Φρίντα Μήτσιου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φρίντα Κολοβού-Μήτσιου γεννήθηκε στο Αγρίνιο.
Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Παιδαγωγικά – Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση για είκοσι πέντε χρόνια. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό “Δημιουργικής Γραφής” στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Νίκο Καραγέωργο, διασκεύασε τον “Μικρό Πρίγκιπα” του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, που παίχθηκε στην κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πεζά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Το διήγημα “Ο Αυλητής του τρίτου” που περιλαμβάνεται στην παρούσα συλλογή, καθώς και μια μελέτη για το “Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου, συμπεριλήφθηκαν στο περιοδικό “Θέματα Λογοτεχνίας” των εκδόσεων Γκοβόστη, τεύχος 58. Το 2016 εκδόθηκε το βιβλίο της “Γαμήλιος εσπερινός” από τις εκδόσεις Περίπλους. Η “Τρυφερή επανάσταση” είναι η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Γαμήλιος εσπερινός – Φρίντα Μήτσιου
Το να πει ένας συγγραφέας ότι τα γραπτά του είναι “κατάθεση ψυχής” δεν έχει νόημα. Δεν ενδιαφέρει, άλλωστε, κανέναν.

Οι προσωπικές μας σκέψεις, τα πάθη και τα βιώματά μας ενδιαφέρουν μόνο, αν δίνονται με μορφή τέτοια που να τα αποσπά από τον περιορισμένο χώρο των προσωπικών συγκινήσεων και να τα υψώνει μέχρι την καθολικότητα του αυθεντικού λογοτεχνικού έργου.

Έτσι, όποιος φυλλομετρήσει το βιβλίο να πει ότι αξίζει να το διαβάσει για την μέθεξη, όχι μόνο στα νοήματα, αλλά κυρίως στην ομορφιά της Τέχνης, που από μόνη της “διδάσκει και νομοθετεί”, όπως λέει και ο Γ. Σεφέρης.

“Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο”. Το πιστεύω, αλλά δεν τολμώ να ισχυριστώ ότι τούτα τα μικρά μου διηγήματα θα το κατορθώσουν. Τα δημοσιεύω με την ελπίδα ότι ο αναγνώστης θα τους χαρίσει θετικό πρόσημο και θα τα τοποθετήσει στο κάτω κάτω μέρος, σε μια γωνίτσα έστω, της πυραμίδας με τα έργα, που το διάβασμά τους πλούτισε με ομορφιά τη ζωή του.

Διηγήματα, Περίπλους, 2016, 116 σελ.

Τρυφερή επανάσταση – Φρίντα Μήτσιου
Ένας ψεύτικος Άγιος Βασίλης βρίσκει μέσα στα μάτια του παιδιού που τον κοιτάζουν με εμπιστοσύνη τη χαμένη του αθωότητα. Κάπου ανάμεσα σε γυναίκες που ξεχνούν εκείνους που ξέρουν ν’ αγαπούν, θαμπωμένες από τα φώτα ενός σκιρτήματος που ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι μέχρι ν’ αποχωρήσει από τη σκηνή ο προδομένος σύντροφος. Ένας κόσμος αφυδατωμένος, που η φλογέρα ενός ηλικιωμένου αρκεί για να ξυπνήσει βιώματα και συγκινήσεις, καθώς τα σπίτια γίνονται άφιλα κτίρια και τα γέρικα χέρια μάλλον ανεπιθύμητα. Πίσω από τα κάγκελα μιας μακρινής φυλακής όπου ένας δάσκαλος ελπίζει να φωτίσει με μια ακτίνα ανθρωπιάς την γκρίζα καθημερινότητα των κρατουμένων. Κάπου, όπου η ταυτότητα ενός αγοριού υφίσταται την κριτική μιας στενόμυαλης κοινωνίας που τον θάβει πριν πεθάνει και ξεχνά να τον καμαρώσει στη λαμπρή μα μοναχική πορεία του. Ένας κόσμος όπου άνθρωποι ξεκινούν ταξίδι μεγάλο, με σκοπό όχι να λάβουν περιουσίες που δικαιωματικά τους ανήκουν, μα να πουν το στερνό αντίο.

Ένας κόσμος. Ο κόσμος μας. Άνθρωποι διαφορετικοί, που όμως έζησαν και ζουν, γοητεύουν, συγκινούν και οδηγούν τον αναγνώστη στα δύσβατα μονοπάτια της αυτογνωσίας.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 132 σελ.

Διηγήματα
Γαμήλιος εσπερινός (2016), Περίπλους
Τρυφερή επανάσταση (2019), Εκδόσεις Πνοή

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή, Περίπλους