Γιάννης Πλιάγκος

Γιάννης Πλιάγκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Πλιάγκος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Το 2004 κέρδισε το Β΄ Κρατικό Βραβείο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο του “Η ζωή σε άλλους πλανήτες”. Το 2006 το διήγημά του “Δύο ευκαιρίες” συμπεριελήφθη στη συλλογή διηγημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου “Tales From the city, Stories from the Sea”. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα”.
Μυθιστορήματα
Ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα (2013), Κέδρος
Ο άσος στο μανίκι (2014), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Tales from the City, Stories from the Sea (2006)
9 ήρωες 8 ιστορίες (2018), Εύμαρος

Ο άσος στο μανίκι – Γιάννης Πλιάγκος

Ο άσος στο μανίκι


Κάπου στις αρχές της Συγγρού γυρίζει ασταμάτητα ο τροχός μιας ρουλέτας. Ο Παύλος, στον άχαρο ρόλο του κρουπιέρη, παρατηρεί τις μισογκρεμισμένες ζωές των παικτών και παράλληλα αισθάνεται ερωτική έλξη για τη Ναταλία, Ρουμάνα οικονομική μετανάστρια η οποία εργάζεται στην ίδια λέσχη. Ανάμεσά τους στέκονται εμπόδιο ο Μάριος, η ατέλειωτη νύχτα και η τυραννία του τζόγου. Στο αποπνικτικό σκηνικό της παράνομης λέσχης ξεκινά μια στημένη παρτίδα χωρίς ξεκάθαρους κανόνες, με μοναδικό προορισμό το απόλυτο σκοτάδι.
Πόσα αντέχεις να χάσεις μέχρι να βγεις νικητής; Ο άσος στο μανίκι είναι το φτηνό κόλπο του χαρτοπαίκτη που πασχίζει απεγνωσμένα να παραμείνει στο παιχνίδι – η πικρή περιπέτεια ενός ανθρώπου που κινείται στις παρυφές του υπόκοσμου και μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε παρακμή.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2014, 344 σελ.

Ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα – Γιάννης Πλιάγκος

Ένα τρίτο αλήθεια


Ο Μιχάλης βιώνει την απόλυτη μοναξιά στα τριάντα πέντε του. Πασχίζει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα μέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον μιας πόλης που του πήρε μακριά ό,τι σημαντικότερο είχε: η γυναίκα του η Λιλίκα σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ύστερα από τρία χρόνια γάμου. Τι συμβαίνει όμως όταν το πένθος διαποτίζεται από την αμφιβολία; Ο Μιχάλης, έπειτα από μια τυχαία ανακάλυψη, έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως η Λιλίκα τον απατούσε. Η Αθήνα αρχίζει να μοιάζει με πυκνό δάσος και κάθε μονοπάτι κρύβει έναν μυστήριο λύκο. Ο απατημένος σύζυγος αναζητά την αλήθεια, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με τον πιο ισχυρό αντίζηλο: τον ίδιο του τον εαυτό. Στο απρόσμενο ετούτο ταξίδι προς την αθέατη πλευρά της ζωής του κανείς δεν είναι τελικά αυτό που φαίνεται και όλες οι ιστορίες φτιάχνονται πάντα από τα ίδια υλικά: ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2013, 316 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος