστήριό της. Έρχεται στα χέρια του ένα βιβλίο Ιστορίας γεμάτο σημειώσεις από την προηγούμενη κάτοχο, ένα κορίτσι!

Στην αρχή ο Πέτρος αντιδρά, σιγά-σιγά όμως συνειδητοποιεί ότι η περιέργειά του να γνωρίσει την Αναστασία είναι μεγαλύτερη. Έτσι, αποφασίζει να δράσει, γοητευμένος από αυτό το παιχνίδι της ζωής που ζωγραφίζει με ανεξίτηλα χρώματα το μέλλον του.

Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Διάπλαση, 2019, 32 σελ.

Φίλοι;… φως φανάρι – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Φίλοι


Τι βάσανο για την Ισμήνη να ξυπνάει πρωί-πρωί! Όμως, η διαδρομή με το σχολικό κρύβει απίθανες εκπλήξεις, όταν δυο μουτράκια κολλούν στα τζάμια και χαιρετούν το ένα το άλλο. Μπορεί αυτή η φιλία να κρατηθεί, ακόμα και μετά από ένα σιωπηρό …μυστικό; Φως Φανάρι!

Εικονογράφος: Μαρία Τζαμπούρα
Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2006

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005, 28 σελ.

Θέλω να γίνω ήρωας – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Θέλω να γίνω ήρωας


Με τριγυρίζουν χιλιάδες ήρωες!!!
Δυνατοί, παντοδύναμοι, υπέροχοι, μοναδικοί, απίθανοι, ανίκητοι, καταπληκτικοί! Βοήθειαααα!
Με πνίγουν οι ήρωες!
Θέλω κι εγώ να γίνω ήρωας!

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007, 40 σελ.

Δωροβροχή – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Δωροβροχή


Τι θα συμβεί αν αρχίσει να βρέχει δώρα; Δώρα που πέφτουν από τον ουρανό κατευθείαν στο κεφάλι του Μάρκου; Κι αν ο Μάρκος θέλει να κρατήσει όλα τα δώρα για τον εαυτό του; Τα υπόλοιπα παιδάκια τι θα κάνουν; Και το ελαφάκι; Τα αστεράκια; Η αγάπη;

Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008, 30 σελ.

Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S. – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Ο πλανήτης εκπέμπει


Ο εννιάχρονος Ορφέας είναι πολύ τρομαγμένος μ’ αυτά που γίνονται γύρω του.
Τι συμβαίνει στη φύση; Πού οφείλονται όλες αυτές οι φωτιές;
Ανοίγει λοιπόν τις κεραίες του για να μαζέψει πληροφορίες και να αφουγκραστεί τα μηνύματα που του στέλνει η φύση. Κι αφού έχει καταλάβει αρκετά, αποφασίζει να δράσει. Είναι όμως εύκολο αυτό; Ποιος θα τον βοηθήσει; Θα τα καταφέρει τελικά;

Μια ιστορία με αγάπη για τη φύση από τη Φραντζέσκα Αλεξοπούλου. Τις σκέψεις της γι’ αυτό συμπληρώνει η Ελένη Σβορώνου. Τη θαυμάσια εικονογράφηση έκανε η Ίρις Σαμαρτζή.

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009, 32 σελ.

Όνειρα και ελπίδες – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Όνειρα και ελπίδες


Ο μικρός Σταμάτης προτιμά να ζει ασφαλής στον κόσμο της φαντασίας του, “στον πύργο του”, με μόνο σύνδεσμο με την πραγματικότητα τον μεγαλύτερό του αδελφό.
Είναι ο τρόπος του να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά. Ο αδελφός του -που τον λατρεύει- τον σπρώχνει να βγει έξω, “στον πραγματικό κόσμο” και να διεκδικήσει, αυτό που του ανήκει: μια θέση στα όνειρα και στις ελπίδες! Αλήθεια, θα τα καταφέρει;

Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη

Παιδική λογοτεχνία, Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα, 2011, 28 σελ.

Θέλω πάντα να γελάς – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Θέλω πάντα να γελάς


Υπάρχουν λυπημένα δέντρα; Υπάρχουν θλιμμένα παιδιά; Υπάρχει η Γιοσίμη, αλλά υπάρχει και η Χαρά που θα κάνει τα πάντα για να φέρει πίσω το χαμένο γέλιο της αγαπημένης της φίλης.

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014, 32 σελ.

Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Ονειρεύομαι με μάτια


Ε λοιπόν ναι! Αυτό κάνει ο Ανδρέας!
Ονειρεύεται με μάτια ανοικτά!
Είναι ο δικός του τρόπος να περνάει καλά, ακόμα και στα δύσκολα.
Όμως όταν εμφανιστεί μια ακατάδεκτη
πανέμορφη πριγκίπισσα, όλα θα αλλάξουν.
Ο Ανδρέας θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο
να την βάλει στα όνειρά του.
Aραγε θα τα καταφέρει;

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2015, 32 σελ.

Μπελάδες με μουστάκια – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Μπελάδες με μουστάκια


Ο Μάκης, ο µικρός σκανταλιάρης γατούλης, έρχεται στην πενταµελή οικογένεια του Δηµήτρη και διεκδικεί τη θέση του ανάµεσά τους.
Ο Δηµήτρης τον λατρεύει και του συγχωρεί κάθε σκανταλιά. Όταν όµως καλείται να αποφασίσει για το µέλλον του µικρού γάτου, τα πράγµατα δυσκολεύουν και η ευθύνη της απόφασής του βαραίνει πολύ στους παιδικούς του ώµους. Συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι ο Μάκης δεν είναι απλώς ένα ζωντανό λούτρινο ζωάκι και αποφασίζει ότι…

Παιδική λογοτεχνία, Mamaya, 2016, 32 σελ.

Οι λέξεις των ποιητών – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Οι λέξεις των ποιητών


Ο µικρός Θάνος έχει τρεις υπέροχες δασκάλες. Μαζί τους ανακαλύπτει την οµορφιά της ζωής και τη µαγεία που κρύβουν οι λέξεις των ποιητών. Όµως δε συµβαίνει το ίδιο και µε τον πατέρα του… Έτσι, ο Θάνος αποφασίζει να δράσει για να διώξει την αδιαφορία του πατέρα του και να του δείξει τον δικό του χαρούµενο κόσµο, τον µαγικό κόσµο της ποίησης. Αραγε θα τα καταφέρει;

Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Mamaya, 2017, 32 σελ.

Και πίσω πάλι – Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

Και πίσω πάλι


Ο Άλκης, που αγαπά πολύ το τένις, έρχεται αντιμέτωπος με έναν περίεργο γείτονα που του πετά ΠΙΣΩ τα κίτρινα μπαλάκια του σε άθλια κατάσταση. Αυτό όμως δεν σταματά τον Άλκη και τα στέλνει ΠΙΣΩ ΠΑΛΙ ελπίζοντας έτσι να γκρεμίσει τον τοίχο που τον χωρίζει από τον μοναχικό γείτονα.

Άραγε θα τα καταφέρει;

Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής

Παιδική λογοτεχνία, Διάπλαση, 2017, 32 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Διάπλαση, Mamaya, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη