Γιώργος Δημόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Δημόπουλος γεννήθηκε στον Ελαιώνα Διακοφτού.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη νευρολογία-ψυχιατρική και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει δώσει διαλέξεις σε πνευματικά κέντρα και έχει κάνει σεμινάρια σε στελέχη επιχειρήσεων. Το συγγραφικό του έργο ξεκίνησε το 2003 με το βιβλίο “Αυτογνωσία: Πρώτο μέλημα στη ζωή” (Αυτογνωσία 2003· Μίνωας 2015) και συνεχίστηκε με τα: “Αλήθεια, πόση αλήθεια αντέχουμε;” (Αυτογνωσία, 2006), “Συναισθήματα: Ο καθρέφτης της ψυχής” (Ελληνικά Γράμματα, 2007), “Αυτοεκτίμηση: Το μυστικό της επιτυχίας” (Ελληνικά Γράμματα, 2009), “Αγάπη – Λένε η αγάπη κατοικεί στ’ αστέρια” (Εκάτη, 2011), “Ζήσε το σήμερα” (ΑΩ Εκδόσεις, 2012), “Υγρά όνειρα” (ΑΩ Εκδόσεις, 2012) “Αισιοδοξία: Ευχαριστώ, θα πάρω!” (Μίνωας, 2013), “Η μαγεία του έρωτα” (Μίνωας 2016). Ασκεί το επάγγελμα του νευρολόγου-ψυχιάτρου και γνωσιακού ψυχοθεραπευτή στην Αθήνα από το 1977.
Μυθιστορήματα
Υγρά όνειρα (2012), ΑΩ Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Κριτική-Ψυχολογία
Αυτογνωσία (2003), Μίνωας
Αλήθεια, πόση αλήθεια αντέχουμε; (2006), Αυτογνωσία
Αυτογνωσία (2006), Αυτογνωσία
Συναισθήματα (2007), Ελληνικά Γράμματα
Αισιοδοξία (2011), ΑΩ Εκδόσεις
Αγάπη (2011), Εκάτη
Ζήσε το σήμερα (2012), ΑΩ Εκδόσεις
Αισιοδοξία: Ευχαριστώ, θα πάρω! (2013), Μίνωας
Αυτοεκτίμηση (2014), ΑΩ Εκδόσεις
Συναισθήματα (2014), ΑΩ Εκδόσεις
Αυτογνωσία (2015), Μίνωας
Αισιοδοξία: Ευχαριστώ, θα πάρω! (2018), Μίνωας
Αυτογνωσία: Πρώτο μέλημα στη ζωή (2020), Το Βήμα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.
Αισιοδοξία: Ευχαριστώ, θα πάρω! (2020), Το Βήμα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.

Συλλογικά έργα
Έχεις ελπίδα, έχεις ζωή (2014), Μίνωας
Η μαγεία του έρωτα (2016), Μίνωας
Δέκα λεπτά από την ευτυχία (2019), Μίνωας
Οι σχέσεις που ονειρευόμαστε (2020), Μίνωας

Αισιοδοξία – Γιώργος Δημόπουλος

Ευχαριστώ, θα πάρω!

Συμβουλευτική, Το Βήμα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2020, 320 σελ.

Αυτογνωσία – Γιώργος Δημόπουλος

Πρώτο μέλημα στη ζωή


Εσωτερική πορεία, προσωπική ανάπτυξη, επαγγελματική επιτυχία

Συμβουλευτική, Το Βήμα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2020, 224 σελ.

Αυτογνωσία – Γιώργος Δημόπουλος

Πρώτο μέλημα στη ζωή
“Η ζωή είναι ένα έργο τέχνης. Μην το σπαταλάς σε ενοχές, φόβους και καχυποψία”.
Εάν ξαφνικά μας ρωτούσαν: Ποιος είσαι; Τι θέλεις από τη ζωή; Τι κάνεις γι’ αυτό; Φαντάζεστε ότι θα ήμασταν σε θέση πολλοί από μας να απαντήσουμε;
Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε. Η γνωριμία με τον εαυτό μας είναι βασική προϋπόθεση της κατανόησης των άλλων, του σεβασμού μας προς αυτούς και προς εμάς.
Πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση αν πρώτα απ’ όλα δεν αλλάξουμε εμείς; Το κλειδί γι’ αυτή την αλλαγή βρίσκεται στην απόκτηση της πεποίθησης, της προσδοκίας και της πίστης ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Βέβαια, η αλλαγή από τα λόγια στην πράξη είναι μια δύσκολη υπόθεση που προϋποθέτει την εσωτερική κατανόηση του εαυτού μας. Πρώτα αναγνωρίζουμε το πρόβλημά μας, το αποδεχόμαστε και εν συνεχεία το αλλάζουμε.

