Γιάννης Παρασκευάς

Ελληνες λογοτέχνες


Στο μέλλον, μέλλον δεν υπάρχει
Μια αλήθεια χιλιοειπωμένη, αλλά καμιά φορά το άυλο βάρος αυτής της αλήθειας είναι διαφορετικό ανάλογα με το ποιος, πότε και πού τη λέει, ανάλογα με το ποια χείλη τη βγάζουν στον αέρα και της δίνουν υπόσταση. Το πώς τη νιώθει και τη βιώνει ο καθένας την αλήθεια είναι από τα μικρά-μεγάλα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης. Μαζί μεγαλώνεις, τα ίδια πράγματα βλέπεις, τους ίδιους γονείς και προγόνους έχεις, τις ίδιες εμπειρίες ζεις, τις ίδιες χαρές και λύπες, αλλά στο τέλος άλλου ματώνει η καρδιά για το άδικο δάκρυ της γειτόνισσας και άλλος χαίρεται και χαμογελά με τα βάσανα και τα πάθη του διπλανού σου.
Κομμάτια και θρύψαλα όλα, κομμένο το νήμα που με έδενε με το παρελθόν, βαθύ και απροσπέλαστο το χαντάκι που με χωρίζει από το μέλλον, στο μέλλον κανένα μέλλον δεν υπάρχει, μαραμένο λουλούδι η ζωή, παρωχημένο όνειρο, η μόνη επιλογή το σκοτάδι της ανυπαρξίας, η οικειοθελής αφαίρεση του βάρους της ύπαρξης.

Ο πύργος των Μουσών
Δυο ζωές παράλληλες και χρονικά ασύμβατες μεταξύ τους οι μοίρες και η τύχη τις έφεραν να έχουν το ένα, το δικό τους και μοναδικό σημείο αναφοράς.
Ο Πύργος των Μουσών, ορόσημο, γέννημα του έρωτα, κρύβει μέσα του τα πάθη, τα όνειρα, τις προσδοκίες, την ακμή και τη συναισθηματική παρακμή των δυο γυναικών που τη ζωή τους σημάδεψαν οι μοίρες και το ρυάκι της ζωής τους το οδήγησαν σε τόπους και καταστάσεις για αυτές πρωτόγνωρες, ανεξερεύνητες, έξω και πέρα από τις δικές τους επιθυμίες και τα όνειρα.
Το πάθος, ο έρωτας, η αφοσίωση, η εγκατάλειψη και ο θάνατος στοιχειώνουν τη διαδρομή της ζωής τους και τις συντροφεύουν μέχρι και το τέλος.
Μόνο ο Πύργος των Μουσών παραμένει ανέπαφος, καταφύγιο και στέγη του έρωτα και των παιχνιδιών της μοίρας.
Ποιος ορίζει και προδιαγράφει άραγε το μονοπάτι της ζωής που θα διαβούμε; Το καθορίζουμε μόνοι μας ή οι μοίρες αποφασίζουν και προκαθορίζουν τα μελλούμενα;
Στα στριφογυρίσματα της ζωής τα βασανιστικά «γιατί» και «πώς» της ανθρώπινης ύπαρξης και του χρόνου παραμένουν χωρίς απαντήσεις, κερκόπορτες των αδυναμιών και των ανεκπλήρωτων επιθυμιών.
Ο έρωτας είναι προσφορά, είναι ουσιαστική άρνηση του εαυτού σου και των θέλω σου, είναι δέσιμο χωρίς ίχνος αναμονής για ανταπόδοση -να είσαι έτοιμος να τα δώσεις όλα χωρίς υστεροβουλίες και δεύτερες σκέψεις-, βαρύς και ανάλαφρος, σκλαβιά και ελευθερία χωρίς όρια· σε προκαλεί να αναρωτηθείς αν είναι έμφυτη παρόρμηση ή επίκτητο κοινωνικό δημιούργημα.

Σκέψεις θεού
Σε ένα φανταστικό ελληνικό νησί, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, κάποιο ξεχασμένο καθολικό τάγμα μοναχών-ιπποτών, υποτίθεται είχε εγκατασταθεί και κατασκευάσει μια βιβλιοθήκη με όλη τη γνώση που είχε συσσωρεύσει από την επαφή του με τους άλλους πολιτισμούς στη Μέση Ανατολή αλλά και από τη γνώση της χριστιανικής θεολογίας, καταφθάνει η Αμαλία, η ηρωίδα του βιβλίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της φιλοσοφίας, με σκοπό να κάνει μια έρευνα σχετικά με το έργο των ιπποτών-μοναχών.
H Αμαλία ζει μια ζωή απολύτως ρυθμισμένη, προβλέψιμη και μάλλον πεζή, έχοντας επιτελέσει όλα όσα το οικογενειακό της περιβάλλον απαιτούσε από αυτήν, πεπεισμένη για την ορθότητά τους. Εκεί, θα αντιληφθεί ότι η πεποίθησή της αυτή δεν είναι και τόσο ακλόνητη και δεν είναι και τόσο δική της.
Η γνωριμία της με τον μεσόκοπο βιβλιοθηκάριο της βιβλιοθήκης των ιπποτών, οι συσζητήσεις τους, καθώς και οι νέες εμπειρίες που θα ζήσει στο νησί, θα την οδηγήσουν σε μια πλήρη αναθεώρηση της ζωής και θα της δώσουν απαντήσεις σχετικά με τα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης.

Αρχαία ελληνικά Α΄ γυμνασίου
-Κείμενο, μετάφραση, ερμηνευτική προσέγγιση
-Γραμματική, λεξιλογική ανάλυση
-Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου
-Συμπληρωματικές ασκήσεις νέου τύπου

Ευριπίδη Ελένη Γ΄ γυμνασίου
-Νοηματική απόδοση
-Ερμηνευτικά και πραγματολογικά σχόλια
-Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου
-Συμπληρωματικές ασκήσεις νέου τύπου
-Διαγωνίσματα

Μυθιστορήματα
Στο μέλλον, μέλλον δεν υπάρχει (2012)
Ο πύργος των Μουσών (2014)

Νουβέλες
Σκέψεις θεού (2016)

Μελέτες – Δοκίμια – Γλώσσα – Διδασκαλία
Αρχαία ελληνικά Α΄ γυμνασίου (2001)
Αρχαία ελληνικά B΄ γυμνασίου (2001)
Αρχαία ελληνικά Γ΄ γυμνασίου (2001)
Ευριπίδη Ελένη Γ΄ γυμνασίου (2002)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Όστρια Βιβλίο

57 views