Φρέντερικ Φορσάιθ

Φρέντερικ Φορσάιθ

Ξένοι λογοτέχνες
Ο Frederick Forsyth γεννήθηκε στο Άσφορντ της Αγγλίας τον Αύγουστο του 1938. Φοίτησε με υποτροφία στο σχολείο του Γιάρντλεϊ Κορτ απ’ όπου έφυγε σε ηλικία 17 ετών για να καταταγεί στη RAF. Δύο χρόνια μετά εγκατέλειψε την Αεροπορία και στράφηκε στη δημοσιογραφία για να καταλήξει στο Πρακτορείο Reuters. Κάλυψε δημοσιογραφικά πλήθος γεγονότων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις: το Παρίσι, το Ανατολικό Βερολίνο, την Πράγα, τη Βουδαπέστη, τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη. Το 1965, σε ηλικία μόλις 28 ετών, άρχισε να δουλεύει ως διπλωματικός ανταποκριτής για το BBC απ’ όπου έφυγε 9 μήνες μετά για να μεταβεί στην Μπιάφρα ως ελεύθερος ανταποκριτής. Από το 1971 που άφησε τη δημοσιογραφία για να αφοσιωθεί στο γράψιμο, ο Φορσάιθ έγραψε διηγήματα και πολλά μυθιστορήματα που έγιναν παγκόσμια μπεστ σέλερ, όπως τα “The Day of the Jackal”, 1971, “The Odessa File”, 1972 (που μεταφέρθηκαν και τα δύο στον κινηματογράφο, το δεύτερο με αλλαγές), “The Dogs of War”, 1974 (ομοίως), “The Devil’s Alternative”, 1979, “The Fourth Protocol”, 1984, “The Fist of God”, 1994 (ελλ. έκδ. “Η γροθιά του Θεού”, Εκδ. Πατάκη 1996), “Icon”, 1996 (ελλ. έκδ. “Το μανιφέτο του θανάτου”, Εκδ. Πατάκη 1997), “The Phantom of Manhattan”, 1999 (ελλ. έκδ. “Το φάντασμα του Μανχάταν”, Ψυχογιός 2000), “The Veteran”, 2001 (διηγήματα), “Avenger”, 2003 (ελλ. έκδ. “Ο εκδικητής”, Ψυχογιός 2005), “The Afghan”, 2006, “The Cobra”, 2010, κ.ά.
Μυθιστορήματα
Η ημέρα του Τσακαλιού – The Day of the Jackal (1971)
Απόρητος φάκελος Οντέσσα – The Odessa File (1972)
Τα σκυλιά του πολέμου – The Dogs of War (1974)
Η λύση του διαβόλου – The Devil’s Alternative (1979)
Το τέταρτο πρωτόκολλο – The Fourth Protocol (1984)
Ο ενδιάμεσος – The Negotiator (1989)
The Deceiver (1991)
Η γροθιά του Θεού – The Fist of God (1994)
Το μανιφέστο του θανάτου – Icon (1996)
Το φάντασμα του Μανχάταν – The Phantom of Manhattan (1999)
Ο εκδικητής – The Avenger (2003)
The Afghan (2006)
The Cobra (2010)
Λίστα εκτελέσεων – The Kill List (2013)
The Fox (2018)

Συλλογές
No Comebacks (1982)
The Veteran (2001)

Νουβέλες – Διηγήματα
The Shepherd (1975)
The Emperor (1993)
The Citizen (2000)
The Miracle (2000)
The Art of the Matter (2011)
Whispering Wind (2011)

Αφηγήσεις – Δοκίμια
The Biafra Story (1969)
Emeka (1982)
VE Day (2005) (with Craig Cabell and Allan Richards)
The Outsider (2015)

Η ημέρα του Τσακαλιού
The Day of the Jackal
Το 1962 ο πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ έδωσε ανεξαρτησία στην Αλγερία, μέχρι τότε γαλλική αποικία. Η κίνησή του αυτή πυροδότησε αντιδράσεις σε μερίδα στρατιωτικών, αλλά και “εθνικοφρόνων” ιμπεριαλιστών πολιτών, που συνασπίστηκαν δημιουργώντας την παραστρατιωτική οργάνωση OAS.
Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του Ντε Γκολ αρχίζει ένα ανθρωποκυνηγητό, που οδηγεί σε σύλληψη των αρχηγών του OAS και περιορισμό του κινήματος. Ενόψει των εξελίξεων και του κλοιού που αρχίζει να σφίγγει γύρω του, ο OAS αποφασίζει να προσλάβει έναν επαγγλεματία δολοφόνο εκτός Γαλλίας και να του αναθέσει την εκτέλεση του Προέδρου. Ο δολοφόνος είναι μεθοδικός και γνωστός με τον κωδικό “Τσακάλι”.

