Γιώργος Γιουρτσόγλου

Γιώργος Γιουρτσόγλου

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Γιουρτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο.
Ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα διαμένει. Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη και Μικροβιολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Ορεστιάδα ως ιδιώτης και στο Νοσοκομείο Καβάλας ως επιμελητής. Ακολούθως υπηρέτησε ως Διευθυντής Μικροβιολογικού στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Μυθιστορήματα
Η Σμαρώ από την Πόλη (2006), Αρμός
Η Παγώνα των κεραυνών (2009), Ψηφίδα
Η Τασία της καρδιάς μου (2017), Βεργίνα
Πετροβολώντας τους τρούλους του Ιμαρέτ (2019), Βεργίνα
Τα κορίτσια του Κάστρου (2023), Βεργίνα

Τα κορίτσια του Κάστρου – Γιώργος Γιουρτσόγλου

Τα κορίτσια


Τρία κορίτσια από χωριά της επαρχίας Διδυμοτείχου, έχοντας γευθεί το πικρό ποτήρι της ορφάνιας και της ανέχειας βρίσκουν όαση στο ορφανοτροφείο της Μητρόπολης. Όμως λίγα χρόνια αργότερα υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν. Έτσι, από την τρυφερή ηλικία της πρώτης εφηβείας οδηγούνται σε μεγαλοαστικές οικογένειες της πόλης για να εργαστούν ως υπηρέτριες.
Με αντάλλαγμα την επιβίωσή τους και τη μελλοντική τους αποκατάσταση υποχρεώνονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσα κι έξω από το σπίτι. Βιώνουν έτσι την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων στη μικρή κοινωνία του Κάστρου. Ωριμάζουν πρόωρα, εκτελώντας καθήκοντα καθ’ υπόδειξη. Υπακούουν αναγκαστικά στα αφεντικά και στις κυρίες τους, όμως παίρνουν και εφόδια για το μέλλον. Πλην των οικοκυρικών μαθαίνουν τρόπους καλής συμπεριφοράς.
Ωστόσο ανακαλύπτουν και κάποιες υποκριτικές στάσεις ατόμων που εμφορούνται από ρατσιστικά ένστικτα. Τα τρία κορίτσια, μέσα από τη γνωριμία τους στο ίδρυμα, συνδέθηκαν με άρρηκτους δεσμούς φιλίας. Η κοινή μοίρα τις
οδήγησε σε στενή συναναστροφή. Στον ελεύθερο χρόνο τους έκαναν ευχάριστη παρέα. Μοιράζονταν τις πίκρες και τις χαρές, τα βάσανα και τις θλίψεις τους, τον νεανικό ενθουσιασμό και τα ερωτικά σκιρτήματα.
Οι εμπειρίες τους ήσαν διαφορετικές στην ανδροκρατούμενη κοινωνία. Τα κορίτσια αποτελούσαν, ως αδύναμοι κρίκοι, τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Οι γυναίκες άλλοτε τα στήριζαν, άλλοτε τα αγνοούσαν και ενίοτε τα κακομεταχειρίζονταν. Κάποιοι άντρες που αισθάνονταν αφέντες, τα χειραγωγούσαν. Τα δελέαζαν με το χρήμα υποσχόμενοι ιδιαίτερη μεταχείριση ώστε να κερδίσουν ερωτικά ανταλλάγματα νεανικής σάρκας. Άραγε τα κορίτσια του Κάστρου θα ενδώσουν στους πειρασμούς και θα συνθηκολογήσουν, ή μήπως θα επαναστατήσουν
αφού καρπωθούν τα οφέλη και θα χαράξουν μια νέα πορεία;

Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2023, 440 σελ.

Πετροβολώντας τους τρούλους του Ιμαρέτ – Γιώργος Γιουρτσόγλου
Τρεις παιδικοί φίλοι. Τρία αγόρια με διαφορετικούς χαρακτήρες και καταβολές. Τρεις παράλληλες ζωές! Από τη σχολική ηλικία και την εφηβεία μέχρι την ωριμότητα. Ο Τέλης, ο Κίμων και ο Άγγελος βιώνουν τις εμπειρίες τους στην όμορφη Καβάλα. Άλλοτε λιάζονται στα δαντελωτά ακρογιάλια της κι άλλοτε παίζουν πετροβολώντας τους τρούλους και τις καπνοδόχους του Ιμαρέτ.

