Γιώργος Γεωργίου

Γιώργος Γεωργίου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Γιώργος Φ. Γεωργίου γεννήθηκε στη Λευκωσία, στην Κύπρο, το 1967 και σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το μεγάλωμα του σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον και οι συνθήκες ημικατοχής της πατρίδας του από την Τουρκία, τον ώθησαν να ασχοληθεί με την κομματική ζωή της Κύπρου. Όμως, στράφηκε νωρίς στη δημοσιογραφία. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο, αλλά κυρίως σε τηλεοπτικούς σταθμούς, περνώντας από όλες τις εκφάνσεις της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, (ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης, παρουσιαστής επικαιρικών εκπομπών και δελτίου ειδήσεων). Ως πολιτικός συντάκτης, κάλυψε πολλές από τις σημαντικές διεργασίες για το κυπριακό πρόβλημα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Από το 2003 είναι εκδότης της ανεξάρτητης εβδομαδιαίας εφημερίδας, “Το Κυπριακό Ποντίκι”. Γράφει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πέρα από δύο συμμετοχές του στην Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού, «Στο ποτάμι του Χρόνου» αυτή είναι η πρώτη του, αυτόνομη εκδοτική προσπάθεια.

Περί ερωτικού δικαίου και άλλων ποινών – Γιώργος Γεωργίου

Περί ερωτικού


Μια σταγόνα στους ωκεανούς των δακρύων, που χύθηκαν για τους ανεκπλήρωτους έρωτες, μια νότα στις ωδές και τις συμφωνίες και τα ατέλειωτα τραγούδια, που γράφτηκαν για την αγάπη, μια ανάσα στους αμέτρητους αναστεναγμούς, που διαλύθηκαν στην ατμόσφαιρα του χρόνου, αναθεματίζοντας το πάθος και τα «όχι» του.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετεί ο συγγραφέας, «τα λίγα και αδέξια στιχάκια» του, όπως ο ίδιος συνηθίζει να τα χαρακτηρίζει.

Τα στιχουργήματα του Γιώργου Φ. Γεωργίου, είναι απλά, αλλά όχι απλοϊκά, είναι περιγραφικά, αλλά όχι πληκτικά λεπτομερή, εκπέμπουν αυθόρμητα μουσικότητα, χωρίς να εγκλωβίζονται σε οποιοδήποτε είδος μουσικής και προσπαθούν να εκμαιεύσουν την ομολογία, ότι κάποιοι από τους αναγνώστες, θα δουν τον εαυτό τους και μια ιστορία τους, σε κάποιους από τους στίχους.

Ακόμα και οι καθ’ υπερβολή αναφορές στο αβάσταχτο του έρωτα, δεν προκαλούν οίκτο, αλλά μια γλυκιά επιστροφή στο χρόνο, όπου στήνουν χορό οι αναμνήσεις.

Ο Περί του Ερωτικού Δικαίου και άλλων ποινών, έμμετρος ή μη λόγος, (ο τίτλος επεξηγείται στο εισαγωγικό σημείωμα), συνοδεύεται από την αναπόφευκτη στιχουργική αναφορά στα συνεχιζόμενα βάσανα της Κύπρου, τα οποία βαραίνουν τους ώμους και τις ψυχές της γενιάς του συγγραφέα.

Και στο τέλος, καταγράφεται ένα ταπεινό μνημόσυνο σε μια μεγάλη Ελληνική ψυχή, σε ένα εμπροσθοφύλακα του Ελληνικού Πολιτισμού, τον πρόωρα χαμένο συνθέτη, Μάριο Τόκα.

Ποίηση, Συμπαντικές Διαδρομές, 2020, 40 σελ.

Ποίηση
Περί ερωτικού δικαίου και άλλων ποινών (2020), Συμπαντικές Διαδρομές

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές