Φριτς Λάιμπερ (1910-1992) – Fritz Leiber

Ξένοι λογοτέχνες


Ο σατανικός πέπλος ή Σκοτάδι συγκεντρώσου
Gather, Darkness!
Είναι το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα αυτού του μεγάλου συγγραφέα Επιστημονικής Φαντασίας.
Έξι Βραβεία Hugo, τρία βραβεία Nebula και πέντε ακόμη βραβεία, είναι διακρίσεις που ελάχιστοι συγγραφείς έχουν κατακτήσει.
Η πάλη του καλού και του κακού, που φαίνεται να είναι η κεντρική ιδέα του έργου του, αποκτά μια απροσδόκητη διάσταση σ’ αυτό το βιβλίο, όταν η θρησκευτική πρόληψη και η δαιμονολατρεία χαρακτηρίζονται από μια επαναστατική δυναμική, ενώ η επιστήμη εμφανίζεται συνώνυμη με μια θεοκρατική ιδεολογία συντήρησης κι οπισθοδρόμησης.
Αφηγημένο με γλαφυρότητα, το “πολεμικό” αυτό χρονικό έχει την ικανότητα να παγιδεύει τον αναγνώστη σε μια αφήγηση με σοφά μοιρασμένες κορυφώσεις, εγγύηση για μια ανάγνωση υψηλής απόλαυσης.
Τα πελώρια μάτια του Μεγάλου θεού παρακολουθούσαν από ψηλά και την παραμικρή κίνηση στην τεράστια Πλατεία της Μεγαθεούπολης που απλώνονταν ακριβώς μπροστά του. Η τάξη και η υπακοή κυριαρχούσαν παντού. Μόνο ο ξέφρενος θυμός του αδελφού Ζαρλς ήταν στα πρόθυρα του ξεσπάσματός του. Στεκόταν εκεί δίπλα στον κοντόχοντρο Αδελφό Χούλιαν του Δεύτερου κύκλου. Ο τελευταίος, με μια απότομη κίνηση γράπωσε την χοντρή μπλούζα της όμορφης Νάργια και την έσχισε, έχοντας μια έκφραση διαβολική στο πρόσωπό του. «Μάγισσα!» βροντοφώναξε, δείχνοντας τα κόκκινα σημάδια επάνω στον ώμο της όμορφης νέας γυναίκας. Το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο γύρω τους μουρμούρισε κι ανασάλεψε ανήσυχο.
Η έναρξη της τιτάνιας μάχης είχε σημάνει. Ο Σατανάς είχε πάρει την τελική του απόφαση να δείξει τα γαμψά του νύχια στην Ιεραρχία. Άραγε, η ύπαρξή του ήταν πραγματική ή ήταν το δημιούργημα της φαντασίας κάποιων σκοτεινών εγκεφάλων;
Πάνω σ’ αυτή τη στιγμή ο Αδελφός Ζαρλς προσπάθησε απεγνωσμένα να ξεδιαλύνει την πυκνή μαύρη ομίχλη που τον περιέβαλε. Τα ανθρωπόμορφα απαίσια πλασματάκια συνέχιζαν το ακατάληπτο μουρμουρητό τους στ’ αυτιά των ιερέων. Είναι πια φανερό: η αέναη πάλη του καλού και του κακού, των ιερέων και των μαγισσών, τυλίγει στα δίχτυα της όλη την ανθρωπότητα.
Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής;