Αλήθεια, πόση αλήθεια αντέχουμε; – Γιώργος Δημόπουλος

Ένα οδοιπορικό αλήθειας από την αρχή της ζωής μέχρι το τέλος
Η αληθινή ζωή παίρνει πάντα νόημα από το στόχο μας. Εάν ο στόχος μας είναι υλικός και αναφέρεται στο εγώ, στο θυμό και στον ανταγωνισμό, συνήθως έχει τη γεύση αντικρουόμενων συναισθημάτων, π.χ. της χαράς, του φόβου, της νίκης, της αποτυχίας, του θριάμβου αλλά και της απελπισίας. Τα άτομα που στηρίζονται στο τρίπτυχο εγώ-θυμός-ανταγωνισμός είναι μάλλον δυστυχισμένα, προβληματικά, επικεντρωμένα στον εαυτό τους, αδύναμα, μοναχικά και αξιολύπητα.
Όταν ο στόχος της ζωής έχει γεύση αγάπης και αλήθειας, δημιουργεί άτομα κοινωνικά, προσαρμόσιμα στις δυσκολίες της ζωής, στοργικά και με επιείκεια για τις αδυναμίες των άλλων.
Το να γίνει κανείς ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος είναι προσωπική υπόθεση, ανεξάρτητα από συγκυρίες. Γιατί στη ζωή η στάση που παίρνουμε καθορίζει το γεγονός.
Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη αλήθεια της ζωής.
“Στην παράξενη μοίρα των ανθρώπων όταν συναντηθούν η αγάπη, η γνώση, η φιλία και η κατανόηση γιορτάζουν την τέχνη της αληθινής ευτυχίας”.

Συναισθήματα – Γιώργος Δημόπουλος

Ο καθρέφτης της ψυχής
Τα μάτια αποτελούν την πόρτα της ψυχής. Όταν κοιτάζουν απελευθερωμένα από οργή, μίσος, φόβο, ένοχες και καχυποψία είναι ήρεμα, καθάρια και σε οδηγούν κατευθείαν σε μια γαληνεμένη ψυχή με ευγενικά αισθήματα. Όταν όμως είναι σκοτεινιασμένα, θολά και φοβισμένα αντανακλούν την οδύνη, τον πόνο και τη θλίψη μιας ανελεύθερης ψυχής, δέσμιας των παθών και της υλοφροσύνης, με μεγάλες συναισθηματικές δυσκολίες.
Μήπως τελικά τα συναισθήματα είναι ο κώδικας της επικοινωνίας μας με τους άλλους; Μήπως η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι ο καθρέφτης των σχέσεων μας; Μήπως το να αντέχει κανείς όλα τα συναισθήματα είναι ένα σπουδαίο ανθρώπινο χάρισμα;
Η ερμηνεία και η κατανόηση των συναισθημάτων απαιτούν γνώση και νόηση. Η γνώση αποκτιέται. Όσο για τη νόηση, αυτή πάντα την ενισχύει μια ζεστή καρδιά!
Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, τα συναισθήματα μαζί με τις αρετές αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής και των σχέσεων κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι απαραίτητα για το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι στο συναισθηματικό λαβύρινθο της ζωής και οδηγούν στην πνευματική ελευθερία και αλήθεια!!!

Αισιοδοξία – Γιώργος Δημόπουλος

Ευχαριστώ, θα πάρω!: Θετική σκέψη, καλή διάθεση, ευνοϊκή προσδοκία: Ένα χαμόγελο στη ζωή
Γιατί η αισιοδοξία δεν είναι αποτέλεσμα άσκησης, αλλά καρπός ψυχικής ευφορίας και επιλογή θετικού τρόπου σκέψης και καλής διάθεσης για ζωή.
Είναι η πρώτη που αποχαιρετά τη ματαίωση και δημιουργεί στον άνθρωπο ανεξαρτησία, ελευθερία σκέψης, ψυχική δύναμη, θετική διάθεση, κοσμοπολίτικο αέρα και μια απίστευτη αρχοντιά.
Λέει αντίο στη μοναξιά!
Στολίζει με αυθόρμητο χαμόγελο ένα πονεμένο πρόσωπο· και τότε εκφράζεται, σαν αγέρωχο στολίδι, γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Και όταν “βρέχει” φόβο και πόνο, η βελούδινη αφή της καθαρίζει τα δάκρυα από τα μάγουλα.
Όταν αισιοδοξείς, μπορείς να είσαι αυτός που είσαι.
Μπορείς να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι.
Μπορείς να νιώθεις αυτό που θέλεις.
Μπορείς να παίρνεις αυτό που θέλεις μέσα από δικά σου ρίσκα.
Μπορείς να ψάξεις να βρεις αυτό που χρειάζεσαι και αυτό σημαίνει να μεγαλώνεις βιολογικά και πνευματικά, να γίνεσαι ώριμος και ανεξάρτητος, μέσα από την αισιόδοξη ματιά για τα πράγματα στη ζωή.
Έτσι, αντικρίζεις τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων που σου καθορίζει αυτό που είσαι και αυτό που θέλεις να γίνεις.
Θέλεις, λοιπόν, να πάρεις (και) αισιοδοξία μαζί σου σήμερα;
Ναι… Ευχαριστώ… θα πάρω!

