Γιώργος Γιουρτσόγλου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Γιουρτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο. Ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα διαμένει.
Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη και Μικροβιολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Ορεστιάδα ως ιδιώτης και στο Νοσοκομείο Καβάλας ως επιμελητής. Ακολούθως υπηρέτησε ως Διευθυντής Μικροβιολογικού στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Το πρώτο του μυθιστόρημα “Η Σμαρώ από την Πόλη” εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2006 από τις εκδόσεις Αρμός. Ακολούθησαν “Η Παγώνα των Κεραυνών” (Ψηφίδα, 2009) και “Η Τασία της καρδιάς μου” (Βεργίνα, 2017).
Μυθιστορήματα
Η Παγώνα των κεραυνών (2009), Ψηφίδα
Η Τασία της καρδιάς μου (2017), Βεργίνα
Πετροβολώντας τους τρούλους του Ιμαρέτ (2019), Βεργίνα

Πετροβολώντας τους τρούλους του Ιμαρέτ – Γιώργος Γιουρτσόγλου
Τρεις παιδικοί φίλοι. Τρία αγόρια με διαφορετικούς χαρακτήρες και καταβολές. Τρεις παράλληλες ζωές! Από τη σχολική ηλικία και την εφηβεία μέχρι την ωριμότητα. Ο Τέλης, ο Κίμων και ο Άγγελος βιώνουν τις εμπειρίες τους στην όμορφη Καβάλα. Άλλοτε λιάζονται στα δαντελωτά ακρογιάλια της κι άλλοτε παίζουν πετροβολώντας τους τρούλους και τις καπνοδόχους του Ιμαρέτ.

Ο καθένας διαγράφει την πορεία του, πιο κοντά ή πιο μακριά από εκεί που την ονειρεύθηκε. Ερωτεύονται με πάθος, επαναστατούν, πολεμούν το κατεστημένο, κάνουν λάθη, πληγώνονται, μαθαίνουν. Πότε πετούν στα ουράνια και πότε ματαιοπονούν για τις επιπόλαιες πράξεις τους.
Νιώθουν ακροβάτες σε τεντωμένο σχοινί μιας κοινωνίας που με δυσκολία τούς συγχωρεί. Πέρα από τους συμβιβασμούς και τα πισωγυρίσματα όμως κατορθώνουν να αφουγκρασθούν τους παλμούς και τα κελεύσματα της δικής τους καρδιάς.

Ώσπου διαπιστώνουν περίτρανα πως η ευτυχία και η δυστυχία τους συνεπικουρείται από τη μοίρα και συνίσταται στο μεγαλείο ή στον όλεθρο των στιγμών.

Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2019, 340 σελ.

Η Τασία της καρδιάς μου – Γιώργος Γιουρτσόγλου
Ο συγγραφέας μέσω του βιβλίου του απευθύνεται σε όλους τους Δημοτιανούς και τους Θρακιώτες.
Μοιάζει το βιβλίο με μηχανή του χρόνου, όπου αποτυπώνεται η καθημερινότητα της κοινωνίας του Διδ/χου τον προηγούμενο αιώνα
Μέσα από τις σελίδες του περιγράφονται με μοναδικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και οι διαχρονικές συνήθειες των κατοίκων της πόλης και των χωριών της ευρύτερης περιοχής.
Μας ταξιδεύει στην ιστορία αυτής της πόλης, που έχει λαμπερό παρελθόν και μας δείχνει το δρόμο τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.
Στον καθρέφτη αυτού του βιβλίου όποιος το διαβάσει θα βρει τον εαυτό του.

Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2017, 367 σελ.

Η Παγώνα των κεραυνών – Γιώργος Γιουρτσόγλου
Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μια παπαδοκόρη γεννιέται στην μικρή επαρχιακή πόλη. Είναι μοναχοπαίδι, τσαχπίνα και όμορφη. Ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες, είναι πρώτης τάξεως θηλυκό. Θαμπώνει με τα κάλλη της. Προικίζεται κατά τα καθιερωμένα και μέσω του γάμου αποκτά κοινωνική καταξίωση. Γρήγορα όμως σπάει τους κανόνες του καθωσπρεπισμού και αλώνει το Κάστρο. Είναι η “Παγώνα των Κεραυνών”. Ο πειρασμός κάθε αρσενικού! Ένα λάγνο θήραμα που οι άντρες κυνηγοί ποθούν και εποφθαλμιούν. Η ζωή της, γεμάτη πικάντικες ερωτικές περιπέτειες, την ωθεί σε τολμηρές πράξεις που κρύβουν μεγάλα μυστικά. Ώσπου…

Μυθιστόρημα, Ψηφίδα, 2009, 259 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψηφίδα, Βεργίνα