Γιάννης Καισαρίδης

Ελληνες λογοτέχνες


Χρονικό μιας πρεμιέρας
Το «Χρονικό μιας πρεμιέρας» είναι μια συλλογή διηγημάτων που αποτελείται από εννέα κείμενα τα οποία διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο στη Βέροια. Σε όλα υπάρχουν συναντήσεις με τον θάνατο είτε πρόκειται για τον θάνατο ενός προσώπου είτε για τον θάνατο μιας διάθεσης ή της τέχνης.

Συναντήσεις και ενοχές
Ενοχές οδηγούν, άλλοτε τους ενόχους και άλλοτε τα θύματά τους, σε απρόβλεπτες συναντήσεις. Επτά ιστορίες, από την εποχή των Παλαιολόγων μέχρι τις μέρες μας, προσπαθούν να επικοινωνήσουν υπογεια μεταξύ τους. Επτά ιστορίες-λιτανείες υπεράσπισης της Μνήμης.

Μισάντρα
Μες στα μυστικά μισάντρα μιας πόλης, η ιλύς του χρόνου παγιδεύει ένα νεογέννητο συγγραφέα. Εφτάζυμα ψωμιά που μιλούν διαλέκτους της γλώσσας μας και μνημόσυνοι σπόροι λαχανικών τον βοηθούν να πλάσει στο σκοτάδι του άλλου χρόνου και του άλλου λόγου τους ήρωές του: το κορίτσι με τα ζαρά μάτια που τρέφεται με ρινίσματα γυαλιού και τον ευγενή όφι με τα λέπια της μοναξιάς, τον στρατιώτη της πύλης των συνόρων ζωής και θανάτου και τους νεκρούς που ζητούν να αναπαυθούν, τα τρία εβραιόπουλα που τραγουδούν: “Ανέστι μανσεβίκος…” και τον πρόσφυγα χωρίς ψυχή, τη γεροντονιά που πετάει και τον από μηχανής άγγελο, τη συκιά με τα λερναία φυλλώματα και τις αθάνατες ρωσίδες κατσαρίδες, τα αγγελόψαρα…
Πολλοί απ’ αυτούς, επειδή πιστεύουν ότι “όταν κανείς δεν ξέρει αν υπάρχω, τότε υπάρχω, ζω!”, εξέρχονται στο φως μόνον υπό άλλην μορφήν και με διαφορετικές ιδιότητες.

Αποτομή
Αναζήτηση μέσω της ετήσιας ανακύκλωσης του φαινομένου «γέννας – θανάτου – ανάστασης». Αναζήτηση Σταυρού, Σωμάτων, Θησαυρού, Αλήθειας, Γλώσσας, Γραφής.
Με το ίδιο υλικό προκύπτει νέος κόσμος;
Προσπάθεια συνάντησης αφετηρίας και τέλους, όπου υπόκεινται στη διαδικασία του «Επέστρεφε».

Μυθιστορήματα
Αποτομή (2016)

Διηγήματα
Λερωμένο ρούχο (1995)
Χρονικό μιας πρεμιέρας (1997)
Συναντήσεις και ενοχές (2000)
Μισάντρα (2005)

Θεατρικά
Ο Ταχυδρόμος των Ονείρων (1998)
Το νησί του μάγου Ιουλίου ντε Βερνί (1997)
Της θάλασσας η θυγατέρα (1999)
Φως (2007)

Συλλογικά έργα
Μια πόλη, ένας συγγραφέας (2001)
Το βιβλίο της προδοσίας (2010)

Βραβεία
Λερωμένο ρούχο – Βραβεύτηκε με έπαινο από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων (1996)
Μισάντρα – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2006)

Πηγές: BIBLIONET, Εξάντας, Κέδρος, Εκδόσεις Νησίδες, authors.gr