Γιάννης Μπεράτης (1904-1968)

Ελληνες λογοτέχνες


Ενας σωσίας
Τα σπαράγματα ενός χαμένου βιβλίου
Ποιο είναι το νόημα της ζωής και της τέχνης, ποια η αξία της αγάπης, της φιλίας, του ασκητισμού και της κοινωνικής ζωής, τι σημαίνει θάνατος και τι αιωνιότητα; Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα ο Μπεράτης αναπτύσσει τις απόψεις του στο σωζόμενο μέρος από το τελευταίο (και σχεδόν άγνωστο) πεζογράφημά του. Πρωταγωνιστής του ένας “φανατικός της ειλικρίνειας”, σωσίας του συγγραφέα αλλά και των ηρώων άλλων βιβλίων του.
Με τον πλούσιο σχολιασμό που συνοδεύει την πρώτη αυτή έκδοση του “Ενας σωσίας”, αναδεικνύεται η σημασία του θέματος του πολλαπλού εαυτού για την κατανόηση της συνολικής δημιουργίας του Μπεράτη, εντοπίζονται οι επιρροές που δέχτηκε από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, και αναλύεται ο τρόπος σύνθεσης των έργων του.

Το πλατύ ποτάμι
Ενα μυθιστόρημα-μαρτυρία για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, και συγκεκριμένα για τα γεγονότα του Μαρτίου του 1941, μας προσφέρει με το “Πλατύ ποτάμι” (πρωτοεκδόθηκε το 1946) ο Γιάννης Μπεράτης, που έλαβε μέρος στον πόλεμο ως εθελοντής. Η συγκινητική καταγραφή των γεγονότων διαπνέεται από ευαισθησία αλλά και αντικειμενικότητα, χωρίς πατριωτικές κορόνες αλλά με τον πιο γνήσιο ηρωισμό, τον ηρωισμό εκείνο που δεν αγνοεί τις ανθρώπινες αδυναμίες, το φόβο, την ψυχική και σωματική εξάντληση, τη λαχτάρα για ειρήνη.
Στο εξαιρετικό και βραβευμένο αυτό έργο, ο Μπεράτης ζωντανεύει, με λόγο λιτό και ειλικρινή, αυθεντικά πρόσωπα και γεγονότα -τη συνειδητή αυταπάρνηση του απλού ανθρώπου μέσα στη δίνη μιας εφιαλτικής, αναπόδραστης πραγματικότητας.

Μυθιστορήματα
Διασπορά (1930)
Το πλατύ ποτάμι (1946)
Στρόβιλος (1961)

Διηγήματα
Ενα ταξιδάκι τωρινό και ωφέλιμο (1928)

Διάφορα πεζά
Σκέψεις (1924)
Μπαρόκο (1927)
Αυτοτιμωρούμενος – ο Κάρολος Μπωντλαίρ ως τα τριάντα (1935)
Δοστογιέβσκυ, ο άνθρωπος (1936)
Στιγμές (Αντί ενός ημερολογίου) (1940)
Οδοιπορικό του ’43 (1946)
Ενας σωσίας (1957)

Μεταφράσεις
Στέφαν Τσβάιχ, Μπαλζάκ (1950)
Στέφαν Τσβάιχ, Eρασμος
Στέφαν Τσβάιχ, Φ. Ντοστογιέβσκη
Ευγένιος Ντ’ Ορς, Γκόγια
Εμιλ Λούντβιχ, Βίσμαρκ
Πιραντέλλο, 24 διηγήματα (1997)
Σταντάλ, Το μοναστήρι της Πάρμας (2006)

Βραβεία
Στρόβιλος – Β κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1962)
Το πλατύ ποτάμι – Α Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1966)

Πηγές πληροφοριών: EKEBI, BIBLIONET