Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Φραντζέσκα Α. Γιαννακού

Η Φραντζέσκα Α. Γιαννακού γεννήθηκε στην Αθήνα.
Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο. Από το έτος 1995 υπηρετεί ως δικαστής την ελληνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, στα πλαίσια των ποικίλων ενδιαφερόντων της, έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λογοτεχνίας, ψυχολογίας, τέχνης, φωτογραφίας και μάρκετινγκ, έχει μετάσχει, ως ομιλήτρια, σε νομικά συνέδρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα. Με το ψευδώνυμο Γεωργία Α. Ιωάννου έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Δοκιμάζοντας την αλήθεια του συμπυκνωμένου χρόνου” (Φωτογραφίζοντας 2014). Επίσης, μελέτες της έχουν δημοσιευθεί στα συλλογικά έργα “Το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο θεσμός και τα πρόσωπα” (Αθήνα 2005) και “Τιμητικός Τόμος για τα 50 χρόνια των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων” (εκδ. Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2016).
Αφηγήσεις
Τρούφα (2018), Γαβριηλίδης

Συλλογικά έργα
Αστική ευθύνη του δημοσίου (2002), Σάκκουλας Αντ. Ν.

Τρούφα – Φραντζέσκα Α. Γιαννακού




– Η δημοκρατία σου έφτασε τα όριά της και τα όριά της ήταν τα όρια του πλούτου της.
– Καλά, έχει τόση αξία ο άνθρωπος;
– Μετά το Ολοκαύτωμα γίναμε όλοι αθώοι.

Σ’ αυτόν τον κεντρικό άξονα ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι. Ο άνθρωπος-καθρέφτης, ο άνθρωπος-προϊστάμενος, ο άνθρωπος-παπαγάλος και άλλοι καρναβαλιστές, ένα συλλογικό και ακαθόριστο “εμείς”, προσπαθούν να κατανοήσουν, να προστατευθούν, να αυτοκαθορισθούν. Άνθρωποι καθημερινοί, περισσευούμενοι, αναζητούν, ακίνητοι, μέσα από το “καρναβαλικό γέλιο” και τις έννοιες της νομικής επιστήμης και της πολιτικής φιλοσοφίας, ένα αποκούμπι, μια διέξοδο. Λίγο πιο μακριά, ένας Λουδοβίκος προσπαθεί ν’ αρωματίσει τον χώρο του, ενώ οι μετανάστες βηματίζουν αενάως σ’ έναν τόπο προσωρινό, που δεν αποτυπώνεται στον χάρτη.

Νερό, αποκαΐδια, μία σκάλα, ένας λόφος από κούκλες και κάποιες κουβέρτες δίνουν μορφή σ’ αυτήν τη ρευστότητα, το μη οριστικό, το μισοκατεστραμμένο, που επιμένει όμως, μάλλον, κάπως να λειτουργεί, ενώ συγχρόνως στοιχειώνεται από μια εξίσου θολή εξέλιξη, στην οποία αυτό το ίδιο δεν μετέχει. Ένα σταυροδρόμι. Μια μεταβατική εποχή. Ακινησία και κίνηση, “καρναβαλικό γέλιο” και πηγαίο γέλιο θα ταυτισθούν για μια φευγαλέα στιγμή σ’ ένα όνομα: Ανθή/Φουλ. Είμαστε ακόμη στην αρχή.

Σε μια αρχή, που θα αποκτήσει κ ά π ο τ ε ένα όνομα.

Αφήγημα, Θεατρικό, Γαβριηλίδης, 2018, 160 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης