Γεωργία Γαλανοπούλου

Γεωργία Γαλανοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γεωργία Γαλανοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα.
Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Scripps College των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικεύτηκε στη λογοτεχνία του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Columbia University, στο UCLA και στο University of Southern California, όπου και δίδαξε λογοτεχνία. Εργάστηκε πάνω από είκοσι χρόνια στο Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας με αντικείμενο την πολιτιστική διπλωματία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μετάφραση, τη βιβλιοκριτική και τη συγγραφή.Το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο “Πηνελόπης Δέλτα” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου που απονέμεται σε συγγραφέα παιδικού βιβλίου για το σύνολο του έργου του.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η μαγική κάπα του Άλμπεριχ (1998), Εκδόσεις Πατάκη
Το γράμμα του Ιάσονα (2001), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Η πριγκίπισσα Μπέρτα (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Μπέογουλφ (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Το αγόρι που ζωγράφιζε πουλιά (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής (2015), Εκδόσεις Πατάκη
Οι ψηλοκάραβοι (2018), Εκδόσεις Πατάκη
Όταν οι γάτες ακούν τη βροχή (2021), Εκδόσεις Πατάκη

Βραβεία-Διακρίσεις
Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής – Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2016)
Βραβείο “Πηνελόπης Δέλτα” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2017)
Οι ψηλοκάραβοι – Βραβείο “Φανής Αποστολίδου” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2018)

Όταν οι γάτες ακούν τη βροχή – Γεωργία Γαλανοπούλου

Όταν οι γάτες


Κάποτε ένας παντοδύναμος άρχοντας που μισούσε τις γάτες κατέστρωσε ένα σχέδιο εξαφάνισής τους. Έπειτα τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Μεγάλο κακό ξέσπασε στον τόπο. Γιατί δεν πίστευε κανείς τότε ότι όλα τα πλάσματα της γης αλληλεξαρτώνται. Μήτε φανταζόταν ότι, αν λείψει το ένα, κάποιο άλλο θα θεριέψει και θα σκορπίσει καταστροφή.
Την ιστορία αφηγείται ένας γάτος μια μέρα κρύα και βροχερή. Και παρότι είναι γέννημα φαντασίας, ξεσκεπάζει ένα πραγματικό γεγονός από την εποχή του Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Διότι τα παραμύθια μπορεί να μη λένε την αλήθεια, αλλά πάντα από αυτήν εμπνέονται.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 52 σελ.

Οι ψηλοκάραβοι – Γεωργία Γαλανοπούλου

Οι ψηλοκάραβοι


Τι να ‘ταν οι Ψηλοκάραβοι; Να ‘ταν κακούργοι; Να ‘ταν ληστές; Ή αιμοβόροι πειρατές; Και γιατί ήταν καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι; Τα παιδιά της ιστορίας ήθελαν να μάθουν, μα κάθε φορά που ρωτούσαν τους μεγαλύτερους έπαιρναν για απάντηση τη σιωπή τους. Και σαν με το σούρουπο ένα παράξενο τραγούδι αντιλαλούσε στο λιμάνι και στις πλατείες της μικρής τους χώρας, έτρεχαν φοβισμένα στα σπίτια τους να κρυφτούν.

Βραβείο “Φανής Αποστολίδου” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2018
Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2018, 64 σελ.

Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής – Γεωργία Γαλανοπούλου

Ο Βόρακας


Να ξέρει άραγε να πει κανείς την ιστορία της Φανής; Πώς χάθηκε απ’ τη φύση κι αν πάλι θα γυρίσει; Ο Βόρακας ξέρει! Ίσως µιλήσει…
Ένας θρύλος για τη χαµένη Φανή, ένα στοιχειωµένο καράβι, µια στερεµένη θάλασσα, ο άπληστος µέχρι τέλους Βόρακας και ο βοηθός του ο Κόρακας, ένα παιδί που αναζητά την αλήθεια, η φωνή του δίκιου που επαναστατεί, µια µαγική λέξη που πασχίζει ν’ αποκρυπτογραφηθεί και µια ορχήστρα αηδονιών που µαγεύει µε τη µουσική της συνθέτουν το σκηνικό αυτής της συναρπαστικής αλληγορικής ιστορίας που στηλιτεύει την απληστία και την αλόγιστη εκµετάλλευση των αγαθών της φύσης.