Απόρητος φάκελος Οντέσσα
The Odessa File
Το 1963 η κυβέρνηση Νάσερ σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ με πυραύλους σχεδιασμένους από Γερμανούς.
Αμβούργο, Γερμανία.
Ένας ηλικιωμένος Εβραίος αυτοκτονεί, αφήνοντας πίσω του ένα ημερολόγιο το οποίο πέφτει στα χέρια του φιλελεύθερου δημοσιογράφου Πήτερ Μίλερ.Το ημερολόγιο καταγράφει τα εγκλήματα, τα βασανιστήρια και τους μαζικούς φόνους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου υπεύθυνος ήταν ο διοικητής Ροσμαν.Ο Μίλερ ξεκινάει ένα ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τον Ροσμαν, που τον οδηγεί στην καρδιά της Οντέσα, μια παντοδύναμη μυστική οργάνωση των SS που προστατεύει τα μέλη της σ’ όλο τον κόσμο.

Τα σκυλιά του πολέμου
The Dogs of War
Τα σκυλιά του πολέμου από τον Frederick Forsyth είναι ένα μυθιστόρημα που λαμβάνει χώρα στη δεκαετία του 1960 στην Αφρική και την Ευρώπη. Πρόκειται για μια ομάδα πέντε μισθοφόρων με επικεφαλής τον Ιρλανδό Carlo Shannon. Αυτή η ομάδα μισθοφόρων έχει επεκτείνει την στρατιωτική και μισθοφορική της δράση.
Ο Σερ Τζέιμς είναι ένας πολύγλωσσος μεγιστάνας από την Αγγλία όπου διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης. Όταν μια έρευνα ρουτίνας στη φανταστική χώρα Zangaro στη Δυτική Αφρική δείχνει ότι υπάρχει πλατίνα σε ένα από τα βουνά της χώρας, ο Sir James Manson προσλαμβάνει τον Carlo Shannon για να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα στη χώρα. Ο Σάνον συγκεντρώνει την ομάδα του και προετοιμάζεται να πάει στον πόλεμο. Το σχέδιο του είναι οι πέντε μισθοφόροι, με τη βοήθεια των τοπικών αφρικανικών στρατευμάτων, να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να την αντικαταστήσουν με μια κυβέρνηση που θα δώσει δικαιώματα εξόρυξης στον Sir James.

Το τέταρτο πρωτόκολλο
The Fourth Protocol
Ένα από τα μπεστ σέλερ του Φρέντερικ Φορσάιθ που αναφέρεται στο μυστικό πόλεμο των κατασκόπων. Αξονας της δράσης η ανακάλυψη από τον Αγγλο μυστικό πράκτωρα Τζον Πρέστον μιας επιχείρησης Σοβιετικών κατασκόπων και η άρνηση του διευθυντή του να τον πιστέψει.
Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να παραβιάσει το Τέταρτο Πρωτοκόλλο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις Η.Π.Α, τη Ρωσία και τη Βρετανία και να καταστρέψει την αμερικανική βάση στη Βρετανία. Οι ύποπτες κινήσεις όμως, των Ρώσων ανησυχούν τους Βρετανούς, οι οποίοι καλούν επειγόντως τον καλύτερό τους πράκτορα, τον Τζον Πρέστον…

Το μανιφέστο του θανάτου
Icon
A power-hungry right-wing Russian politician aided by a hardcore ex-KGB Officer, attempts to come to takeover the Russian government, through his popularity, to establish his dictatorship. British and American covert agencies uncover the plot and unofficially recruit a retired SIS chief and an ex-CIA agent to stop the Russian and his ruthless lieutenant. The first part of the book builds up the character of the protagonist, the CIA Agent Jason Monk and how he humanely recruits Russian spies for the CIA and their ultimate destruction by the KGB because of the American spy Aldrich Ames who gave away the most significant American agents to the KGB for money.