Η κυρά του σκοταδιού
Our Lady of Darkness
Η διαβολική φιγούρα που στοίχειωνε τον Φραντς Γουέστεν ήταν της φαντασίας του ή ήταν κάτι πολύ πιο τρομερό, το οποίο συνδεόταν με κάποιον τρόπο με εκείνα τα παράξενα, παλιά βιβλία που διάβαζε και που φρόντιζε με τόση επιμέλεια; Γιατί σ’ αυτά τα βιβλία υπήρχαν πράγματα που συνέδεαν τη φιγούρα αυτή με τον αλλόκοτο, σκοτεινό κόσμο του Λάβκραφτ, του Κλαρκ Άστον Σμιθ, του Τζακ Λόντον, του Ντάσιελ Χάμμετ, του Άλιστερ Κρόουλι. Όσο πιο βαθιά βουτάει ο Φραντς μέσα σ’ αυτές τις ομιχλώδεις εκτάσεις του υπερφυσικού, τόσο ανακαλύπτει πράγματα τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα ήταν καλύτερα να μείνουν κρυφά και η προσπάθειά του να ανακαλύψει το μυστήριο της Κυράς του σκοταδιού, αυτής της εφιαλτικά ονειρικής ύπαρξης, ήταν ένα παιχνίδι που έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του. . . Ο Φριτζ Λάιμπερ, ένας από τους πιο βραβευμένους συγγραφείς του Φανταστικού, με θαυμαστή δεξιοτεχνία, περιγράφει τους προαιώνιους τρόμους της ανθρωπότητας. Τρόμους που έρπουν ύπουλα και πλανιούνται στα πιο απρόσμενα και ταυτόχρονα στα πιο γνωστά μέρη…

Λάνκμαρ
Ill Met in Lankhmar
Ένα θρυλικό Fantasy αριστούργημα από τον Φριτς Λάιμπερ, έναν από τους πατέρες του Fantasy και δημιουργό του Sword and Sorcery και έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του σύγχρονου Φανταστικού.
Ένα σκληρό όσο και ανεξιχνίαστο παιγνίδι του πεπρωμένου φέρνει κοντά τον Φαφρντ και τον Γκρίζο Γάτο: το μοιραίο συναπάντημα των δυο μέγιστων τυχοδιωκτών του Φανταστικού στην περιοχή του θρυλικού Λάνκμαρ και η τραγική κατάληξη της πρώτης κοινής τους επιχείρησης, θα σφραγίσουν για πάντα το μέλλον τους. Στο εξής, οι δυο φίλοι είναι προορισμένοι να μείνουν μαζί, ενωμένοι σε μια διαρκή μάχη για την επιβίωση, την περιπέτεια, τον έρωτα και την αποκάλυψη των αιώνιων μυστικών.
Υπεράνθρωποι άθλοι, ιστορίες σαν παμπάλαια παραμύθια που δεν έχουμε ακούσει ποτέ, ακατονόμαστα μυστήρια, ξίφη και μαγεία, νεκροί έρωτες και γήινες απολαύσεις, θα συνδαυλίσουν τη φαντασία του αναγνώστη μέσα από τις σελίδες του γοητευτικού αυτού βιβλίου. Μια σειρά από συναρπαστικές περιπέτειες με επική πνοή, βιαιότητα, χιούμορ, λυρισμό και αγωνία, που παρακολουθούν την πορεία των δυο ηρώων μέσα από τις διαδοχικές τους εμπειρίες σε έναν κόσμο όπου οι πιο απόκοσμοι τρόμοι παραμονεύουν σε κάθε δρόμο.
Ακόμη ένα πολυβραβευμένο έργο του Φριτς Λάιμπερ, από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Λάνκμαρ αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή του συγγραφέα του, όπου ο πρωτεργάτης αυτός του σύγχρονου Φανταστικού επιδεικνύει απαράμιλλη δεξιοτεχνία σε ένα είδος γραφής με μυθικές καταβολές. Η έκδοση συνοδεύεται από μια σπάνια εισαγωγή όπου ο ίδιος ο Λάιμπερ περιγράφει τις συνθήκες που γέννησαν τους ήρωές του, συνθήκες εξ ίσου συναρπαστικές με τους ίδιους…

