Γεωργία Βεληβασάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γεωργία Βεληβασάκη γράφει ποίηση, έμμετρα παραμύθια και διηγήματα.
Ασχολείται με το τραγούδι και τη στιχουργική. Στο εργοβιογραφικό της περιλαμβάνεται εκτενής προσωπική δισκογραφία, καθώς και πλήθος συμμετοχών σε έργα άλλων καλλιτεχνών. Σπούδασε μουσική, θέατρο, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Έχει εκδώσει “Το Μικρό Μυστικό της Ζωής” (έμμετρο παιδικό μουσικό παραμύθι, Πολύτροπον, 2011 & επανέκδοση Εκδόσεις Μετρονόμος 2018), “Κοντσέρτο για μία ημέρα που πέρασε” (εκδ. Γραφομηχανή 2018). Ελεύθερη απόδοση/μετάφραση α΄εκδοχής Alexander Rock Opera (2012), μετάφραση/υπέρτιτλοι του Alexander the Great. Rock Opera (2014).
Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί στον τόμο “Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες” (2008), στο ποιητικό ανθολόγιο “Το Ολοκαύτωμα” (2016), στο συλλογικό έργο “2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Μίμης Σουλιώτης” (2016), στην ποιητική συλλογή “Οδός Δημιουργικής Γραφής 2 – Ποίηση” (εκδ. Γραφομηχανή, 2017) και στα λογοτεχνικά περιοδικά Πνευματική Ζωή (2009-2011), Φρέαρ (2014, 2016, 2017) και Λεξητανίλ (2017). Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί στο ανθολόγιο Οδός Δημιουργικής Γραφής–Διαδρομή 2 (εκδ. Γραφομηχανή, 2017). Τον Δεκέμβριο 2017 το μονόπρακτο θεατρικό της έργο “Τελευταία φορά” βραβεύτηκε από τους Σεναριογράφους Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Georgia Velivasaki

Το μικρό μυστικό της ζωής… – Γεωργία Βεληβασάκη
Μια ιστορία για τον άνθρωπο και τη φύση
Σε μία περίοδο που η παιδική ψυχαγωγία δέχεται απανωτά πλήγματα αμφιβόλου ποιότητας και αισθητικής, “Το μικρό μυστικό της ζωής” της στιχουργού – ερμηνεύτριας Γεωργίας Βεληβασάκη και του συνθέτη Κώστα Αθυρίδη είναι αν μη τι άλλο μία έντιμη καλόγουστη πρόταση στους κόλπους της λεγόμενης παιδικής δισκογραφίας.
Το “Μικρό μυστικό της ζωής” είναι μια μουσική ιστορία που αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μια ιστορία ειπωμένη με στοχαστική διάθεση και έντονο οικολογικό προβληματισμό. Ο παραμυθένιος λόγος της Γεωργίας Βεληβασάκη, πλάθοντας με ευαισθησία και χιούμορ λέξεις και εικόνες άλλοτε φανταστικές και άλλοτε ρεαλιστικές, περιγράφει την ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου να εκμεταλλευτεί και να υποτάξει τη φύση, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι έτσι οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Το μόνο που ίσως μπορέσει να τον σώσει είναι να βρει το “Μικρό Μυστικό της Ζωής”.
Το παραμύθι απευθύνεται στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που έχουν την ανάγκη να ρωτούν και σε γονείς που ίσως βρουν εδώ ένα μονοπάτι για να απαντήσουν. Ποιο να ΄ναι άραγε το μυστικό; Πού να είναι κρυμμένο;
Η συμμετοχή των τραγουδιστών, των μουσικών και των ηθοποιών υπογραμμίζει την αναμφισβήτητα ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή. Η εικονογράφηση της Μαρίας Κοντογιώργου, ευρηματική, μυστηριώδης, ενίοτε σουρεαλιστική, δεν παύει να κρατά γερά μέσα της τα ζωντανά χρώματα του παιδικού καβαλέτου. Συνδιαλέγεται ουσιαστικά με το κείμενο και αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές του.
Το “Μικρό μυστικό της ζωής” είναι ένα παιδικό παραμύθι, ή μήπως μια πέρα ως πέρα πραγματική ιστορία που αφορά και τους μεγάλους;
Εικονογράφηση: Μαρία Κοντογιώργου
Μουσική σύνθεση: Κώστας Αθυρίδης

Παιδική λογοτεχνία, Τραγούδια, Polytropon, 2010, 60 σελ.

Κοντσέρτο για μία ημέρα που πέρασε – Γεωργία Βεληβασάκη
Μία γυναίκα σ’ ένα δωμάτιο. Μία γυναίκα χτίζει ένα δωμάτιο. Το δωμάτιο είναι η γυναίκα. Αρχή της έμπνευσής μου ήταν η ιδέα του ονείρου που εμμένει, η ματαίωση. Η ηρωίδα γίνεται όχημα των προσδοκιών της, σωρεύει πέτρες-επιθυμίες και χτίζεται από αυτές. Όλα συμβαίνουν σε μία ημέρα ή σε μία ζωή. Ο χρόνος την εμπαίζει. Η ηρωίδα συνδέεται με τη μουσική. Η κιθάρα της γίνεται ένα “άλλο εγώ” στο οποίο απευθύνεται. Δεν είναι τυχαίο που χάνεται μία νότα. Η ίδια στέκεται απέναντι σ’ ένα όλον, όπως μέσα σ’ ένα “κοντσέρτο” ένα σόλο όργανο απέναντι σε μία ορχήστρα· ο κόσμος μέσα της κι έξω ο κόσμος ως ένα αντικαθρέφτισμα της αλήθειας της.

Ποίηση, Γραφομηχανή, 2018, 60 σελ.

Ποίηση
Κοντσέρτο για μία ημέρα που πέρασε (2018), Γραφομηχανή

Παιδική λογοτεχνία-τραγούδια
Το μικρό μυστικό της ζωής… (2010), Polytropon
Το μικρό μυστικό της ζωής… (2018), Μετρονόμος (Ε)

Συλλογικά έργα
Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες (2008)
Το Ολοκαύτωμα (2016)
2ος λογοτεχνικός διαγωνισμός “Μίμης Σουλιώτης” (2016), LIBRON Εκδοτική
Οδός Δημιουργικής Γραφής 2 – Ποίηση (2017), Γραφομηχανή

Πηγές: Biblionet, Polytropon, Γραφομηχανή, velivasaki.gr