Φρόσω Χατζηαγγελάκη

Φρόσω Χατζηαγγελάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φρόσω Χατζηαγγελάκη-Λαγούδη ζωγράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα του Πειραιά.
Η γνωριμία της με τον χρωστήρα,ξεκίνησε πολύ νωρίς, κοντα στον ζωγράφο Πατέρα της Μιχάλη Χατζηαγγελάκη και στην συνέχεια δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Είναι μέλος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και για τέσσερα χρόνια από 1993 εως 1997 ήταν μελος του συμβουλίου και υπέυθυνη Δημοσίων σχέσεων. Όπως επίσης και Δημοτική Σύμβουλος Δ.Η.Π.Ο.Π. Περάματος μέχρι το 2005. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ η δουλειά της έχει προβληθεί αρκετές φορές από την ιδιωτική τηλεόραση. Το 1994 πραγματοποίησε την δεύτερη ατομική της έκθεση,με τίτλο ΜΝΗΜΕΣ, όπου και βραβέυθηκε από την LAIONS CENTER και την εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, σαν εξαιρετικό ταλέντο. Έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις στον Δήμο Περάματος, Δημοτικό θέατρο Πειραιά, στην γκαλερί Φλωράκη, στην Ύδρα (Λαγουδέρα), κ.α. Το 2004 βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Πόλης του Περάματος για την προσφορά της στην Τέχνη, ενώ το 2008 από την Ε.Γ.Ε. (ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ) Περάματος. Από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, έλαβε Έπαινο για το έργο της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ όπου κοσμεί τον χώρο της Βιβλιοθήκης στον 5ο όροφο. Ακόμα έργα της κοσμούν πολλές Δημόσιες και Ιδιωτικές Συλλογές, όπως, Δημαρχείο Περάματος, Πνευματικό Κέντρο Περάματος, Μουσείο Αλιείας, Βιβλιοθήκη Πειραιά κ.α. Παράλληλα δημιουργεί και έργα μεγάλων διαστάσεων (σκηνικά, παιδικά δωμάτια). Έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή με τίτλο “Δυτικά της ελπίδας”. Από το 2005 έχει τον δικό της πλέον χώρο Εργαστήρι Τέχνης, όπου δημιουργεί και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Έχει καταχωρηθεί, στο Who is who, Εγκυκλοπαίδεια Βιογραφιών Προσωπικοτήτων της Ελλάδος.
Μυθιστορήματα
Οι Ερωτες Μυρίζουν Γιασεμί (2013), Δυάς Εκδοτική

Ποίηση
Δυτικά της ελπίδας (2009)

Οι Έρωτες Μυρίζουν Γιασεμί – Φρόσω Χατζηαγγελάκη

Οι έρωτες μυρίζουν


Εκείνο το συννεφιασμένο απόγευμα στη μάντρα με τα γιασεμιά, η Φανή έκοψε τη καρδιά της σε κομματάκια και την σκόρπισε, όταν έμαθε πως ο Βαγγέλης παντρεύεται.
Τον αγαπούσε πάρα πολύ,τον αγαπούσε κρυφά με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Μα τώρα έπρεπε να πάρει μια απόφαση, γιατί η Άννα εκτός από πολύ όμορφη, είχε και αρκετές λίρες για να την κάνουν ακαταμάχητη αλλά έκρυβε κι ένα μεγάλο μυστικό που κανείς δεν γνώριζε πως η αποκάλυψή του θα προκαλούσε σεισμό!
Όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια για τον Βαγγέλη και την Φανή.

Το γραφικό Πέραμα με την πρωτόγνωρη ομορφιά του έγινε γι αυτούς ο τόπος που λάτρεψαν και σε μια διαρκή μάχη για την επιβίωσή τους κατάφεραν ν’ αφήσουν το στίγμα τους.
Ας μεταφερθούμε λοιπόν στην εποχή με τις ασπρισμένες αυλές, τα λαϊκά ταβερνάκια, τις ανθισμένες γειτονιές και του γραφικούς τύπους της εποχής.
Εδώ που ο Ελληνικός Κινηματογράφος θα βρει τα πιο ειδυλλιακά σκηνικά και οι μεγάλοι μας ερμηνευτές θα γράψουν την ένδοξη ιστορία τους με τα αθάνατα τραγούδια τους.
Οι μεγάλοι θα θυμηθούν τα παλιά και οι νέοι θα μάθουν πως ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια όσων επιμένουν να ονειρεύονται και τολμούν να κυνηγήσουν το όνειρό τους.
Ας αφεθούμε λοιπόν στο μεθυστικό άρωμα των Γιασεμιών που ζωντανεύουν τους Έρωτες!
Καλό σας ταξίδι!!!

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2013, 505 σελ.

Δυτικά της Ελπίδας – Φρόσω Χατζηαγγελάκη

Δυτικά της ελπίδας


Από χθές το βράδυ
η ψυχή μου έβγαλε
φτερά αγγέλου
σε μια δίνη του χρόνου.

Μας ταξιδεύει στο πέραμα
εκεί στο μάτι του θεού
μαζί με την γιαγιά Φανίτσα
κάτω από την σκιά ενός νάρκισσου.

Φορώντας ένα διάφανο δάκρυ
κι έχοντας
την προσμονή του Οδυσσέα.

Όλα αυτά κι άλλα
Δυτικά της ελπίδας
στο βιβλίο ποίησης
μιας ευαίσθητης
με παραμυθένια ματιά
διαλογίστριας.

Που οι εύθραυστοι πόθοι της
σε μια δίνη του χρόνου
με ανίερα πάθη
μέσα από μια μπαλάντα ενός τρελού
σαν παραμύθι
μας γέμισε νοσταλγία.

Στους δρόμους του νου
για πάντα.
Σαν τότε,
Φρόσω Χατζηαγγελάκη.
Σαν τότε,
Δυτικά της Ελπίδας.

Ποίηση, Σπηλιώτης Σωτήρης & Φρόσω Χατζηαγγελάκη, 2009

Πηγές: Biblionet, Δυάς Εκδοτική