Γιάννης Φαρσάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Φαρσάρης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα το 1973.
Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ζει στο Ηράκλειο Κρήτης και εργάζεται ως Καθηγητής Πληροφορικής. Έχει δημιουργήσει την Ανοικτή Βιβλιοθήκη και συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Fractal.
Μυθιστορήματα
Johnnie Society (2009), Artificial Edition

Διηγήματα
Εβδόμη εσπερινή (2010), OpenBook.gr
Φόβος κανένας (2015), OpenBook.gr

Θεατρικά έργα
Ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό (2019), OpenBook.gr
Του Ροσινάντε τα πλευρά στις φτέρνες μου (2021), OpenBook.gr
Τα τζιτζίκια (2021), OpenBook.gr
Φόβος κανένας. Δέκα μονόπρακτα (2022), OpenBook.gr

Σενάρια
Δεν βιάζομαι (2020), OpenBook.gr
Στο περίπτερο (2020), OpenBook.gr
Ο Ζακ με το κοστούμι (2022), OpenBook.gr

Συλλογικά έργα
Καθηγητών ανάλεκτα (2010), Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου
Ματριόσκα (2011), Βορειοδυτικές Εκδόσεις
Δήγμα γραφής (2011), OpenBook.gr
Ο άνδρας με την πουά γραβάτα (2012), OpenBook.gr
12/12/12 (2012), OpenBook.gr
Ιστορίες από ένα παγκάκι (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
Ιστορίες βιβλίων (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεταφράσεις
Swartz, Aaron, Χάσαμε έναν μέντορα, έναν γέρο σοφό (2019), OpenBook.gr
Stallman, Richard, Είμαι πάντα χαρούμενος όταν διαμαρτύρομαι (2019), OpenBook.gr
Torvalds, Linus, “Τα λόγια είναι εύκολα. Δείξε μου τον κώδικα” (2019), OpenBook.gr

Φόβος κανένας – Γιάννης Φαρσάρης

ΦόβοςΔέκα μονόπρακτα


Οι ήρωες των μικρών αυτών ιστοριών είναι ακροβάτες που παραπαίουν μεταξύ ευτράπελου και τραγικού, προκαλώντας έκπληξη και θυμηδία. Αφηγήσεις πάλλουσες και σκοτεινές, όλες σε πρώτο πρόσωπο, χτίζουν μικρόκοσμους απωλειών και μετά τους γκρεμίζουν.

Θεατρικά, e-book, OpenBook.gr, 2022, 41 σελ.

Ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό – Γιάννης Φαρσάρης

Ο αληθινός θάνατος του Νίκου Καζαντζάκη: Θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις


Μια φοιτήτρια Φιλολογίας στο Ρέθυμνο, μελετώντας βιβλία στο αρχείο του Παντελή Πρεβελάκη, βρίσκει κρυμμένο ένα γράμμα που του είχε στείλει ο Νίκος Καζαντζάκης ένα μήνα μετά τον θάνατό του και αποκαλύπτει πως δεν έχει πεθάνει, καθώς έθαψαν το πτώμα ενός άλλου.

Θεατρικό, e-book, OpenBook.gr, 2019, 52 σελ.

Φόβος κανένας – Γιάννης Φαρσάρης
29 μικροδιηγήματα, θραύσματα του παράδοξου, επιχειρούν να υπονομεύσουν οικείες όψεις μιας θλιμμένης πραγματικότητας. Γεμάτα ειρωνεία και λόγο κυνικό, μα και χιούμορ κατεδαφιστικό που ανατρέπει τις βεβαιότητες, συνθέτουν έναν λαβύρινθο λογικής και φαντασίας.
Αφηγήσεις πάλλουσες και σκοτεινές, όλες σε πρώτο πρόσωπο, χτίζουν μικρόκοσμους απωλειών και μετά τους γκρεμίζουν. Οι ήρωες των μικρών αυτών ιστοριών είναι ακροβάτες που παραπαίουν μεταξύ ευτράπελου και τραγικού, προκαλώντας έκπληξη και θυμηδία.

Διηγήματα, e-book, OpenBook.gr, 2015, 128 σελ.