Το πλοίο των σκοταδιών
Ship of Shadows
Spar awakes from a nightmare about witches and vampires and meets a talking cat named Kim who may or may not be a witch-cat.. He has trouble remembering where he is from, he has no teeth, and really bad eyesight. He works in a bar that’s on a spaceship called the Windrush and believes as many others do that it is in fact, the universe. With the help of the cat, he swears off moonmist, an intoxicating drink. The bar is a popular place for drunks and some other questionable folks like Crown who has his harem of women and is constantly abusing people around him. Spar eventually gets mixed up in some events surrounding the disappearance of a bag that belongs to the Doctor but that Crown is claiming to be his. Spar returns the bag to the doctor and the doctor helps him by providing him with fake teeth and glasses. All the while, he’s finding out that things are not what they appear to be–with the bar, with Crown and his harm, with everyone else, and with the ship itself. His prying eventually leads to his capture by Crown and his harem who look to drink his blood along with other people but at the last minute, Kim comes to the rescue with others. When all is said and done, it is revealed that Kim was sent to retrieve Spar and another character and help them remember who they were and to get the ship to join with another ship.

Μεταμεσονύκτιες διηγήσεις
Στο βιβλίο αυτό θα μάθετε τα σκοτεινά μυστικά των καθρεφτών στα Μεσάνυχτα στον κόσμο του Καθρέφτη, θα αντιμετωπίσετε τον αινιγματικό Τρόμο Από Τα Βάθη σε μια κατάδυση στη Μυθολογία Κθούλου, θα ανακαλύψετε ποιος ευθύνεται για το θάνατο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε στο Ρίτσμόντ, Τέλη του Σεπτέμβρη 1849, θα ταξιδέψετε στα σκοτάδια της σεξουαλικής φοβίας ντυμένοι με Σκοτεινά Φτερά και αν καταφέρετε να περάσετε το κατώφλι του τρόμου, θα συναντηθείτε με τους θρυλικούς πονηρούς ήρωες του κόσμου του Λάνκμαρ, τον Φάφρντ και τον Γκρέι Μάουζερ, για να κρυφακούσετε τη Θλίψη του Εκτελεστή, να περιπλανηθείτε σε Λάθος Μονοπάτια και να σας αποκαλυφθεί τελικά η Κίνηση του Μύστη. Οπλιστείτε με θάρρος (και ό,τι άλλο διαθέτετε) γιατί οι μεταμεσονύκτιες διηγήσεις θα σας μεταφέρουν σε μακρινούς κόσμους όπου τίποτε δεν είναι όπως γνωρίζετε…

Μυθιστορήματα – Νουβέλες
Conjure Wife (1943)
Ο σατανικός πέπλος ή Σκοτάδι συγκεντρώσου – Gather, Darkness! (1943)
Destiny Times Three (1945)
The Sinful Ones or You’re All Alone (1953)
The Green Millennium (1953)
The Big Time (1958)
The Silver Eggheads (1961)
The Wanderer (1964)
Tarzan and the Valley of Gold (1966)
A Spectre Is Haunting Texas (1969)
Η κυρά του σκοταδιού – Our Lady of Darkness (1977)
Rime Isle (1977)
The Dealings of Daniel Kesserich (1997)
What’s He Doing in There? (2011)
Gonna Roll the Bones (2004)
Bread Overhead (2009)
Coming Attraction (2009)
The Night of the Long Knives (2009)
The Last Letter (2011)
The Moon is Green (2011)
The Dead Man (2011)
Mariana (2011)

Σειρές
Fafhrd and the Gray Mouser series
Swords in the Mist (1968)
Swords Against Wizardry (1968)
The Swords of Lankhmar (1968)
Swords and Deviltry (1970)
Swords Against Death (1970)
Swords and Ice Magic (1977)
The Knight and Knave of Swords or Farewell to Lankhmar (1988)
Swords Against the Shadowland (1998) με τον Robin Wayne Bailey