Ο καθένας διαγράφει την πορεία του, πιο κοντά ή πιο μακριά από εκεί που την ονειρεύθηκε. Ερωτεύονται με πάθος, επαναστατούν, πολεμούν το κατεστημένο, κάνουν λάθη, πληγώνονται, μαθαίνουν. Πότε πετούν στα ουράνια και πότε ματαιοπονούν για τις επιπόλαιες πράξεις τους.
Νιώθουν ακροβάτες σε τεντωμένο σχοινί μιας κοινωνίας που με δυσκολία τούς συγχωρεί. Πέρα από τους συμβιβασμούς και τα πισωγυρίσματα όμως κατορθώνουν να αφουγκρασθούν τους παλμούς και τα κελεύσματα της δικής τους καρδιάς.

Ώσπου διαπιστώνουν περίτρανα πως η ευτυχία και η δυστυχία τους συνεπικουρείται από τη μοίρα και συνίσταται στο μεγαλείο ή στον όλεθρο των στιγμών.

Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2019, 340 σελ.

Η Τασία της καρδιάς μου – Γιώργος Γιουρτσόγλου
Ο συγγραφέας μέσω του βιβλίου του απευθύνεται σε όλους τους Δημοτιανούς και τους Θρακιώτες.
Μοιάζει το βιβλίο με μηχανή του χρόνου, όπου αποτυπώνεται η καθημερινότητα της κοινωνίας του Διδ/χου τον προηγούμενο αιώνα
Μέσα από τις σελίδες του περιγράφονται με μοναδικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και οι διαχρονικές συνήθειες των κατοίκων της πόλης και των χωριών της ευρύτερης περιοχής.
Μας ταξιδεύει στην ιστορία αυτής της πόλης, που έχει λαμπερό παρελθόν και μας δείχνει το δρόμο τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.
Στον καθρέφτη αυτού του βιβλίου όποιος το διαβάσει θα βρει τον εαυτό του.

Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2017, 367 σελ.

Η Παγώνα των κεραυνών – Γιώργος Γιουρτσόγλου
Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μια παπαδοκόρη γεννιέται στην μικρή επαρχιακή πόλη. Είναι μοναχοπαίδι, τσαχπίνα και όμορφη. Ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες, είναι πρώτης τάξεως θηλυκό. Θαμπώνει με τα κάλλη της. Προικίζεται κατά τα καθιερωμένα και μέσω του γάμου αποκτά κοινωνική καταξίωση. Γρήγορα όμως σπάει τους κανόνες του καθωσπρεπισμού και αλώνει το Κάστρο. Είναι η “Παγώνα των Κεραυνών”. Ο πειρασμός κάθε αρσενικού! Ένα λάγνο θήραμα που οι άντρες κυνηγοί ποθούν και εποφθαλμιούν. Η ζωή της, γεμάτη πικάντικες ερωτικές περιπέτειες, την ωθεί σε τολμηρές πράξεις που κρύβουν μεγάλα μυστικά. Ώσπου…

Μυθιστόρημα, Ψηφίδα, 2009, 259 σελ.

Η Σμάρω από την Πόλη – Γιώργος Γιουρτσόγλου

Η Σμάρω


Η φάρα της ξεκινούσε από το σταυροδρόμι, την συνοικία της πόλης πλάι στο Φανάρι. Καυχιόταν και καμάρωνε περίσσια για την καταγωγή της. Διατηρούσε στους τρόπους και στην έκφρασή της όλο το μεγαλείο και την αρχοντιά της πρωτευουσιάνας. Παρότι αναγκάσθηκε να γίνει ατόφιο κομμάτι από το μωσαϊκό της προσφυγιάς, το κιμπαριλίκι της έμεινε ανέπαφο. Ήταν γνήσιο γιατί το ‘χε ζωντανό μέσα της. Η Σμαρώ από μικρή ήταν το χαϊδεμένο παιδί μιας αστικής οικογένειας… Η ανάγκη την έκανε δίγλωσση. Η μούσα την έπλασε ωραία. Η μοίρα της όμως την βάφτισε άτυχη. Και η ταραγμένη πορεία της, καθώς θα την διέγραφε αποφασιστικά, συγκλόνισε την ίδια και τους γύρω της…

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2006, 285 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψηφίδα, Βεργίνα