Αγάπη – Γιώργος Δημόπουλος

Λένε, η αγάπη κατοικεί στ’ αστέρια
“Όταν ζεις στο χιόνι, η φωτιά είναι μέσα σου. Όταν ζεις στην έρημο και θέλεις νερό, η δροσιά είναι κάπου δίπλα σου, αλλά η όαση μέσα σου.”
Η αγάπη για ζωή σε κάνει να αντέχεις στις αντίξοες συνθήκες. Η αγάπη για ζωή σε απογειώνει. Η αγάπη για τον πλησίον σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
Όποιος αγαπά νιώθει πλήρης, γιατί κατοικεί στη “χώρα των ποιητών”. Έτσι, με ηρεμία, γλυκύτητα και εσωτερικότητα προσεγγίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή που περιπλανάται στην “κοινωνική” έρημο ψάχνοντας για βαθιές ανάσες “οξυγόνου αγάπης”, γαλήνης και σιωπής.
Αγάπη λοιπόν, μία αξία ανεκτίμητη. Όταν τραγουδάει, ανθίζει η θάλασσα, οι βράχοι βγάζουν νερό· και όταν κυλάνε οι “πέτρες”, αυτή προστατεύει τους ανήμπορους.
Κερνάει χαμόγελο, όνειρο, ελπίδα, κουράγιο. Κερνάει την άνοιξη, τη θάλασσα, τον ουρανό, τ’ αστέρια και όλα τα λουλούδια της πλάσης. Ονειρεύεται την ευημερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, τον πνευματικό πλούτο, τις ισότιμες σχέσεις. Έτσι, σαν σπάνια “θαλασσόκρινη” αξία αποτελεί το “βιότοπο” κάθε ήρεμης ψυχής που δεν πετά στα σύννεφα, αλλά είναι καλά γειωμένη και όποιος την κατέχει, δε φοβάται, νιώθει ελεύθερος.
Αγάπη, λοιπόν.
Αγάπη, μια μαγική λέξη που ραντίζει με όνειρα την ψυχή μας για πάντα!!!
“Όταν αγαπάς, δε φοβάσαι· νιώθεις ελεύθερος”.

Υγρά όνειρα – Γιώργος Δημόπουλος

Η συγκλονιστική ερωτική ιστορία της γυναίκας που χρωμάτισε τη ζωή της από το χάος των επιλογών της κι ονειρεύτηκε τη δικαίωση.
Η συναισθηματική της δόνηση δεν είχε κατάλληλο ψυχικό συντονισμό, την ώρα των σημαντικών αποφάσεων, κάτι που το πλήρωσε ακριβά.
Ένα πράγμα κατάλαβε καλά: Η αποπληρωμή των επιλογών της δεν γινόταν τώρα με τη “φυγή” ή μέσα από “όνειρα”, αλλά με την ευθύνη της δικής της συμμετοχής στην απεμπλοκή από το φόβο της ματαίωσης και της απόρριψης. Προς την κατεύθυνση αυτή ανέλαβε δράση, επιστρέφοντας εκεί που άφησε, χωρίς τη θέλησή της, το “ένοχο” μυστικό της. Άραγε θα έβρισκε τη δικαίωση ή θα έχανε για πάντα τα νοτισμένα της με άρωμα ελπίδας, “υγρά όνειρα”.