Συλλογές
Night’s Black Agents (1947)
Two Sought Adventure (1957)
The Mind Spider and Other Stories (1961)
Shadows With Eyes (1962)
A Pail of Air (1964)
Ships to the Stars (1964)
The Night of the Wolf (1966)
The Secret Songs (1968)
Night Monsters (1969)
The Best of Fritz Leiber (1974)
The Book of Fritz Leiber (1974)
The Second Book of Fritz Leiber (1975)
The Worlds of Fritz Leiber (1976)
Bazaar of the Bizarre (1978)
Heroes and Horrors (1978)
The Change War (1978)
Το πλοίο των σκοταδιών – Ship of Shadows (1979)
Ervool (1980)
The Mystery of the Japanese Clock (1982)
Changewar (1983)
The Ghost Light (1984)
The Leiber Chronicles (1990)
Gummitch and Friends (1992)
Λάνκμαρ – Ill Met in Lankhmar (1995)
Lean Times in Lankhmar (1996)
Return to Lankhmar (1997)
Dark Ladies (1999)
The Black Gondolier (2000)
Fafhrd and the Gray Mouser (2000)
Smoke Ghost and Other Apparitions (2002)
Day Dark, Night Bright (2002)
The Black Gondolier (2003)
Horrible Imaginings (2004)
The Creature from Cleveland Depths (2007)
The First Book of Lankhmar (2008)
Poor Superman and Others (2009)
The Night of the Long Knives And Other Works (2010)
Selected Stories (2010)
Strange Wonders (2010)
Science Fiction Collection 001 (2011) με τον Harry Harrison
Smoke Ghost And Other Apparitions (2011)
Science Fiction Collection 002 (2011) με τον Kurt Vonnegut Jr
Horror Gems, Volume Two (2011) με τον Joseph Payne Brennan
Lords of Quarmall / Beacon to Elsewhere (2011) με τον Harry Fischer
Horror Gems, Volume Three (2012)
Horrible Imaginings (2012)
Day Dark, Night Bright (2012)
Science Fiction Gems, Volume Four (2012)
Hatchery of Dreams (2012)
The Wildside Book of Fantasy (2012)
The Moon is Green and Other Tales (2013)

Θεατρικά
The Mechanical Bride (1954)
Quicks Around the Zodiac: A Farce (1983)