Το φάντασμα του Μανχάταν
The Phantom of Manhattan
Το φάντασμα της όπερας επιστρέφει!
Παρίσι. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το «Φάντασμα» εξαφανίστηκε από την Όπερα του Παρισιού. Τα ίχνη του έχουν χαθεί. Κανείς δεν ξέρει αν ζει ή αν έχει πεθάνει. Η Μαντάμ Ζιρί, η προστάτιδά του, πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, αποκαλύπτει ένα φοβερό μυστικό, ικανό να αλλάξει για πάντα τη ζωή του «Φαντάσματος» και όσων σχετίζονται μαζί του. Νέα Υόρκη. Η καινούρια μεγαλοπρεπής όπερα του Μανχάταν ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί το κοινό και την Κριστίν, διάσημη ντίβα της όπερας. Τα ερωτήματα πολλά, οι φήμες τρομακτικές: ποιος είναι ο άντρας με το παραμορφωμένο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το μουσικό γεγονός της χρονιάς; Από πού έρχεται και ποια είναι η σχέση του με την Κριστίν; Ποιος είναι ο άγνωστος εχθρός που παραμονεύει σε κάθε του βήμα; Ο Φορσάιθ γράφει τη συνέχεια του πασίγνωστου μύθου και μιούζικαλ “Το φάντασμα της όπερας” και κατορθώνει με μοναδική μαεστρία να παρασύρει τον αναγνώστη στην καρδιά της μουσικής, του έρωτα και του πεπρωμένου.

Ο εκδικητής
The Avenger
Βοσνία, 1995. Ένας νεαρός Αμερικανός φοιτητής δολοφονείται με αποτρόπαιο τρόπο. Ο φοιτητής ήταν μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, ενώ ο δολοφόνος είναι μέλος μιας παρακρατικής ομάδας Σέρβων. Ο παππούς του θύματος, μεγιστάνας της μεταλλοβιομηχανίας, είναι αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση. Έτσι αναθέτει την υπόθεση στον μοναδικό άνθρωπο που θα μπορούσε να τη φέρει εις πέρας, ένα σκληροτράχηλο παλαίμαχο του Βιετνάμ, γνωστό ως “ο Εκδικητής”.
Ο εκδικητής αναλαμβάνει δράση από τη Βοσνία ως τη Μέση Ανατολή κι από κει σε κάποια απομονωμένη ακτή της Νότιας Αμερικής. Οι απρόσμενες εξελίξεις απαιτούν επιστράτευση πείρας και ευρηματικότητας για να καταφέρει να βγει ζωντανός και να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Λίστα Εκτελέσεων
The Kill List
Η Λίστα Εκτελέσεων
Υπάρχει μια λίστα η οποία κρατείται κάτω από απόλυτη μυστικότητα στο υψηλότερο κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης. Η λίστα αυτή περιέχει τα ονόματα των προσώπων που αποτελούν την ύψιστη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.
Ο Κήρυκας
Στην κορυφή της Λίστας βρίσκεται ένας φανατικός τζιχαντιστής ο οποίος με τα κηρύγματά του εμπνέει και προτρέπει τους οπαδούς του να σκοτώνουν δυτικούς στόχους υψηλού κύρους. Καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σε Αμερική και Ευρώπη, η εντολή που δίνεται είναι ξεκάθαρη: Ανακαλύψτε την ταυτότητα του Κήρυκα, εντοπίστε τον και εξοντώστε τον.
Ο Ιχνηλάτης
Κάποτε πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού, τώρα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς κυνηγούς τρομοκρατών, με μια αποστολή που φαντάζει αδύνατη. Με μοναδικό βοηθό έναν πανέξυπνο έφηβο χάκερ, πρέπει να ρίξει το δόλωμα και να δει αν ο θανάσιμος στόχος του θα βγει από την κρυψώνα του.

Πηγές: Biblionet, Wikipedia, Εκδόσεις Πατάκης, Ψυχογιός, Bell/Χαρλένικ Ελλάς, Τερζόπουλος, Εκδόσεις Plus One, Ωρόρα/Ράπτη