Γιώργος Ανωγειάτης

Γιώργος Ανωγειάτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Ανωγειάτης, (ψευδώνυμο του Γιώργου Νικολόπουλου), γεννήθηκε στα Ανώγεια Σπάρτης το 1957.
Σπούδασε δημοσιογραφία στη σχολή Πετρά. Από το 1997 ζει στη Σπάρτη και αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος». Από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» έχουν εκδοθεί δώδεκα βιβλία του, (δύο μυθιστορήματα, πέντε ποιητικές συλλογές και πέντε συλλογές διηγημάτων), καθώς και μια ποιητική συλλογή από κοινού με τον ποιητή Βασίλη Παππά.
Μυθιστορήματα
Κεφάλι με δύο Κορφές (2010), Αδούλωτη Μάνη

Διηγήματα
Η αρπαγή του Φεγγαριού (2023), Κουίντα

Η αρπαγή του Φεγγαριού – Γιώργος Ανωγειάτης

Η αρπαγήκαι άλλα διηγήματα


Απόψε μίσεψε ο Ταΰγετος. Μάζεψε τις κορφές του, τα ελατό πεύκα του, τα χωριά που ήταν φυτεμένα στις πλαγιές του, όσα ζωντανά είχαν απομείνει κι έφυγε. Η ώρα ήταν τέσσερις με πέντε, ξημερώματα. Όλα έγιναν αθόρυβα και ξαφνικά. Κανένας δεν πήρε χαμπάρι τίποτα εκείνη τη στιγμή. να μετανοήσουμε, να πέσουμε στα γόνατα και να ζητήσουμε συγχώρεση για τα κρίματά μας». Ο Κώστας με το ψιλικατζίδικο, που καταγινόταν με το διάβασμα βιβλίων για ανεξήγητα φαινόμενα, αποφάνθηκε: «Είναι φως φανάρι δουλειά των εξωγήινων. Απήγαγαν το βουνό για να το μεταφέρουν στο μακρινό τους άστρο.

Διηγήματα, Κουίντα, 2023, 160 σελ.

Κεφάλι με δύο Κορφές – Γιώργος Ανωγειάτης

Κεφάλι με


Τη θυμόταν πολύ καλά αυτή τη φωτογραφία. Την είχε τραβήξει από το κατάστρωμα του πλοίου, όταν πήγαιναν με τη Σέμυ εκδρομή στην Αίγινα. Είχε κάνει πολλές προσπάθειες να πετύχει το γλάρο όπως τον ήθελε…

Ο Λίνος της είχε πει πως σκεφτόταν να προτείνει αυτή τη φωτογραφία για σημαία της Ελλάδας.

Μυθιστόρημα, Αδούλωτη Μάνη, 2010, 401 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κουίντα, Αδούλωτη Μάνη