Διηγήματα
Two Sought Adventure or The Jewels in the Forest (1939)
The Automatic Pistol (1940)
The Bleak Shore (1940)
The Howling Tower (1941)
The Power of the Puppets (1941)
Smoke Ghost (1941)
They Never Come Back (1941)
The Hill and the Hole (1942)
The Hound (1942)
The Phantom Slayer or The Inheritance (1942)
Spider Mansion (1942)
The Sunken Land (1942)
The Mutant’s Brother (1943)
Thieves’ House (1943)
To Make a Roman Holiday (1943)
Business of Killing (1944)
Sanity or Crazy Wolf (1944)
Taboo (1944)
Thought (1944)
The Dreams of Albert Moreland (1945)
Wanted — An Enemy (1945)
Alice and the Allergy (1946)
Mr. Bauer and the Atoms (1946)
Adept’s Gambit (1947)
Diary in the Snow (1947)
The Man Who Never Grew Young (1947)
The Girl with the Hungry Eyes (1949)
In the X-Ray (1949)
The Black Ewe (1950)
Coming Attraction (1950)
The Dead Man (1950)
The Enchanted Forest (1950)
Later Than You Think (1950)
Let Freedom Ring or The Wolf Pack (1950)
The Lion and the Lamb (1950)
Martians, Keep Out! (1950)
The Ship Sails at Midnight (1950)
You’re All Alone (1950)
Appointment in Tomorrow or Poor Superman (1951)
Cry Witch! (1951)
Dark Vengeance or Claws from the Night (1951)
Nice Girl with Five Husbands (1951)
A Pail of Air (1951)
When the Last Gods Die (1951)
Dr. Kometevsky’s Day (1952)
The Foxholes of Mars (1952)
I’m Looking for “Jeff” (1952)
The Moon Is Green (1952)
Yesterday House (1952)
A Bad Day for Sales (1953)
The Big Holiday (1953)
The Night He Cried (1953)
The Seven Black Priests (1953)
The Silence Game (1954)
The Big Trek (1957)
Femmequin 973 (1957)
Friends and Enemies (1957)
Last (1957)
Time Fighter (1957)
Time in the Round (1957)
What’s He Doing in There? (1957)
The Big Time (1958)
Bread Overhead (1958)
Bullet With His Name (1958)
A Deskful of Girls (1958)
The Last Letter (1958)
Little Old Miss Macbeth (1958)
Rump-Titty-Titty-Tum-TAH-Tee (1958)
Space-Time for Springers (1958)
Try and Change the Past (1958)
Pipe Dream (1959)
Damnation Morning (1959)
The House of Mrs. Delgado (1959)
The Improper Authorities (1959)
Lean Times in Lankhmar (1959)
The Number of the Beast (1959)
The Mind Spider (1959)
MS Found in a Maelstrom (1959)
Our Saucer Vacation (1959)
Pipe Dream (1959)
Psychosis from Space (1959)
The Reward (1959)
The Silver Eggheads (1959)
Tranquility, Or Else! or The Haunted Future (1959)
The Night of the Long Knives (1960)
Deadly Moon (1960)
Mariana (1960)
The Night of the Long Knives or The Wolf Pair (1960)
The Oldest Soldier (1960)
Rats of Limbo (1960)
Schizo Jimmie (1960)
When the Sea-King’s Away (1960)
Hatchery of Dreams (1960)
The Beat Cluster (1960)
All the Weed in the World (1961)
The Beat Cluster (1961)
The Goggles of Dr. Dragonet (1961)
Hatchery of Dreams (1961)
Kreativity for Kats (1961)
Scream Wolf (1961)
Scylla’s Daughter (1961)
A Visitor from Back East (1961)
A Bit of the Dark World (1962)
The Snowbank Orbit (1962)
The 64-Square Madhouse (1962)
The Big Engine (1962)
A Bit of the Dark World (1962)
The Creature from Cleveland Depths or The Lone Wolf (1962)
The Man Who Made Friends with Electricity (1962)
Mirror (1962)
The Moriarty Gambit (1962)
The Secret Songs (1962)
The Snowbank Orbit (1962)
The Thirteenth Step (1962)
The Unholy Grail (1962)
Dr. Adams’ Garden of Evil (1963)
Bazaar of the Bizarre (1963)
A Hitch in Space (1963)
237 Talking Statues, Etc. (1963)
Bazaar of the Bizarre (1963)
The Casket-Demon (1963)
The Cloud of Hate (1963)
Crimes Against Passion (1963)
