Φυτούλα Βακανά

Φυτούλα Βακανά

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Φυτούλα Βακανά ζει μια διπλή ζωή. Το πρωί είναι δασκάλα στο σχολείο: διορθώνει, αγκαλιάζει, αφηγείται παραμύθια… Αλλά το βράδυ φοράει την κάπα της, με τα κεντημένα γράμματα, τις τελείες και τα ερωτηματικά και στήνει χάρτινους κόσμους. Κάποιοι από τους κόσμους της, άρεσαν τόσο που έχουν βραβευτεί. Μπορείτε να τη βρείτε και στο βιβλιοφιλικό της μπλογκ: Πουά Blogάκι, όπου παρουσιάζει τα αγαπημένα της βιβλία για μεγάλους και παιδιά.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α.: Το μυστήριο της παράξενης βροχής (2014), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ. (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα (2023), Εκδόσεις Πατάκη

Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα – Φυτούλα Βακανά

Στα ίχνη


Η αποστολή έμοιαζε απλή: Η Ρεγγίνα Πρετιόζα θα επέστρεφε στο «βασίλειό» της και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μόνο που… «Δε βρίσκεται στο λεωφορείο. Την έχασα πριν ανέβω».
Τρία παιδιά βρίσκονται μπλεγμένα σε μια τρελή περιπέτεια: ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα, δραπετεύουν από ένα μουσείο, απαντούν σε μια αγγελία, κυνηγούν και κυνηγιούνται… Και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα κάποιου που θέλει να κρατήσει τη Ρεγγίνα Πρετιόζα για τον εαυτό του.

Εικονογράφηση: Λίλια Γκούνη-Σοφικίτη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2023, 120 σελ.

Ο Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ. – Φυτούλα Βακανά

Ο Στέφανος


Μα πόσο χάλια μπορούν να είναι όλα! Ο Στέφανος μάλλον δεν έχει ιδέα ποια είμαι, η μαμά γράφει για τα δικά μου προβλήματα στο Mamoblog της… και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τριήμερη εκδρομή που τόσο περίμενα αναβάλλεται, χωρίς να ανακοινωθεί καινούρια ημερομηνία! Ευτυχώς έχω τη Μαρίζα και τον Γιάννη, που αναλαμβάνουν δράση για να μη βλέπουν την κολλητή τους να βράζει στο ζουμί της.

Καθόλου εύκολο να είσαι στην εφηβεία και να νιώθεις ότι όλα πάνε τόσο μα τόσο στραβά! Μέσα όμως από το γέλιο, που πάει χέρι χέρι με το κλάμα, η Άννα Χ. μαθαίνει λίγο καλύτερα τον εαυτό της και τους γύρω της και συνειδητοποιεί ότι με την κατάλληλη παρέα όλα, ακόμα και τα αδύνατα, μπορούν να συμβούν.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 104 σελ.

Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α. – Φυτούλα Βακανά, Ανθή Πειραία

ΚωδικόςΤο μυστήριο της παράξενης βροχής


Περιπέτεια μυστηρίου με ήρωες μια παρέα παιδιών που, σ’ ένα ταξίδι τους σε μια έρημο, διαπιστώνουν ότι ένας αρχικακός έχει κλέψει την εφεύρεση του εφευρέτη της παρέας, με σκοπό να βγάλει πολλά λεφτά δημιουργώντας μια όαση μέσα στην έρημο όπου θα βρέχει διαρκώς κι έτσι θα μπορεί να πουλάει ομπρέλες… Χαρακτηριστικό είναι το έντονο χιούμορ και οι υπερβατικές καταστάσεις που διατρέχουν όλο το βιβλίο και αναγκάζουν τους νεαρούς αναγνώστες να μην το αφήσουν στιγμή από τα χέρια τους.

Είναι η συνέχεια του βιβλίου “Κωδικός: Π.Α.Ρ.Ε.Α. – Μυστήριο στο σχολείο”, Εκδόσεις Επιφανίου, που βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας Κύπρου για το 2008. Παρόλο που οι ιστορίες των δύο βιβλίων είναι αυτοτελείς, οι ήρωες είναι γνώριμοι και αγαπημένοι.

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 128 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη