Γεράσιµος Τζιβράς

Γεράσιµος Τζιβράς

Ελληνες λογοτέχνες
O Δρ Ιατρικής Γεράσιµος Τζιβράς είναι γιατρός γενικής χειρουργικής, εντεροπρωκτολογίας, φλεβολογίας, Iατρικής απεξάρτησης.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι µόνιµος κάτοικος Γερµανίας, νυµφευµένος µε την Ελληνίδα ιατρό/ αναισθησιολόγο Δρ. Ιατρικής Ιωάννα Παπαχρήστου-Τζιβρά και έχουν δυο παιδιά. Και οι δύο έχουν εκτός της Ελληνικής και την Γερµανική υπηκοότητα. Ο Γ. Τζιβράς είναι µέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ακαδηµαϊκών Βορείας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του διοικητικού συµβουλίου του Συλλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης / Περιφερειακής Επιτροπής Χέρνε Γερµανίας, καθώς και επίτιµο µέλος της Επιστηµονικής κοινότητας της Γερµανίας, που τίµησε µε την επιστηµοσύνη του την Ελλάδα και εκτιµήθηκε τα µέγιστα από τους ανθρώπους που περιέθαλψε. Τώρα σαν συνταξιούχος, εκτός από τον εθελοντισµό στην επιστήµη του, ασχολείται έντονα µε την ποίηση και µε τη µουσική (µ.α. χοράρχης), συµπεριλαµβανοµένης και της Βυζαντινής όντας ενεργός Ιεροψάλτης στις Ορθόδοξες Κοινότητες του Χέρνε και του Οµπερχάουζεν.
Ποίηση
Στο χάδι του ανέμου (2022), Αρχύτας

Στο χάδι του ανέμου – Γεράσιμος Τζιβράς

Στο χάδιΠοίηση
σε ζωγραφικά έργα της
σοπράνο ζωγράφου
Δέσποινας
Σκαρλάτου-ΠαρασκευοπούλουO ποιητής και επιστήμονας Δρ Γεράσιμος Τζιβράς με τον στίχο του εκφράζει όσα έντονα νιώθει για την αγαπημένη πατρίδα και την Ιστορία, για τον έρωτα που τον εμπνέει, για τον συνάνθρωπο που τον υπηρετεί, για την επιστήμη που τον ενδυναμώνει, για τις Τέχνες (μουσική, εικαστικά) που τον ολοκληρώνουν ως δημιουργό. Το συνταίριασμα του στίχου του στο Λεύκωμα αυτό με τους εντυπωσιακούς πίνακες της σοπράνο και ζωγράφου Δέσποινας Σκαρλάτου είναι ένας ωραίος «διάλογος» σε μια πίστα όπου χορεύουν σε αρμονία ο στίχος του με τους πίνακές της, ένα «ταγκό δύο τεχνών» σε χαρτί και σε καμβά! Θεωρώ πρωτότυπη επιτυχία για τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τη σύζευξη τόσων παραμέτρων της Τέχνης! Είναι άξιες μελέτης οι περιπτώσεις επιστημόνων που είναι δοσμένοι στην Τέχνη και στον Λόγο (π.χ. ο Αϊνστάιν και βιολιστής και δοκιμιογράφος). Ιδιαίτερα με εντυπωσιάζουν ο ρυθμός και η μουσικότητα του στίχου, αλλού τρυφερός αλλού δυναμικός και διδακτικός. Ο ίδιος ο ποιητής στέκει ψηλά, ζει ανάγκη για μπράβο πολλά, όρθιος αγωνιστής, και με ταπεινή προσφορά. Τον αρκεί που ο στίχος του κάπου απαγγέλλεται και τραγουδιέται. Τον αρκεί που ως επιστήμων διερευνά με νυστέρι όλο και πιο βαθιά το θέμα «άνθρωπος». Η πλέρια ποίηση του Γεράσιμου Τζιβρά σε συνδυασμό με τους πίνακες της Δέσποινας Σκαρλάτου με ταξιδεύουν, με μεταφέρουν σε τόπους που δεν φαντάστηκα, σε τόπους γνώσης και κάλλους, στη Φύση με ρυθμικές λαλιές και αεράτες πινελιές, κι ακόμη μου δανείζουν φως να βλέπω καλύτερα τις άγνωστες ή/ και σκοτεινές μεριές της εποχής μας.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

Ποίηση, Αρχύτας, 2022, 122 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρχύτας

Please wait...