Dr. Adams’ Garden of Evil (1963)
Game for Motel Room (1963)
A Hitch in Space (1963)
Kindergarten (1963)
Myths My Great-Granddaughter Taught Me (1963)
No Great Magic (1963)
The Spider (1963)
Success (1963)
X Marks the Pedwalk (1963)
Be of Good Cheer (1964)
The Black Gondolier (1964)
Lie Still, Snow White (1964)
The Lords of Quarmall (1964) με τον with Harry O. Fischer
Midnight in the Mirror World (1964)
When the Change-Winds Blow (1964)
Cyclops (1965)
Far Reach to Cygnus (1965)
Four Ghosts in Hamlet (1965)
The Good New Days (1965)
Knight’s Move or Knight to Move (1965)
Moon Duel (1965)
Stardock (1965)
The Crystal Prison (1966)
Sunk Without Trace (1966)
To Arkham and the Stars (1966)
Answering Service (1967)
Black Corridor (1967)
Gonna Roll the Bones (1967)
The Inner Circles (1967)
Crazy Annaoj (1968)
In the Witch’s Tent (1968)
One Station of the Way (1968)
A Specter is Haunting Texas (1968)
The Square Root of Brain (1968)
Their Mistress, the Sea (1968)
The Turned-off Heads (1968)
The Two Best Thieves in Lankhmar (1968)
When Brahma Wakes (1968)
The Wrong Branch (1968)
Endfray of the Ofay (1969)
Richmond, Late September, 1849 (1969)
Ship of Shadows (1969)
When They Openly Walk (1969)
America the Beautiful (1970)
The Circle Curse (1970)
Ill Met in Lankhmar (1970)
The Price of Pain-Ease (1970)
The Snow Women (1970)
Gold, Black, and Silver (1971)
Another Cask of Wine (1972)
The Bump (1972)
Day Dark, Night Bright (1972)
The Lotus Eaters (1972)
The Bait (1973)
Cat Three (1973)
The Sadness of the Executioner (1973)
Trapped in the Shadowland (1973)
Beauty and the Beasts (1974)
Cat’s Cradle (1974)
Do You Know Dave Wenzel? (1974)
Midnight by the Morphy Watch (1974)
Mysterious Doings in the Metropolitan Museum (1974)
WaIF (1974)
Belsen Express (1975)
Catch That Zeppelin! (1975)
The Glove (1975)
Night Passage (1975)
Trapped in the Sea of Stars (1975)
Under the Thumbs of the Gods (1975)
Dark Wings (1976)
The Death of Princes (1976)
The Eeriest Ruined Dawn World (1976)
The Frost Monstreme (1976)
The Terror from the Depths (1976)
The Princess in the Tower 250,000 Miles High (1977)
Rime Isle (1977)
A Rite of Spring (1977)
Sea Magic (1977)
Black Glass (1978)
The Mer She (1978)
The Button Molder (1979)
The Man Who Was Married to Space and Time (1979)
The Repair People (1980)
The Great San Francisco Glacier (1981)
Horrible Imaginings (1982)
The Moon Porthole (1982)
The Cat Hotel (1983)
The Curse of the Smalls and the Stars (1983)
Black Has Its Charms (1984)
The Ghost Light (1984)
The Mouser Goes Below (1988)
Slack Lankhmar Afternoon Featuring Hisvet (1988)
Replacement for Wilmer: A Ghost Story (1990)
Thrice the Brinded Cat (1993)
The Enormous Bedroom (2002)
Skinny’s Wonderful (2004)
The Circle Curse (2006)
In the Witch’s Tent (2007)
The Cloud of Hate (2007)
The Sadness of the Executioner (2008)
Sea Magic (2008)
Boom, Boom, Boom! (2010)
Concerning Tribalism and Loving the World (2010)
Final Commentary (2010)
Insanity 1 (2010)
Insanity 2 (2010)
Let’s Pursue Happiness (2010)
Night Ramble (2010)
Notes for Study of Mac (2010)
Opaque Corridor (2010)
Practice Writing (2010)
Predator Universe (2010)
Privacy (2010)
Semicentennial (2010)
Social Inventor (2010)
The Adventurer (2010)
The Feeler (2010)
The Lust of the Alien (2010)
The Red-Headed Nightmare (2010)
The Unhuman (2010)
The Wrong Track (2010)
To Jonquil (2010)
Trap (2010)
You’re All Alone (2016)
The Pale Brown Thing (2016)