Εβδόμη εσπερινή – Γιάννης Φαρσάρης

Μικρές ιστορίες


Ο χρόνος, ο έρωτας, η αστική ζωή, τα προσωπικά αδιέξοδα, ο εγκλωβισμός της καθημερινότητας, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στις ιστορίες. Η αισιοδοξία εναλλάσσεται με την μελαγχολία, το χιούμορ με τη συναισθηματική φόρτιση, η απογοήτευση δίνει τη θέση της στην ελπίδα. Η δευτεροπρόσωπη γραφή κυριαρχεί, κάνοντας τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τους ήρωες των ιστοριών. Μικρές προσωπικές ιστορίες, γραμμένες με γλαφυρότητα, για να ξεσκεπάσουν κρυμμένες πτυχές της ζωής στην πόλη…

Διηγήματα, e-book, OpenBook.gr, 2010, 43 σελ.

Johnnie Society – Γιάννης Φαρσάρης
“Ένα πρωί, κοιτάζοντας τον εαυτό του στον καθρέπτη αντίκρισε ένα άλλο πρόσωπο και ξαφνιάστηκε. Μακριά ατημέλητα μαλλιά περιέβαλλαν τη μορφή του και αραιά αγκαθωτά γένια κάλυπταν τα μάγουλά του. Η έκφρασή του ήταν γαλήνια και οι κόρες των ματιών του διακρίνονταν διεσταλμένες και διψασμένες για εικόνες. Δεν θύμιζε σε τίποτα τον παλιό Τζόνι που αναπαυόταν εν μνήμη χλοερή. Τότε κυνηγούσε την επιτυχία, τώρα αναζητούσε την ουσία. Τότε πίστευε πως είχε φίλους και αναγνώριση, τώρα είχε ως μοναδική συντροφιά την Αλήθεια. Τότε ζούσε σε κοινόχρηστους πολυτελείς παραδείσους, τώρα απολάμβανε το δικό του φτωχικό καταφύγιο που είχε δημιουργήσει με τον ιδρώτα του. Τότε κοίταζε τον κόσμο αφ’ υψηλού τηλεκατευθύνοντας τις αγοραστικές του συνήθειες, τώρα μετέφερε ταπεινά φαγητό σε πεινασμένες υπάρξεις. Τότε ξυπνούσε αγχωμένος το πρωί έχοντας ν’ αντιμετωπίσει μια μέρα γεμάτη επαγγελματικές υποχρεώσεις, τώρα σηκωνόταν ήρεμος λίγο πριν το μεσημέρι αναζητώντας αυτόβουλα νότες δημιουργίας. Τότε φορούσε το προσωπείο του αδυσώπητου εραστή για να παρασύρει στον κόσμο της εικόνας του ανυπεράσπιστες κορασίδες, τώρα ζούσε μόνος – σαν κοσμοκαλόγερος – αναζητώντας τις νύχτες στη φλόγα των κεριών το βλέμμα Εκείνης που κατάφερε να τον αγγίξει…”
“Ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα είναι δύσκολο να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη του από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο συγγραφέας να έχει στήσει μια ενδιαφέρουσα πλοκή, να έχει πρόσωπα που να δείχνουν πως αν και χάρτινα εντούτοις αναπνέουν και τέλος να ξέρει τον τρόπο να αφηγείται με ζωντάνια και αμεσότητα. Αν όλα αυτά συμβαίνουν, τότε ο αναγνώστης όχι μόνο δεν κουράζεται από τις πολλές σελίδες, αλλά αντιθέτως παρακαλά να ήταν ακόμα περισσότερες. Κάτι τέτοιο έχει πετύχει ο Γιάννης Φαρσάρης. Αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα, με όλο εκείνο τον πληθωρικό τρόπο που το κάθε νέο θέλει να κάνει γνωστή την ύπαρξή του, είναι ένα έργο που δεν το ξεχνάς και που όλα τα πρόσωπα που κυκλοφορούν στις σελίδες του, αισθάνεσαι πως τα έχεις πολύ καλά γνωρίσει. Η ιστορία ενός νέου άντρα -μια ελληνική εκδοχή golden boy- που ξαφνικά βλέπει να γκρεμίζεται όλο το οικοδόμημα που πάνω του στήριζε τη ζωή του. Το έντονο σοκάρισμα θα τον οδηγήσει σε μια πλήρη αλλαγή του τρόπου σκέψης και αντίδρασης. Κοινωνικό, λοιπόν, μυθιστόρημα, με σαφέστατες απόψεις και με συγκεκριμένα οράματα. Μια ρομαντική -από μια έννοια- συγγραφή μέσα σε μια αντιρομαντική εποχή.”
(Μάνος Κοντολέων, http://manoskontoleon2.blogspot.com, 8.11.2009)

Μυθιστόρημα, e-book, Artificial Edition, 2009, 234 σελ.

Πηγές: Biblionet, Artificial Edition, OpenBook.gr