Ζήσε το σήμερα – Γιώργος Δημόπουλος

Νίκησε κρίση και θλίψη με πίστη στη δύναμη του σήμερα
Ζήσε το σήμερα με κρίση ή χωρίς κρίση. Η κρίση αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Μπορείς, με τη δύναμη του σήμερα, να την αντιστρέψεις, να τη νικήσεις και να κάνεις μια νέα αρχή, διαχειριζόμενος τις ευκαιρίες που σου προσφέρονται από τη γνώση. Έτσι θα βρεις τη δύναμη μέσα από την πίστη στον Θεό, στον εαυτό σου και στη δύναμη του σήμερα να τη διαχειριστείς.
Μπορείς, αλλά θα χρειαστεί:
– Να διευρύνεις τη σκέψη και τον ορίζοντά σου.
– Να αποδεχτείς τον εαυτό σου και να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου.
– Να ανακαλύψεις τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου και να διδαχτείς από τον πόνο και τη θλίψη.
– Να αφαιρέσεις τις αρνητικές σκέψεις και να αλλάξεις την αντίληψη που έχεις για τα άσχημα πράγματα
– Να ζεις, να αγαπάς, να προσφέρεις και να μαθαίνεις.
– Να βελτιώνεις τον τρόπο της ζωής σου και να γεύεσαι σε καθημερινή βάση τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας.
– Να επιλέξεις τον τρόπο που θέλεις να ζεις.
– Να πείσεις τον εαυτό σου ότι: “Η δύναμη σου είναι το σήμερα. Ζω για το σήμερα. Σήμερα μπορώ να κάνω μια νέα αρχή και να νικήσω κάθε μορφή κρίσης και θλίψης. Η κρίση υπάρχει γιατί υπάρχω. Είμαι πιο σημαντικός από την κρίση”.
Άλλωστε η κρίση μπορεί να είναι μια υποθετική έννοια. Κρίση υπάρχει όταν λείπουν το όραμα, το θάρρος, η πίστη, η αγάπη, η φιλία, η ανοχή, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η ψυχική δύναμη. Όλα αυτά μαζί νικούν την κρίση και τη θλίψη.
Ας ανακαλύψουμε όλοι μαζί σήμερα, ενωμένοι, τη συλλογική μας ταυτότητα, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ένα “μαγικό” τρίπτυχο ας καθορίζει τη ζωή μας σήμερα: φως, αγάπη, αλληλεγγύη.
Ας φωνάξουμε όλοι μαζί: “Κρίση είναι θα περάσει…!”
Και τότε: “Γρήγορα θα πάρουμε πίσω τα χαμένα μας όνειρα…!”

Αυτοεκτίμηση – Γιώργος Δημόπουλος

Το μυστικό της επιτυχίας: Θάρρος, αυτοσεβασμός, αυτοπεποίθηση
Τι σηµαίνει να έχεις επιλέξει την αρετή της αυτοεκτίµησης;
Είσαι ένας προνοµιούχος µετασχηµατιζόµενος σε ήρεµη δύναµη “φιλόσοφος” και σύγχρονος πολεµιστής που εµπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Είσαι η αυξανόµενη δύναµη που σε κάνει σπουδαίο και σηµαντικό. Είσαι η εσωτερική ισορροπία, ηρεµία, αρµονία και τάξη, που δεν ανέχεται αθλιότητες, βαρβαρότητες, εγωισµούς, συγκρίσεις, ανταγωνισµούς, θυµό, εκδίκηση.
Είσαι συντονισµένος µε την προσπάθεια, τη συνεργασία, τη λογική σκέψη, τα θετικά συναισθήµατα. Έχεις τη δύναµη να λαξεύεις ακόµη και “βράχια” όταν αυτά µπαίνουν εµπόδιο στην προσωπική σου ζωή.
Αποτελείς πολύτιµη µονάδα µιας κοινωνίας ανθρώπων που αρνείται την υποτίµηση, τις συµπλεγµατικές καταστάσεις, τον υποβιβασµό κάθε ανθρώπινης αξίας προς ίδιον συµφέρον, όταν διαθέτεις αυτοεκτίµηση. Η αυτοεκτίµηση µοιάζει µε αστέρι που εκπέµπει φως, αγάπη, εµπιστοσύνη, συνέπεια, ζεστασιά, κατανόηση, συνεργασία, αξιοπρέπεια, εντιµότητα, χαρά, πρόοδο, δηµιουργία, αλήθεια. Όποιος δεν την επιλέγει δηλώνει άγνοια. Όποιος την κατέχει είναι ο τυχερός της ζωής.

Πηγές: Biblionet, ΑΩ Εκδόσεις, Ελληνικά Γράμματα, Μίνωας, Αυτογνωσία, Το Βήμα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε., Εκάτη

Please wait...