Ποίηση
The Recognition of Death (1945)
Challenge (1945)
Ghosts (1945)
In Recognition of Death (1945)
Night of Death (1949)
Hornbook for the Atomic Age (1951) με τον Robert Bloch
The Demons of the Upper Air (1969)
Secretest (1969)
Night of Death: an Introduction (1975)
1959: the Beach at Santa Monica (1978)
5447 Ridgewood Court (1978)
Past Druid Guards (1978)
Poor Little Ape (1978)
Santa Monica Beach at Sunset (1978)
The Midnight Wall (1978)
The Other Side (1978)
The Voice of Man (1978)
For Bob Heinlein (2011)

Δοκίμια – Μελέτες
King Lear (1934)
The Works of H. P. Lovecraft: Suggestions for a Critical Appraisal (1944)
Leiber on Onderdonk (1945)
Some Random Thoughts About Lovecraft’s Writings (1945)
Fantasy on the March (1948)
A Contrasting Duo (1949)
A Literary Copernicus (1949)
Debunking the I Machine (1949)
From the Fan Presses (1949)
Should Population Be Controlled? Yes (1951)
Hottest and Coldest Molecules (1952)
Who’s Who in Science Fiction: Fritz Leiber (1953)
Icon of the Imagination (1954)
Snaring the Human Mind (1954)
My Correspondence with Lovecraft (1958)
John Carter: Sword of Theosophy (1959)
Weird World of the Knight (1960)
The Mouser on Games (1960)
Howard’s Style (1961)
The Mighty Tides (1961)
An Extended Swackle (1961)
Lovecraft: A Symposium (1963) με Leland Sapiro και Arthur Jean Cox
Clark Ashton Smith: An Appreciation (1963)
Through Hyperspace with Brown Jenkin (1963)
Fafhrd and Me (1963) also appeared as:
Translation: Fafhrd y yo [Spanish] (1998)
“The Whisperer” Re-examined (1964) also appeared as:
Translation: Lovecraft: nuove considerazioni [Italian] (1987)
The Whisperer Re-Examined (1964)
Guest Editorial: Monsters & Monster-Lovers (1965)
Monsters and Monster Lovers (1965) also appeared as:
Translation: I mostri e i loro amici [Italian] (1987)
Variant: Monsters & Monster-Lovers (2011)
Brave, Baleful Horvendile (1965)
Scroll² (Amra V2n35, July 1965) (1965)
Scroll¹ (1965)
Sardonic Scrollery (1965)
Letter (Zenith Speculation, October 1965) (1965)
Letter (Riverside Quarterly, January 1966) (1966)
Letter: On Criticism (1966)
Titivated Romance (1966)
Controlled Anachronism (1966)
Frank Braun (1966)
All About the Change War (1967)
Letter (Trumpet #5) (1967)
The Anima Archetype in Science Fiction (1967)
Comment on Myths My Great-Granddaughter Taught Me (1968)
Marbles and Cadavers (1968)
Awareness of Mortality (1969)
Utopia for Poets and Witches (1970)
Fantasy: Many Mansions and Hovels (1971)
A Few Short Comments on the Writings of HPL (1972)
Lankhmar and Lands Around (1972)
Fish Stew in Its Infinite Varieties (1973)
J. R. R. Tolkien (1973)
About Gather, Darkness and Conjure Wife (1973)
Those Wild Alien Words: I (1974)
After Such Knowledge (1974)
Masters of Mace and Magic (1974)
Fantasy and SF Films (1974)
Ingmar Bergman: Fantasy Novelist (1974)
The Sails of Fancy (1974)
The Haunting of Providence (1975)
The Literature of Cosmic Dread (1975)
The Sky Is Round! (1975)
The Cthulhu Mythos: Wondrous and Terrible (1975)
Fafhrd & Me (1975)
Those Wild Alien Words: II (1975)
Lovecraft in My Life (1976)
The Stage in My Stories (1976)
Fafhrd & The Mouser Say Their Say (1976)
Lankhmar & Lands Around (1976)
Wonder and Terror (1976)
A More Northern Derleth (1977)
Weird Tales: Love at a Distance (1977)
“When Screwballs Meet…” (1979)
About “The Automatic Pistol” (1979)
Travails of the Fantasy Novels: A Project Unborn (1979)
Enzenbacher’s Eight Norse Gods (1979)
The Change War Series (1980)
Not Quite Fantasy Books (Locus #238) (1980)
The Orycon 80 Convention Four-Way Telephone Conversation (1981) με τον Arthur C. Clarke, Harlan Ellison και Mark Wells
Rooftop Astronomy or A Writer’s Dark Side (1981)
Horror Hits a High (1982)
The Mystery of the Japanese Clock (1982)
Why is the Horror Genre Frowned Upon by the Literary Establishment? (1982)
The Glory of Tros (1983)
Howard’s Fantasy (1984)
Not Much Disorder and Not So Early Sex: An Autobiographic Essay (1984)
I Remember Hank (1984)
Five Cheers for Jeffrey Jones! (1984)
My Life and Writings (1990)
H. P. Lovecraft Meets Fafhrd and The Gray Mouser (1992)
The Grail Legend: An Introduction (1992)
H. P. Lovecraft: A Symposium (1997)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Λυχνάρι, Μέδουσα, Αρχέτυπο, Terra Nova