Γιώργος Γ. Σπανός

Γιώργος Γ. Σπανός

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Γ. Σπανός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα.
Κατάγεται απ’ την Ικαρία, και έχει ζήσει το Μάτι σε όλες τις εποχές και τις περιόδους, τα τελευταία 40 χρόνια.
Δραστηριοποιείται στο χώρο τής Ναυτιλίας και των Καινοτόμων Επιχειρήσεων. Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία, την Πολιτική, και για τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα.
Οι βασικές του σπουδές ήταν Mechanical Engineering (HND), Shipping, Transport & Logistics στο Λονδίνο (BA) και Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος-Καταστροφών-Κρίσεων (MSc). Τα τελευταία χρόνια έχει εξειδικευτεί σε θέματα Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (HEC Παρίσι), την Αντιτρομοκρατία (Leiden, Χάγη), την Κλασσική Ελληνική Λογοτεχνία και Πρωτοχριστιανική Γραμματεία (Harvard). Κατέχει MSc στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων-Καταστροφών-Περιβάλλοντος (ΕΚΠΑ).
Είναι ενεργό μέλος τού Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.
Στον ελεύθερο χρόνο του, ερευνά και φέρνει στο φως αληθινές ιστορίες, ενώ αρθρογραφεί και συγγράφει λαμβάνοντας αφορμές, όχι μόνο από τις πολυσχιδείς προσωπικές κι επαγγελματικές του εμπειρίες, αλλά κι από εκείνες που παραμένουν άγνωστες ή ανέκδοτες στο ευρύ κοινό κι αξίζουν να διασωθούν και να εμπνεύσουν πραγματικά τον σημερινό αναγνώστη.
Έχει την ιστοσελίδα: George G. Spanos.
Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Φύγε όπως είσαι (και θα ‘ρθω να σε βρω!) (2022), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Φύγε όπως είσαι (και θα ‘ρθω να σε βρω!) – Γιώργος Γ. Σπανός

Φύγε#Μάτι 23/07/2018
12+1 Ηρωικά Στιγμιότυπα
του Ολοκαυτώματος


«Οδηγώντας αργά ανάμεσα στο ματωμένο φως των αμέτρητων εστιών και της μαύρης αχλής των καπνών, ο Νικηφόρος πρόσεξε ότι δεκάδες σκιές τριγυρνούσαν πένθιμα και σιωπηλά ανάμεσα στις τέφρες σαν να αποχαιρετούσαν τον τόπο που τους χάρισε τα πιο όμορφα χρόνια τής ζωής τους. Τις έβλεπε να σκύβουν αργά και με ευλάβεια να φυτεύουν μες στις ζεστές στάχτες που άφηνε πίσω του ο Έρεβος, τους σπόρους που θα αναγεννούσαν και πάλι αυτά τα μέρη.»
Η ζωντανή αφήγηση, βγαλμένη από την προσωπική εμπειρία τού συγγραφέα, περιφέρει τον αναγνώστη ως αόρατο παρατηρητή μες στην καρδιά τής φονικότερης Αστικής Πυρκαγιάς τού 21ου αιώνα και τον κάνει αδιάψευστο μάρτυρα των στιγμών που βίωσαν οι πρωταγωνιστές, όταν στην άνιση μάχη με το πύρινο τέρας αναγκάστηκαν να ανακαλύψουν τα όρια που έκρυβαν μέσα τους.

Ένα ντοκουμέντο γραμμένο από την ανάγκη μνημόνευσης όχι μόνο των νεκρών μίας Μεγάλης Καταστροφής,
αλλά και του ηρωισμού που γεννιέται εξαιτίας της.

Αφηγήσεις, Μαρτυρίες, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2022, 139 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ινφογνώμων Εκδόσεις