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” 2016
Εικονογράφος: Βαγγέλης Παυλίδης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2015, 40 σελ.

Το αγόρι που ζωγράφιζε πουλιά – Γεωργία Γαλανοπούλου

Το αγόρι που


Όλα ξεκίνησαν και τελείωσαν στη μεγάλη και όμορφη χώρα που την κυβερνούσε εκείνος ο πανίσχυρος και πάνσοφος αυτοκράτορας. Κι ήτανε, λέει, η ψυχή του αυτοκράτορα μοιρασμένη σε δυο αϊτούς. Ο ένας, παντοδύναμος, κρατούσε τη δύναμή του. Ο άλλος, πάνσοφος, κρατούσε τη σοφία του. Κάποτε, το αγόρι, που γύρευε την αλήθεια στα μάτια των πουλιών και τη ζωντάνευε στις ζωγραφιές του, πήρε εντολή από τον αυτοκράτορα να του κάνει το πορτρέτο. Και τότε… η περιπέτεια ξεκινά.

Εικονογράφος: Έκτορας Αποστολόπουλος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2007, 56 σελ.

Μπέογουλφ – Γεωργία Γαλανοπούλου

Μπέογουλφ


Για τους αγγλόφωνους λαούς, το αγγλοσαξονικό έπος «Μπέογουλφ»
είναι ό,τι για τους Έλληνες η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, η Γεωργία Γαλανοπούλου μάς μεταφέρει σε διασκευή το πρώτο και πιο σημαντικό μέρος του αξιόλογου αυτού έπους, που αναβιώνει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της μεσαιωνικής Δανίας, της παλιάς πατρίδας των Άγγλων. Ο Μπέογουλφ, κεντρικός ήρωας της ιστορίας, είναι ο θρυλικός απελευθερωτής των σκανδιναβικών χωρών από τα μυθικά τέρατα του κακού, που κατέστρεφαν τη ζωή και τα έργα των λαών του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα.

Εικονογράφος: Μάρκος Καρπούζας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2003, 60 σελ.

Η πριγκίπισσα Μπέρτα – Γεωργία Γαλανοπούλου

Η πριγκίπισσα Μπέρτα


Η πεντάμορφη Μπέρτα, μονάκριβη κόρη του ηγεμόνα της Ουγγαρίας, παντρεύεται στα δεκάξι της το βασιλιά της Γαλλίας Πεπίνο με δόξα και τιμές. Την ημέρα του βασιλικού γάμου, ωστόσο, κάποιοι κακοί και αδίστακτοι άλλα προστάζουν για το νιόπαντρο ζευγάρι. Ο Πεπίνος θα εξαπατηθεί και η ανυποψίαστη Μπέρτα θα αντικατασταθεί στο νυφικό κρεβάτι από τη φιλόδοξη Αλίς, που της μοιάζει απαράλλακτα. Μια ψεύτικη Μπέρτα, άκαρδη και αδίστακτη, θα σταθεί στη θέση της βασίλισσας, δίπλα στο βασιλιά Πεπίνο. Η αληθινή Μπέρτα θα περιπλανηθεί μέσα στα κρύα δάση. Θα πεινάσει και θα κινδυνεύσει. Θα δώσει όρκους και θα τους κρατήσει. Όμως θα επιβιώσει και θα δικαιωθεί.
Διασκευάζοντας ένα μεσαιωνικό ποίημα, γραμμένο εδώ και οχτώ αιώνες
από το Βέλγο βάρδο Αντέν λι Ρουά, η συγγραφέας πετυχαίνει μια παραστατική ανάπλαση του μύθου της Μπέρτας και του Πεπίνου της Γαλλίας μέσα σε ένα συναρπαστικό παραμύθι-μυθιστόρημα.

Εικονογράφος: Μάρκος Καρπούζας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2003, 58 σελ.

Το γράμμα του Ιάσονα – Γεωργία Γαλανοπούλου

Το γράμμα του Ιάσονα

Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2001, 58 σελ.

Η μαγική κάπα του Άλμπεριχ – Γεωργία Γαλανοπούλου

Η μαγική κάπα

Εικονογράφος: Στάθης Φλώρος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 1998, 119 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος