Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη

Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε δύο συλλογικές εκδόσεις και η πρώτη της ατομική έκδοση διηγημάτων (Τα φτερά του κόκκορα) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το 2018.
Διηγήματα
Τα φτερά του κόκκορα (2018), Αλεξάνδρεια
Το κενό (2022), Αλεξάνδρεια

Συλλογικά έργα
Με κομμένη την ανάσα, 120 λέξεις

Το κενό – Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη

Το κενό


Το κενό βιώνεται πότε ως έλλειψη και πότε ως κάθαρση. Οι χαρακτήρες της συλλογής κινούνται ανάμεσα σ’ αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους άξονες, μέσα από σκηνές της καθημερινότητας. Κοινωνικές ανισότητες και βία από τη μία, φιλία και έρωτας από την άλλη.

Κοίταξα κάτω και δεν υπήρχε τίποτα. Δεν μπορούσα να δω τίποτα. Έβλεπα μόνο ένα τεράστιο κενό. Μετά, η Νεφέλη με αγκάλιασε και με φίλησε στα μαλλιά. Κάπως έτσι, σιγά σιγά, ένιωσα και πάλι μια κάποια ασφάλεια. Ένιωσα να μικραίνει λίγο αυτό το κενό.

Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία

Διηγήματα, Αλεξάνδρεια, 2022, 120 σελ.

Τα φτερά του κόκκορα – Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη
Δώδεκα διηγήματα για τη θέση της γυναίκας και τους διάφορους ρόλους της, την έννοια της ταυτότητας, το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία, τον φυλετικό ρατσισμό, τη σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν. Όλα τα παραπάνω είναι τοποθετημένα σ’ έναν κοινό άξονα, αυτόν της ελληνικής επαρχίας του σήμερα και του χθες. Μιας επαρχίας που αλλάζει μέσα στα χρόνια, αφομοιώνει αστικά στοιχεία, όμως πάντα διατηρεί τις παραδόσεις, τις δοξασίες και την ταυτότητά της ζωντανή. Η γλώσσα είναι άμεση και απλή, με έντονα στοιχεία προφορικότητας, και ενίοτε εμπλουτίζεται με το μυτιληνιό ιδίωμα.

Διηγήματα, Αλεξάνδρεια, 2018, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αλεξάνδρεια

Please wait...