Γιάννης Τσίρμπας

Γιάννης Τσίρμπας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Τσίρμπας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976.
Σπούδασε πολιτική επιστήμη και ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική συμπεριφορά στο Essex της Αγγλίας. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην πολιτική επικοινωνία στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Σήμερα είναι λέκτορας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο τις ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους της κοινωνικής έρευνας. Έχει εργαστεί, επίσης, ως αναλυτής σε εταιρεία δημοσκοπήσεων και έχει διδάξει πολιτικό μάρκετινγκ στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καθώς και το μάθημα “Θρησκείες και πολιτική στη νεωτερικότητα” (μαζί με τη Β. Γεωργιάδου) στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία” του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι ο συγγραφέας της μονογραφίας: “28 Ημέρες: Εκλογές, πολιτική διαφήμιση και ειδησεογραφία” (εκδ. Παπαζήση, 2007). Δημοσιεύει άρθρα και βιβλιοκρισίες στον τύπο και στο διαδίκτυο. Διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς, έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2013 δημοσίευσε τη νουβέλα “Η Βικτώρια δεν υπάρχει” (Νεφέλη), η οποία μεταφράστηκε στα γαλλικά (“Victoria n’ existe pas”, Quidam Editeur, 2015) και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο (σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης, τίτλος: “Amerika Square”, ερμηνεία: Γιάννης Στάνκογλου, Βασίλης Κουκαλάνης, διάκριση καλύτερης ελληνικής ταινίας της Διεθνούς Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου/Fipresci στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2016).
Νουβέλες
Η Βικτώρια δεν υπάρχει (2013), Νεφέλη

Διηγήματα
Όσο περιμένεις να συμβεί (2022), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική-Εκλογές
Είκοσι οκτώ ημέρες (2007), Εκδόσεις Παπαζήση

Συλλογικά έργα
Είμαστε όλοι μετανάστες (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Κόμματα και πολιτική στην Ελλάδα. Οι σύγχρονες εξελίξεις (2009), Κριτική
Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει. 10 βραβευμένα διηγήματα (2009), Ιανός
15 βγαίνουν με κόκκινο (2014), Τόπος
Υπό σκιάν. 20 καλοκαιρινά διηγήματα (2015), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
Χωρίς μαγνητόφωνο. Συναντήσεις με σύγχρονους έλληνες λογοτέχνες (2018), Πόλις
Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά (2019), Νεφέλη

Όσο περιμένεις να συμβεί – Γιάννης Τσίρμπας

Όσο περιμένεις


«Ήξερα ότι έπρεπε να σβήσω τον παλιό χάρτη και να αφήσω τη σκούπα να χαρτογραφήσει εξαρχής τον νέο χώρο δουλειάς της, όμως δεν μου πήγαινε η καρδιά. Και άφησα τη σκούπα να περιδιαβαίνει το καινούργιο σπίτι έχοντας στη μνήμη της τον χάρτη από το παλιό σπίτι.

Έβλεπα στην οθόνη του κινητού, σε πραγματικό χρόνο, τις ακαθόριστες γραμμές που διέγραφε πάνω στην πολύχρωμη παλιά κάτοψη – κάθε δωμάτιο και διαφορετικό χρώμα, και τα ογκώδη έπιπλα σαν λευκά νησιά εδώ και εκεί. Σε στιγμές σταματούσε σαν να σκεφτόταν, χρησιμοποιώντας όλη την τεχνητή νοημοσύνη της. Εδώ κανονικά υπάρχει μια μπαλκονόπορτα που συνήθως τρακάρω, αλλά εγώ πέρασα και προφανώς είμαι στο μπαλκόνι, αλλά κάτω έχει χαλί και πρέπει να βάλω το turbo mode για δυνατότερο ρούφηγμα. Εδώ είναι ο διάδρομος που ο μικρός μίλησε για πρώτη φορά. Μετά η κρεβατοκάμαρα που κατέληξε μονόκλινο…»

Δεκατρία διηγήματα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, μονόλογοι, διάλογοι, αφηγήσεις, εξομολογήσεις, αποσπάσματα ημερολογίου, ζωντανεύουν, μέσα από απολύτως ρεαλιστικές περιγραφές αλλά με πολύ υποβλητικό τρόπο, μικρές αλλά συναισθηματικά σημαντικές, σκηνές του καθημερινού μας βίου.

Διηγήματα, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2022, 125 σελ.

Η Βικτώρια δεν υπάρχει – Γιάννης Τσίρμπας

Η Βικτώρια


Για κάποιος, ούτε καν η καταπρόσωπο επαφή με την πιο σκοτεινή πραγματικότητα δεν μπορεί να ανασύρει τη θετική τους ταυτότητα, ούτε ο φόβος για το “θηρίο” το ίδιο δεν μπορεί να τους βγάλει από την απάθεια.

Για κάποιους άλλους, η τελευταία ταυτότητα που έχει απομείνει είναι η γειτονιά τους. Και θα προσπαθήσουν να την προασπίσουν. Με κάθε μέσο…

Μια νουβέλα για την υπόκωφη συγκρότηση του ρατσισμού και την πανταχού παρούσα βία.

Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο “Amerika Square” (2016), σε σκηνοθεσία Γιάννη Σακαρίδη.

Νουβέλα, Νεφέλη, 2013, 61 σελ.

Είκοσι οκτώ ημέρες – Γιάννης Τσίρμπας

Είκοσι οκτώΠροεκλογική περίοδος
Πολιτική διαφήμιση και ειδησεογραφία
Μια ποσοτική ανάλυση περιεχομένου της πολιτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα


Πώς διαμορφώνεται και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η προεκλογική επικοινωνία των ελληνικών κομμάτων εξουσίας;
Τι ρόλο διαδραματίζει το επίπεδο του εκλογικού ανταγωνισμού και η θεσμική θέση των κομμάτων όταν κατέρχονται στις εκλογές;
Ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος πολιτικής επικοινωνίας; Πρόσωπα ή κόμματα; Θέματα ή εικόνα; Ιδεολογία ή διαχείριση; Λογική, συναίσθημα ή ηθική;
Κατά πόσο και με ποιο τρόπο τα κόμματα επηρεάζουν τη διάταξη της ειδησεογραφικής θεματολογίας προεκλογικά; Υπάρχει κομματική προκατάληψη στις τηλεοπτικές ειδήσεις;
Πρόκειται για μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το παρόν βιβλίο, μέσω της ποσοτικής ανάλυσης περιεχομένου περίπου 3.500 ειδησεογραφικών τίτλων και 100 τηλεοπτικών πολιτικών διαφημίσεων, κατά τις τελευταίες είκοσι οκτώ ημέρες των πιο πρόσφατων προεκλογικών περιόδων στην Ελλάδα: Της “κλασικής” αναμέτρησης του 2000 και της “μάχης των δύο αντιπολιτεύσεων” του 2004.

Ευθύνη Σειράς: Ηλίας Κατσούλης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Κοινωνιολογίας
Πρόλογος: Βασιλική Γεωργιάδου
Περιέχει Βιβλιογραφία

Πολιτική επικοινωνία, Εκδόσεις Παπαζήση, 2007, 330 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παπαζήση, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, Νεφέλη

Please wait...