Γιώργης Ξηρογιάννης

Γιώργης Ξηρογιάννης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργης Ξηρογιάννης γεννήθηκε το 1961 στην Καλαμάτα.
Πρώην εμποροπλοίαρχος, νυν βιβλιοπώλης, έχει γράψει τέσσερα ποιητικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα (ένα εξ αυτών, “Την ώρα που βραδιάζει”, επιλέχθηκε από την ΠΟΕΒ για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου, 14-16/4/2008).
Μυθιστορήματα
Να παγιδεύσεις μια όαση (1998), Στάχυ
Την ώρα που βραδιάζει… (2006), Διόπτρα
Το κισσόσπιτο (2021), Εκδόσεις Βακχικόν

Ποίηση
Που να λυθούν τα μάγια (1994), Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Γωργώ: Στον πέρα κόσμο των αισθήσεων (2014), Περίπλους

Το κισσόσπιτο – Γιώργης Ξηρογιάννης

Το κισσόσπιτο


Ένα παράδοξα ερωτευμένο ζευγάρι, στον παρόντα χρόνο, αγοράζει έναν ακατοίκητο πύργο στη Μάνη. Στην πρώτη τους επίσκεψη όμως στον πύργο αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι και τόσο ακατοίκητος. Φάντασμα ή υπαρκτό πρόσωπο η βιβλική μορφή που τους υποδέχεται στην αυλή του πύργου; Η εμβληματική μορφή είναι ο πρώην ιδιοκτήτης του πύργου αλλά φέρει και ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος στους ώμους του. Είναι ο χωροφύλακας στον οποίο παραδόθηκε, με δραματικό τρόπο, ο Π.Ν.. Είναι ο μετέπειτα δεσμοφύλακάς του και εν τέλει ο θεματοφύλακας των τελευταίων υπαρξιακών ιδεών του μεγάλου επαναστάτη. Ο τελευταίος φίλος του. Η δίκη του Π.Ν., η ανατρεπτική του απολογία και η Ιστορία, η οποία αναμετράται με τις σκοτεινές της δυνατότητες. Ο έρωτας και η επανάσταση αντιμάχονται, ταυτίζονται, αλληλοσπαράσσονται. Συναντιούνται. Και στο τέλος, όλα καταστρέφονται δημιουργώντας συντρίμμια ή όλα καταρρέουν και αναδημιουργούνται.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2021, 214 σελ.

Γωργώ – Γιώργης Ξηρογιάννης

ΓωργώΣτον πέρα κόσμο των αισθήσεων


ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Επί επτά έτη συναπτά
στα χέρια του κρατούσε,
ξάγρυπνος, την ομορφιά
επί επτά έτη συναπτά, ξάγρυπνος
βογκούσε, μούντζωνε, βλαστήμαγε
το όγδοο
νομίζοντας πως
έχει παντρευτεί τη μονιμότητα
έπεσε να κοιμηθεί
όταν, μετά λίγο καιρό ξύπνησε
ήταν νεκρός.

Ποίηση, Περίπλους, 2014, 64 σελ.

Την ώρα που βραδιάζει… – Γιώργης Ξηρογιάννης

Την ώρα που βραδιάζει


Την ώρα που βραδιάζει στο βιβλιοπωλείο, οι αναγνώστες-πελάτες, πρωταγωνιστούν σε ένα ρηξικέλευθο λογοτεχνικό παιχνίδι, στο οποίο μετατρέπονται, εν αγνοία τους, σε λογοτεχνικούς ήρωες από το βιβλιοπώλη…
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ένας ιδιόμορφος Βιβλιοπώλης-Συγγραφέας, ανακαλύπτει, μετά την αποτυχία του να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης στη βιβλιοπωλική καθημερινότητά του.
Η Ελεονόρα, ο μπαρμπα-Αντρέας, η Μαρκέλλα…, οι ήρωές του, ήρωες που διαθέτουν ένα σπάνιο, για τις μέρες μας, ρομαντισμό ή αλλιώς οι συνήθεις ύποπτοι των βιβλιοπωλείων συνθέτουν ιστορίες χαλαρά συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2006, 205 σελ.

Να παγιδεύσεις μια όαση – Γιώργης Ξηρογιάννης

Να παγιδεύσεις


Όταν η Τύχη ξεκλειδώσει τις πύλες του Έρωτα, απομακρύνεται αθόρυβα στα σκοτάδια του χρόνου, έχοντας επιτελέσει ένα έργο ου οι ερωτευμένοι θεωρούν μέγιστο. Πιστεύουν ότι είναι αλήθεια οι παιδικές ψευδαισθήσεις, ότι σε κάποιο μακρινό σημείο του πλανήτη υπάρχει ένα ομοίωμά τους, ένας άνθρωπος που είναι το πεπρωμένο τους, ο στόχος της ζωής τους, χωρίς επίγνωση και χωρίς ανάγκη αναζήτησης.

Μυθιστόρημα, Στάχυ, 1998, 222 σελ.

Που να λυθούν τα μάγια – Γιώργης Ξηρογιάννης

Που να λυθούν

Ποίηση, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1994, 58 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βακχικόν, Διόπτρα, Περίπλους