Γεώργιος Κ. Καραγιαννάκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γεώργιος Κ. Καραγιαννάκος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τις παραµονές του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου, το 1937.
Ο πατέρας, αξιωµατικός, έστειλε την οικογένειά του, µε τις πρώτες υποψίες του πολέµου, στους γονείς του, στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας, που βρίσκεται στις παρυφές του ανατολικού Ταϋγέτου, στη διάβαση Σπάρτης – Καλαµάτας, µπροστά στην είσοδο της µεγάλης χαράδρας, που τέµνει τον Ταΰγετο κάθετα προς δυσµάς. Σ’ αυτό το χωριό πέρασε τα δύσκολα χρόνια της παιδικής του ηλικίας, από τη Γερµανική Κατοχή έως το τέλος του ντόπιου φρικτού εµφύλιου πολέµου. Το 1947, σε ηλικία δέκα ετών, και ενώ εµαίνετο ο εµφύλιος στη Βόρεια Ελλάδα, έφυγαν από το χωριό και ήρθαν στην Αθήνα. Έκτοτε, έως τα δεκαεννέα του, λόγω των µεταθέσεων του πατέρα του γύρισαν όλη την Ελλάδα, από το Διδυµότειχο, στον Βορρά, έως την Πελοπόννησο, στον Νότο, όπου φοίτησε σε πολλά γυµνάσια της χώρας. Το 1957, έφυγε στον Καναδά, µαζί µε το µεταναστευτικό ρεύµα, για σπουδές. Σπούδασε ηλεκτρονικός µηχανικός και παρέµεινε εκεί έως το 1984. Παντρεύτηκε σε µικρή ηλικία και απέκτησε δύο παιδιά. Στις ελεύθερες ώρες του ασχολούνταν µε τη ζωγραφική, όπου παρουσίαζε τα έργα του σε εκθέσεις. Στην Ελλάδα ξεκίνησε δική του επιχείρηση που διατήρησε έως τη συνταξιοδότησή του, στα εξήντα πέντε. Έκτοτε, παράλληλα µε τη ζωγραφική, σε αραιά διαστήµατα, έγραφε διηγήµατα και νουβέλες, ενασχόληση που είχε αρχίσει από τα γυµνασιακά του χρόνια. Το 2010 εξεδόθη το πρώτο του βιβλίο, µία συλλογή διηγηµάτων µε τίτλο “Διηγήµατα”.
Μυθιστορήματα
Κάποτε στην Ιουδαία… (2015), Αγγελάκη Εκδόσεις
Ο δάσκαλος (2017), Αγγελάκη Εκδόσεις

Διηγήματα
Διηγήματα (2010), Εκδόσεις Γράμμα

Ο δάσκαλος – Γεώργιος Κ. Καραγιαννάκος
Ένας νεαρός δάσκαλος, ο Δημήτρης Καρυδιώτης, διορίζεται σ’ ένα μικρό χωριό κοντά στον Πηνειό.

Εκεί θα γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα μιας γυναίκας, αδίστακτης μπροστά στην ανάγκη να νιώσει το χάδι κάποιου αληθινού άνδρα· εκεί θα αγαπήσει και θα αισθανθεί την ανιδιοτελή, αληθινή αγάπη μιας άλλης γυναίκας, αλλά και εκεί θα κληθεί να βοηθήσει τους χωρικούς ώστε να λύσουν τα προβλήματά τους από τα πιο ασήμαντα που μπορεί να υπάρχουν σε μια μικρή κοινωνία έως τα πιο μεγάλα, όπως η καταδυνάστευση από κάποιον μεγαλέμπορο.

Ένα βιβλίο με φόντο το ελληνικό χρώμα της υπαίθρου όπου ο συγγραφέας ξετυλίγει μια ιστορία ανθρωπίνων σχέσεων με πρωταγωνιστές τον έρωτα, τα πάθη, το μίσος αλλά και την αγάπη για τον άνθρωπο.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2017, 224 σελ.

Κάποτε στην Ιουδαία… – Γεώργιος Κ. Καραγιαννάκος

Η θυσία της αγάπης


… Σε κάποια στιγµή, µια φρικιαστική στιγµή, µια στιγµή που έκανε την καρδιά του Δαβίδ να σταµατήσει, τα µάτια του να πεταχτούν από τις κόγχες τους και το κορµί του να µουδιάσει, είδε τον Εχούντ διαπερασµένο από δυο λόγχες και το κεφάλι του να πέφτει από τη σπάθα ενός Άραβα! Μια στιγµή! Μια στιγµή αιώνια και ο κόσµος έγινε κόκκινος. Αιµάτινα κόκκινος. Ένα φρικτό ουρλιαχτό βγήκε από τα στήθια του, σαν του πληγωµένου πάνθηρα και όρµησε µε τυφλή µανία, µε υψωµένο το σπαθί του, πάνω στον σωρό των αντιπάλων. Χτυπούσε και ούρλιαζε σαν φοβερό θεριό! Και ξαφνικά… µια γλυκιά ζεστασιά ένιωσε στο στήθος του και σταµάτησε. Έπεσε στα γόνατα και το σπαθί έφυγε από το χέρι του. Μια λόγχη τον είχε διαπεράσει. Σήκωσε τα χέρια του ψηλά, ν’ αρπάξει τον ουρανό, να τον κατεβάσει, ν’ ακούσει ο Θεός τη φωνή του,το παράπονό του. Μια κραυγή ανάκατη µε ρόγχο βγήκε από το πληγωµένο του στήθος “Αδωναΐ, Αδωναΐ” και έπεσε άψυχος…
… Δίχως αγάπη δεν υπάρχει χαρά, ευτυχία στον κόσµο. Μόνο πόνος και δυστυχία. Φρικτές εικόνες προβλήθηκαν εκεί που χανόταν το βλέµµα του µες στο σκοτάδι.
Σταυροί και πάσσαλοι· χιλιάδες πάσσαλοι µε κρεµασµένα κορµιά. Φωνές απελπισίας, θρήνοι, ουρλιαχτά, κλαγγές όπλων, αίµα, πολύ αίµα και ολοκαυτώµατα, γέµισαν το σκοτάδι. Μια φιγούρα που δεν άγγιζε τη γη, στήθηκε µπροστά του. “Δες! Δες την ανθρωπότητα γυµνή από αγάπη” του είπε. “Μίσος είναι το ένδυµα που φορεί. Εσύ φέρνεις τον χιτώνα της αγάπης να την καλύψεις”…

Ιστορικό μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2015, 384 σελ.

Διηγήματα – Γεώργιος Κ. Καραγιαννάκος
Ένα λογοτεχνικό δημιούργημα αποτελούμενο από πέντε διηγήματα ή αλλιώς πέντε νουβέλες κατά την άποψη του λάκωνα διακεκριμένου συγγραφέα κ. Σαράντου Καργάκου, τα οποία αποτελούνται από τους εξής τίτλους: «Ο Μήτσος», «Η Μυρτώ», «Το Έθιμο», «Ο Παππούς» και «Ο Δάσκαλος». Μάλιστα, στο τέλος του βιβλίου του, ο κ. Καραγιαννάκος ενσωμάτωσε ένα πολύ χρήσιμο γλωσσάριο, όπου έχουν καταχωρηθεί οι διαλεκτικές λέξεις που σχετίζονται με το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, ενώ αρκετές από αυτές ταυτίζονται με λέξεις και άλλων ιδιωμάτων της πατρίδας μας.

Διηγήματα, Εκδόσεις Γράμμα, 2010, 318 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις, Εκδόσεις Γράμμα