Γεώργιος Α. Μεϊντάνης

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννήθηκα από ένα ένστικτο και είμαι υποχρεωμένος από τη φυσική τάξη των πραγμάτων να ολοκληρώσω τον κύκλο μου. Τελικά από το σκαλοπάτι που αγναντεύω τώρα τη ζωή, ενήλικας πλέον, απέκτησα τη βεβαιότητα ότι αυτός ο κύκλος και αμέτρητοι άλλοι, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν χρωματίζονται από τα χρώματα του ουράνιου τόξου που προκαλούν την ομορφιά και το δέος και αυτό είναι δηλωτικό της ανθρώπινης πορείας και ζωής. Οπότε ελάχιστους ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες της ζωής μου, πέρα από τη στιγμιαία πνευματική έκπληξη και αισθητική που μπορεί ή όχι να προκαλέσουν τα κείμενά μου. Γι’ αυτό μένω μέχρι εδώ.»
Μυθιστορήματα
Συνάντηση με την αιωνιότητα (2020), Όστρια Βιβλίο

Συλλογή κειμένων
Ο στοχασμός (2020), Όστρια Βιβλίο

Συνάντηση με την αιωνιότητα – Γεώργιος Α. Μεϊντάνης
Από το νέφος των ψυχών που κατέρχονται για να ενσαρκωθούν σε έναν νέο κύκλο ζωής, μια ψυχή αρνείται πεισματικά τη δίοδό της από την καθαρτήριο πορφυρή λίμνη, ώστε να επαναπατριστεί και ολοκληρώσει τη γήινη αποστολή της. Ο λόγος είναι μια οδυνηρή εμπειρία που βίωσε στην προηγούμενη ζωή και η ανάμνησή της αυτή εκδηλώνεται με μία ισχυρή άρνηση. Αυτό το γεγονός από μόνο του συνιστά ένα νομοτελειακό παράδοξο για την αιωνιότητα, που όμοιο του δεν της είχε ξανασυμβεί, καθώς είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζει. Αποτέλεσμα του παράδοξου αυτού είναι η αιωνιότητα να οδηγηθεί σε έναν υπαρξιακό διάλογο με την αντάρτισσα ψυχή, από τον οποίον διάλογο η ψυχή διεκδικεί σθεναρά τη γνώση τμήματος της επόμενής της ζωής, ώστε να λάβει την οριστική απόφαση, ή να αρνηθεί την επιστροφή της στη γη, ή να ακολουθήσει την επί αιώνες εκδηλωμένη νομοτέλεια. Το τίμημα της άρνησης ορίζεται από την αιωνιότητα ως η αιώνια ανυπαρξία. Τι συνιστά όμως αιώνια ανυπαρξία; Ποιος θα την επιβάλλει; Με ποια διαδικασία; Είναι μερικά από τα δραματικά ερωτήματα που εξουθενώνουν την ηρωική της απόφαση. Καθώς το μοναδικό γεγονός τής μη μετάβασης συνιστά πρωτοφανές λάθος της δημιουργίας, η αιωνιότητα επιτρέπει στην ψυχή να βιώσει τμήματα της μελλοντικής της ζωής και να αποφασίσει για την τύχη της.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2020, 380 σελ.

Ο στοχασμός – Γεώργιος Α. Μεϊντάνης

Η έκτη αίσθηση
Ταξίδι στοχασμού μέσα από επιγράμματα, κείμενα, ποιήματα, μυθοπλασίες


Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει την Α΄ & Β΄ ανθολογία με εκατοντάδες επιγράμματα, κείμενα μικρά και μεγάλα, μονόστιχα, θεατρικά έργα (4), διακόσια ποιήματα και μία μυθοπλασία-ιλαροτραγωδία που εξελίσσεται το 350 π.Χ. στα ιερά μέρη της περιοχής που μεγάλωσα, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Όλα αυτά υποκρύπτουν έναν ελλοχεύοντα συμβολισμό, άλλοτε εμφανή, καθαρά αναδυόμενο και άλλοτε καλυμμένο που απαιτεί μία δεύτερη προσεκτική ανάγνωση. Ο στοχασμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο του έργου, που θέτει τα ερωτήματα και από αυτά παίρνει τις απαντήσεις, τα συμπεράσματα λογικά και παράλογα, άλλοτε με ρομαντικό και λεπτό τρόπο και άλλοτε με σκληρό ρεαλισμό και αφόρητο κυνισμό. Δεν είναι στις προθέσεις μου ο ρόλος της αυθεντίας που περιγράφει την απανταχού αλήθεια, αλλά η επιθυμία να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις. Δεν επιδιώκω να επηρεάσω πίστεις, στάσεις ζωής και συνειδήσεις, μακριά από εμένα τέτοιες προθέσεις. Ο καθείς είναι ελεύθερος να πλανάται και να στοχάζεται, να στοχάζεται και να πλανάται όπως το ρεύμα της ζωής τον κατευθύνει και ο ίδιος επιλέγει.

Συλλογή κειμένων, Όστρια Βιβλίο, 2020, 862 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο